15 °C Stjørdal, NO
23/05/2019

Skjetneburunden i Skjelstadmarka

Idyll ved Gråelva før vi klatrer opp bakken mot fylkesveien gjennom Skjelstadmarka.

 

Vi følger kjentmann Roar Valstad sin inntegnede sykkelløype oppover i retning av Skjetnebuin. En gammel husmannsplass inne på skogen, et godt besøkt sted av turgåere i området. Skogen står mørk rundt åsene der inne, en lysning med spor etter gammel slått er det som vises etter husmannsplassen. Der lå flere slike plasser for noen hundre år siden. For en som hører til dagens samfunn virker det nesten utenkelig at her inne har det bodd folk, familier og husdyr som greide seg under trange kår.

 

For en mosjonist med en sykkel full av gir og litt vilje til å holde pedalene i gang i motbakkene er det bare fryd og opplevelse å ta runden. Det er vanskelig å forestille seg slitet som er lagt ned av folk der det enda vises spor etter dem. Langs en gjengrodd husmannsvei opp Bjynndalen kan man bare fantasere om hvor mange husmannsføtter som har trasket før deg. Denne delen av løypa er merket inn som svart på sykkelkartet fra kjentmann Stjørdal, noe som indikerer en litt krevende bit. Løypa er ikke akkurat for en familie på søndagstur, heller for noen som er litt friskus og ønsker seg en litt krevende sykkeltur med masse opplevelser.

 

Coop Storlien artikkelnivå

Man burde kanskje ta av seg sykkelhjelmen og bukke for de som slet der sitt minne. Hadde de sett opp i dag ville de trolig sett en verden som de kanskje aldri en gang greide å drømme om.

 

Veien går videre opp skogsbilveien i Skjetnebudalen, Svartkjynndalen og Fiskkjynndalen. En tursti omkranser Fiskkjynndammen, grillplasser er satt opp til bruk av de som måtte ønske det. Ned bakkene bærer det så småsteinen hagler om eikene og melkesyra hoper seg opp i armene i stedet for i beina. Så åpner landskapet seg opp i grenda ved Steinset, ned mot Smedhaugen og Hegra sentrum. Deretter gjenstår bare Knottbakken!

Lengde på turen er 17,5 km. Vanskelighetsgrad er rød løype, litt svart. Tilhører kjentmann Stjørdal sine turer på gode og detaljerte kart. Løypa er kupert og hører til under ”friske sykkelturer i Stjørdal”.

 

 

Full spiker forbi elva som renner ned fra Ulstadvatnet.

 

Slitet er i gang med bakkene opp mot Bjynndalen.

 

Syklene må trilles opp en gammel, gjengrodd husmannsvei de siste hundre meterne til Skjetnebuin.

 

Les forrige sak:
Den store hagedagen

  Mer enn 400 hageeiere over hele landet vil åpne hagen […]

Close