-7 °C Stjørdal, NO
05/12/2021

Skal kjøre 200 mil på snøskuter

– Vi gleder oss til opplevelsene som venter underveis

De har allerede sendt egne snøskutere nordover med Hurtigruta til Kirkenes. Nå venter lange dagsetapper og mange opplevelser på snøskuter. Blant noen av deltakerne på turen er fra venstre: Svein Amundsen, Geir Pedersen, Per Tore Aftret og Tore Kristoffersen. De har allerede sendt egne snøskutere nordover med Hurtigruta til Kirkenes. Nå venter lange dagsetapper og mange opplevelser på snøskuter. Blant noen av deltakerne på turen er fra venstre: Svein Amundsen, Geir Pedersen, Per Tore Aftret og Tore Kristoffersen.

De starter turen med leide snøskutere i Russland og skal blant annet innom Fiskerhalvøya langs Barentshavet. Turen går videre på egne snøskutere i Finnmark, gjennom Finland via Sverige til Storlien.

Det var onsdag 4. mars at reisefølget leverte sine snøskutere på Hurtigruta i Trondheim. Langs leia lastes disse av i Kirkenes. Turen på skutersetet starter først i Russland. Fredag 13. mars tar de fly nordover og sjekker inn på Park Inn by Radisson Poliarnie Zori i Murmansk. Dagen etter skal gutta på Sightseeing i Murmansk og på en lang skutertur med etter hvert innsjekk på Tundra House hotell. Da har allerede de innleide Lynx-skuterne blitt skikkelig motorvarme.

– I Russland kjører vi på leide skutere ettersom vi møtte på store utfordringer med å ta med egne skutere over grensa. Vi legger inn en lengre skutertur rundt på Fiskerhalvøya. Ruten vil passere langs kysten av det isfrie Barentshavet, men dette er bare en forsiktig start, sier Per Tore Aftret og Tore Kristoffersen, begge bosatt på Hell.

Planlegging av tur før avreise i Stjørdal. Rundt bordet er Per Tore Aftret, Tore Kristoffersen, Svein Amundsen, Geir Pedersen. Unge Ailo Pedersen blir igjen hjemme på Melhus.
Planlegging av tur før avreise i Stjørdal. Rundt bordet er Per Tore Aftret, Tore Kristoffersen, Svein Amundsen, Geir Pedersen. Unge Ailo Pedersen blir igjen hjemme på Melhus.

Det er en betydelig distanse karene skal legge bak seg med lange dagsetapper. Mandag 16.mars skal de på skutertur til Titovka, men det er først 17. mars de setter seg på egne private touring-snøskutere fra Kirkenes til Saaris, via Neiden, Sevetti og Ivalo, en runde på hele 224 kilometer. Dagen etter følger en tur på 175 kilometer langs nordfinske skuterløyper. Herrene på tur er Geir Pedersen, Svein Amundsen, Per Tore Aftret, Stig Hovdal, Jan Ove Balstad og Tore Kristoffersen.

Variert erfaring med lange distanser

Deltakerne har variert erfaring med lange distanser på skutersetet. Stig Hovdal og Tore Kristoffersen har tidligere kjørt distansen Kiruna-Storlien året 2011, den gang ble turen på 215 mil. Torsdag 19.mars er følget godt i gang langs finske skoger og en dagsetappe på 130 kilometer. Dagen etter overnatter de på Holiday Home i finske Nattavaara, etter en dagsetappe og distanse på 160 kilometer.

– Det er ganske drøye dagsetapper, hva blir de største utfordringene under veis?

– Vi gleder oss til opplevelsene som venter underveis på snøskuteren og vi har booket rom på gode overnattingssteder. De største hindringene vi kan vente er tett snødrev og vind. Alle planer om tanking av drivstoff og innkjøp av mat er spikret før turen starter. Vi kjører for å nå målet som er Storlien, under veis har vi naturligvis mange delmål. Samtidig skal vi forsøke å nyte omgivelsene og turen, sier Tore Kristoffersen og Per Tore Aftret.

Lengst distanse i Finland og Sverige

I Russland starter som nevnt herrene med 25 mil på leide skutere. Gjennom Finland og Sverige skal de legge bak seg hele 1700 kilometer. Kun 40 kilometer blir distansen i løyper fra det nylig avholdte Finnmarksløpet i Finnmark. I disse områdene er deltaker Svein Amundsen lommekjent, etter som han vokste opp i Lakselv innerst i Porsangerfjorden.

– Søndag 22.mars skal vi ha nådd Blåfjell Stugby i Kåbdalis, og unner oss her en hviledag. Her får nok Jan Ove Balstad sin Polaris Titan Adventure og Tore Kristoffersen sin Yamaha Side Winder også litt hvile blant maskinparken før nye opplevelser venter, sier Svein. Per Tore Aftret sin Arctic Cat Pantera 7000 trenger nok også litt hvile mellom slagene. Bensin fyller karene under veis på avtalte stasjoner.

– Blir det tid til mye hvile under veis på egne skutere i touring-klassen?

– Programmet er egentlig ganske stramt. Hvis vi skal greie å nå Storlien fredag 27.mars, så gjelder det å greie alle dagsetappene hele veien. Mandag 23. mars skal vi kjøre en distanse på 200 kilometer fra Kåbdalis til Sorsele, da passerer vi blant annet Arvidsjaur og Slagnes for de som er noe kjent i disse skoger, sier Tore Kristoffersen og Per Tore Aftret. Siste etappe for herrene i følget på snøskuter er altså fredag 27.mars fra Lillholmsjø inn til Storlien via Åkersjøen. Det blir ikke noen snaps på private hytter før dagsetappen på 120 kilometer er tilbakelagt. Vel fremme på egne hytter på Storlien, kan herrene se tilbake på en distanse som passerer 200 brummende mil på egen snøskuter.

Les forrige sak:
Tilbyr hjemkjøring av dagligvarer

Opptatt av at alle skal få tilgang til det de trenger

Close