18 °C Stjørdal, NO
06/08/2020

– Skautet er en «nær truet art»

Nå blir det kurs for å lage bunadsskaut

Flere burde lære seg å sy sitt eget skaut. Det synes Stjørdal Husflidslag og leder Kjellaug Krogh Moksnes. Hun blir i september kursleder for de som vil lære å sy skaut til trønderbunaden. Flere burde lære seg å sy sitt eget skaut. Det synes Stjørdal Husflidslag og leder Kjellaug Krogh Moksnes. Hun blir i september kursleder for de som vil lære å sy skaut til trønderbunaden.

Bunader er populært som bekledning også som festantrekk. Velger man trønderbunaden bør den helst kompletteres med tilhørende skaut. Det mener Stjørdal Husflidslag som denne høsten arrangerer kurs i sying av skaut til bunaden.

I midten av september måned arrangerer Stjørdal husflidslag kurs i sying av skaut. Hodeplagget skaut har en svært lang tradisjon, og er videreført i festplagget bunad. Leder Kjellaug Krogh Moksnes hos husflidslaget blir instruktør og kursleder når nye skaut skal lages.

– Trønderskautet er et fantastisk fint plagg. Det fremstår også veldig vakkert når det bølger over skuldrene til den som har det på. Det finnes mange forskjellige hodeplagg rundt om i landet til bunader, men som kursleder synes jeg det trønderske skautet er blant de fineste som er å oppdrive, sier Kjellaug Krogh Moksnes.

– Hvor mange benytter skautet sammen med bunad her i Stjørdal?

– Jeg foretok en liten visuell kontroll nå 17. mai i år. Da registrerte jeg bare mellom fem til åtte damer som bar skaut sammen med bunaden. Vi i husflidslaget vil gjerne at dette tallet skal øke i årene fremover. Derfor arrangerer vi nå dette sømkurset i september. Skautet er havnet på rødlista, og er en «nær truet art». Det er langt mellom brukerne, og det er egentlig litt rart etter som bruken av bunad har skutt i været voldsomt de senere årene. Vi opplever at mange konfirmanter vil benytte bunad.  Bunad hos guttene har også oppsving og det er gledelig, sier Kjellaug Krogh Moksnes fra Stjørdal Husflidslag.

– Er det håp om en renessanse blant de som benytter skaut?

– Vi må ha håp om at skautet kommer i bruk hyppigere igjen. At det kommer til verdighet, slik at folk får se hvor flott det er med et trøndersk skaut til bunaden. Det er helt nødvendig at noen kan lage disse. Skaut sys på linstoff med lintråd med såkalt hvitsøm. Stjørdal Husflidslag vil derfor samarbeide med Studieforbundet kultur og tradisjon, ved å sette i gang kurs i sying av skaut. Å sy skaut er et nitidig finarbeid som krever konsentrasjon og god tid. Vi vet det er med stor tilfredshet man tar på seg sitt selvsydde skaut, enten det er på 17. mai eller ved andre festdager og ved annen bruk av bunaden, sier kursleder Kjellaug Krogh Moksnes, som gjerne tar imot henvendelser fra interesserte.

Les forrige sak:
Bjørnar Hove (t.v.) spilte sin siste hjemmekamp for Stjørdals-Blink, og det markerte han med å score 2-0-målet. Her jubler han sammen med Mats Lillebo og resten av Blink-gjengen.
Blink tilbake på tabelltoppen

Ny imponerende forestilling på Blinkbanen

Close