18 °C Stjørdal, NO
06/08/2020

Skal finne toppformen i ny traktor

– Jeg kjenner det temmelig godt etter en dag i skogen ja

STAS: Ny traktor gir omtrent like bra følelse som å vinne skirenn. Jan Thomas Jenssen (t.v.) stortrives i traktorhytta og tar gladelig imot nøklene fra distriktssjefen for Valtra, Terje Wikmark ved Akershus Traktor.

Jan Thomas Jenssen var en av de store kometene i internasjonal langrennssport sist sesong. Nå sikter han enda høyere, men først skal han nyte en god del timer i sin splitter nye traktor.

24-åringen er født og oppvokst på Halstad gård i Hommelvik. Jenssen legger ikke skjul på at oppveksten og arbeidsoppgavene han har hatt på gården har bidratt sterkt til å gjøre ham til den gode langrennsløperen han har blitt.
– En av mine sterkeste egenskaper er at jeg så godt som aldri er syk. Det tror jeg nok har en del å gjøre med at jeg har vokst opp på en gård med grisefjøs, mye utearbeid og gammelt bolighus, sier Jan Thomas Jenssen.

Trening og gårdsarbeid

Han står i snødrevet utenfor Akershus Traktor i Stjørdal. Det kribler i hender og føtter. Ikke for at det snør, men for at han skal få ta med seg sin splitter nye Valtra A114 HiTech 4 hjem til Hommelvik.
Jan Thomas Jenssen trives veldig godt både i traktorhytta, i grisefjøset og ikke minst i skogen. Nå skal han bidra litt i våronna, men han må kombinere det med solid trening og det som hører til.
– Så langt tror jeg at jeg har gått på ski hver eneste dag siden konkurransesesongen ble avsluttet. Må jo utnytte forholdene så lenge de er som de er, men det blir greit å komme i gang med litt rulleskitrening også, sier Jenssen.

«Gratis» trening

De som har fulgt med på langrennssporten i mange år vet at mange av de gode, gamle heltene gjorde mye av treningsarbeidet i skogen og på gårdene. Slik er det ikke lenger.
– Jeg synes det er artig å være med og hjelpe til. Jeg har vært med i alle år, både i fjøset og i skogen.
– God trening?
– Jeg kjenner det temmelig godt etter en dag i skogen ja, sier Jenssen.

Stolt bonde

24-åringen er stolt av å komme fra en gård og legger absolutt ikke skjul på det. Her er det overhodet ingen dialekt som «forfines» og han gliser godt da han forteller om da han kom inn i matsalen under Tour de Ski med «Bonde» skrevet med store bokstaver på fronten av t-skjorta.
– Er det mange å snakke med om gårdsbruk og traktorer og sånn når du er på samlinger?
– Nei, det er dårlig gitt. Det er Emil (Iversen) da. Han er veldig interessert i traktorer, sier Jan Thomas Jenssen.

Takker klubben

Fjorårssesongen ble det store gjennombruddet for Hommelvik-løperen. Så fort gikk han at han ble nylig ble presentert som en av løperne på rekruttlandslaget kommende sesong.
– Det var artig det. Jeg hadde det veldig bra på Team Veidekke i fjor, men det er klart at også det økonomiske spiller inn. Nå slipper klubben min å betale så mye for at jeg skal få et godt tilbud, sier Jenssen, som uttrykker stor takknemlighet til moderklubben Hommelvik.

Trøndertreninger

Korona-situasjonen gjør at den første sesongen på et landslag blir noe annerledes enn en normal sesong, men treningsmotstanden blir av aller ypperste nivå.
– Vi skal ikke ha noen fellessamlinger før godt utpå høsten iallfall, men det blir samlinger sammen med løpere fra andre landslag her i Trøndelag. Det er en av de store fordelene med å bo i Trondheim, – jeg kan hele tiden trene sammen med løpere som er minst like gode som meg, sier Jan Thomas Jenssen, som har brukt mye av seinvinteren til å gå toppturer sammen med blant andre Didrik Tønseth. Framover blir det treninger både med Johannes Høsflot Klæbo, Emil Iversen, Tønseth og Niklas Dyrhaug, og mange andre Trondheims-bosatte skistjerner.
Men selv om han har flyttet til leilighet i Trondheim stikker han ofte til heimgården for å bidra og for å få ekstra frisk luft. Med splitter ny traktor på gården, frister det ekstra med en tur hjem.

Les forrige sak:
Gode korona-tall fra alle kommuner

Tester flere, men ikke flere med smitte

Close