-14 °C Stjørdal, NO
28/11/2021

Skal lære bort mer om mat

– Et klart mål er at færrest mulige må gå gjennom de tøffe livsstilsendringene

HELHETLIG TANKEGANG: Karoline Benedikte Westerberg er nyansatt som ernæringsfysiolog ved Frisklivssentralen i Værnesregionen. HELHETLIG TANKEGANG: Karoline Benedikte Westerberg er nyansatt som ernæringsfysiolog ved Frisklivssentralen i Værnesregionen.

– Den største utfordringen vår er at vi har tatt mat for gitt, mener Frisklivssentralens nye ernæringsfysiolog.

Skjønt ny og ny. Karoline Benedikte Westerberg har vikariert som ernæringsfysiolog ved Frisklivssentralen i Værnesregionen. Nå er hun fast ansatt i en 20 prosents stilling, og skal jobbe med mat og kosthold for små og store i hele regionen.

– Dessverre er det et stort behov for å jobbe med ernæring, og alle har blitt mer og mer klar over hvor stor betydning kostholdet har for oss, sier Karoline Benedikte Westerberg.

Ser helhet

28-åringen er utdannet ernæringsfysiolog, men har også en mastergrad i klinisk helsevitenskap. Summen av denne utdannelsen og erfaringene hun har gjør at hun ser helheten når hun skal videreformidle sin kunnskap.

– Hva er den største utfordringen med kostholdet i dag?

– Det tror jeg er at vi har tatt all mat for gitt. Vi har liksom aldri trengt å tenke over hva vi spiser, og det har vært lite fokus på mat som sådan. Men vi trenger kunnskap om hva kroppen trenger, – det er tross alt drivstoffet vårt. I dag velges ofte enkle løsninger, mye fordi vi lever travle liv, sier Westerberg.

Ingen instruks

Hun ønsker absolutt ikke å bruke pekefingeren, for hun kjenner det på kroppen selv også.

– Jeg kjenner på de samme utfordringene i og med at jeg har to barn selv. Jeg kan også spise en frossenpizza, men jeg er flink med grønnsaker da, sier hun.

Nettopp grønnsaker kommer hun tilbake til. Den tredelte tallerkenen, der grønnsaker utgjør minst en tredjedel, er hun opptatt av.

– Husk grønnsakene, minner Westerberg om flere ganger.

Kosthold og ernæring handler om så mye. Noen spiser usunt, noen spiser for mye, og noen spiser for lite. Gode vaner kan læres tidlig, og er en viktig del av foreldrerollen, mener frisklivssentralens ernæringsfysiolog.

– Start tidlig med gode matvaner til barn. Involver dem gjerne i måltidsaktiviteter, oppfordrer Karoline Benedikte Westerberg.

Nå ser hun fram til å jobbe aktivt med «værnesinger» i alle aldre og med ulike kostholdsutfordringer.

– Hva blir det viktigste for deg?

– Jeg har jo lyst til å gjøre alt og vi samarbeider med barnehager, skoler, skolefritidsordninger, sykehjem og bo- og miljøtjenesten for å nevne noe. Men så er det litt begrenset med tid, sier Westerberg, som jobber kun i 20 prosent stilling.

– Hva er det overordnede målet i stillingen?

– Oi, det er mange. Ett av målene er å få satt arbeidet med mat og måltider i system blant annet for å utjevne sosiale forskjeller. Eksempelvis kan det gjøres ved å tilby et næringsrikt skolemåltid. Jeg ønsker å hjelpe flest mulig gjennom veiledning og helsesamtaler individuelt og i grupper. Et klart mål er at færrest mulige må gå gjennom de tøffe livsstilsendringene som kreves for personer som allerede har utfordringer eller sykdommer, sier Karoline Benedikte Westerberg.

Les forrige sak:
Ordfører Ivar Vigdenes (t.h.) og valgkampleder Tor Helge Forbord Slind kan smile lurt og juble over et valgresultat som ser ut til å gi dem nesten 40 prosent.
Oppfyller gammelordførerens drøm

Se jubelvideoen da de første stemmetallene kom

Close