4 °C Stjørdal, NO
27/10/2020

Skal måle bentettheten til stjørdalingene

På Værnesregionen DMS i Stjørdal starter man nå undersøkelser for å forske på bentetthet

Nå har undersøkelsene av bentetthet i hofte og korsrygg startet opp på DMS-senteret i Stjørdal sentrum. 2600 personer får innkalling til undersøkelsen som utføres uten kostnader. Leder i Værnesregionen DMS, Ann Sissel Helgesen, stiller lokaler til disposisjon for prosjektleder og lege Arnulf Langhammer. Nå har undersøkelsene av bentetthet i hofte og korsrygg startet opp på DMS-senteret i Stjørdal sentrum. 2600 personer får innkalling til undersøkelsen som utføres uten kostnader. Leder i Værnesregionen DMS, Ann Sissel Helgesen, stiller lokaler til disposisjon for prosjektleder og lege Arnulf Langhammer.

På Værnesregionen DMS i Stjørdal starter man nå undersøkelser for å forske på bentetthet. Undersøkelsen utføres uten kostnad for deltakere og er en oppfølging av et utvalg personer som tidligere har deltatt på HUNT-undersøkelsen.

Det er fastlege Arnulf Langhammer som er prosjektleder for oppfølgingsprosjektet som skal se på bentetthet hos personer registrert i HUNT-undersøkelsen. Oppfølgingsstudien har som mål eventuelt å avdekke årsaker til redusert benstyrke, og finne forebyggende metoder for de som måtte være i gruppen med potensiell svekket benstyrke.

Benskjørhet kan skyldes flere årsaker

– Dette er studier i fagområdet osteopeni, eller osteoporose som kanskje er bedre kjent når vi snakker om benskjørhet, svekket benstruktur eller brudd som skyldes redusert styrke i benstrukturer. Både Hunt 2 og 3 målte bentetthet i Stjørdal, og vi ønsker å forske videre på dette over tid. Med økt alder kan det være større risiko for blant annet lårbeinsbrudd, eller lårhalsbrudd. Det kan være flere årsaker til svekkelse i benstrukturer som eksempelvis mangel på D-vitamin, røyking, eller dette kan være arvelig, sier prosjektleder og lege Arnulf Langhammer.

Sykepleiere som vil assistere når mange skal inn til undersøkelse på DMS-senteret er fra venstre: Anne Mari Hagen, Marit Husdal og Irene Moan Pettersen.
Sykepleiere som vil assistere når mange skal inn til undersøkelse på DMS-senteret er fra venstre: Anne Mari Hagen, Marit Husdal og Irene Moan Pettersen.

Når opp mot 2600 personer innkalles til kontroll, vil DMS Værnesregionen være oppmøteadresse i andre etasje med ankomst hovedinngang rett ved Legesenteret.

– Den som blir innkalt oppfordres til å undersøke seg hos oss. Ved oppmøte hos DMS er det adgangsvakt for registrering i første etasje der man henvender seg. Mottak for kontroll skjer på rom tilrettelagt med røntgenmaskin i andre etasje. Tre sykepleiere tar imot for å utføre undersøkelsen. Denne varer cirka ti minutter, sier Ann Sissel Helgesen, leder Værnesregionen DMS.

Vil bli bedre på forebygging

– Hva vil være målet med denne undersøkelsen?

– Det er i stor grad å bli bedre på forebyggende tiltak for å unngå svekkelser som igjen kan føre til benbrudd. Vi trenger flere studier for å sammenfatte hvilke tiltak som bør gjøres, hvilke anbefalinger vi skal gi både pasienter og de som berøres av svakket benstruktur. Under undersøkelsen er det ingen risiko forbundet med stråling fra røntgen. Vi måler bentetthet i hofte og korsrygg. Det fylles ut skjema, og deltakerne trenger ikke kle av seg for å undersøkes. Dette skjer selvsagt også kostnadsfritt.

– Hvem skal ta turen til Værnesregionen DMS for å la seg undersøke?

– De dette gjelder vil få en henvendelse fra oss med tidspunkt for oppmøte. Undersøkelsen skjer på ukedager mellom klokken 08-20 unntatt fredager hvor vi har åpent til klokken 14, sier prosjektleder Arnulf Langhammer. Undersøkelsen er finansiert av NTNU, HUNT, Olav Thon-stiftelsen og et svensk forskerteam.

Les forrige sak:
(Illustrasjonsfoto)
Mann utøvde vold mot kvinne

Politiet har kontroll

Close