1 °C Stjørdal, NO
26/10/2021

Spar Hegra uke 43
XC60
Header-Bingo-med dato
XC90
XC40

Skal måle Tsjernobyl-rester

Lavtflyging med helikopter i en måned

60 METER OVER BAKKEN: Denne ekvipasjen skal utføre geofysiske målinger i Selbu og Tydal i de fire kommende ukene. (Foto: NGU) 60 METER OVER BAKKEN: Denne ekvipasjen skal utføre geofysiske målinger i Selbu og Tydal i de fire kommende ukene. (Foto: NGU)

Norges geologiske undersøkelse (NGU) vil den kommende måneden gjøre geofysiske målinger fra helikopter i et større område av Selbu og Tydal

– Målet med målingene er generell geologisk kartlegging, samt å måle hva som er igjen av cesium-137 etter Tsjernobyl-ulykken i 1986. Målingene er del av Trøndelagsprogrammet, som skal styrke kartleggingen av geologiske ressurser i fylket. Det skriver NGU i en pressemelding.

NGU understreker at det også er nødvendig å måle over verneområdene for å få et sammenhengende bilde av geologien i landsdelen. Målingene fra helikopter bidrar til bedre kartlegging av den vekslende geologien, som også er et av verneformålene. Det er ikke snakk om mineralutvinning i det aktuelle området.

Selve målingene foregår ved at helikopteret flyr i linjer i retning øst – vest for hver 200 meter, og med konstant høyde 60 meter over bakken. Under helikopteret henger en målesonde som registrerer variasjoner i jordens magnetfelt og variasjoner i den elektriske ledningsevnen i berggrunnen. I tillegg blir det samlet inn informasjon om radioaktive elementer i bakken. Med disse målingene får forskerne et detaljert bilde av geologien i området.

– Resultatene fra undersøkelsen kan først og fremst benyttes ved videre geologisk kartlegging og mineralressursundersøkelser, men også ved grunnvanns-undersøkelser, kartlegging av eventuell fare for radon i hus, og kartlegging av svakhetssoner i fjell, heter det i pressemeldingen.

Målelaget som nå skal ut på lavtflygende jobb består av en pilot fra helikopterfirmaet Heliscan AS og en operatør fra NGU. De vil operere fra Selbu. Målingene blir avsluttet i løpet av omlag fire uker. Det blir ikke foretatt målinger i dårlig vær, som tåke, regn, snø og sterk vind, og heller ikke dersom solaktivitet gir forstyrrelser i magnetfeltet.

NGU vil forsøke å utføre målingene i nært samarbeid med lokalbefolkningen og reinbeitedistriktene. – Dersom målingene er uforenelig med annen aktivitet, ønsker NGU å bli kontaktet slik at mindre justeringer i måleopplegget kan gjøres, oppfordrer NGU til i pressemeldingen.

 

Les forrige sak:
Slik ser værvarselet ut for 17. mai. (Skjermdump fra yr.no)
Hipp hurra for 17. mai-sola

Snakk om værflaks om dette slår til :)

Close