8 °C Stjørdal, NO
15/06/2021

Slår alarm: – Tendenser til spiseforstyrrelser hos en økende andel av ungdommene

Helsesykepleier Kari Aasland er bekymret over økt kroppsfokus blant elevene

Helsesykepleier ved Stokkan ungdomsskole, Kari Aasland, er bekymret over økt kroppsfokus blant elevene i Stjørdal. Helsesykepleier ved Stokkan ungdomsskole, Kari Aasland, er bekymret over økt kroppsfokus blant elevene i Stjørdal.

Helsesykepleier slår alarm om økt kroppsfokus blant barn og unge i skolene i Stjørdal.

– Vi vil gjerne informere dere om en bekymringsfull utvikling vi ser i elevmassen. Dette gjelder tendenser til spiseforstyrrelser hos en økende andel av ungdommene. Det gjelder for alle trinn.

Slik starter meldingen som helsesykepleier ved Stokkan ungdomsskole, Kari Aasland, sendte ut til foreldrene ved skolen i forrige uke.

– Jeg vil gjerne presisere at dette ikke er noe som er spesielt for Stokkan, men noe som gjelder også ved andre skoler i Stjørdal og på landsbasis, sier hun.

Fortsatt flest jenter

Aasland forteller at dette dreier seg om elever helt ned i barneskolen, selv om hovedtyngden er elever ved ungdomsskoler og videregående skole.

– Fortsatt er det flest jenter, men vi er kjent med at gutter også har hatt et stort kroppsfokus når det gjelder trening og kosthold, sier hun.

Les også: Frykter for følgene av nedstengningene: – Gang på gang har barna fått nedturer

På landsbasis er det for tiden en økning av spiseforstyrrelser, og at antall henvendelser har økt under den pågående pandemien.

– Vi har også i Stjørdal fått flere henvendelser, og det er derfor vi ønsker å gå ut med informasjon før det går for langt. Svært ofte ser man at spiseforstyrrelser er et symptom på andre underliggende problemer. Da er det viktig at man finner årsakene til disse og får gjort noe med dem. Da kan elevene ha behov for hjelp og støtte, sier hun.

Det siste året har medført en mer isolerende tilværelse for barn og unge, hvor avstand og mangel på sosial omgang har bydd på utfordringer. Blant annet er alt av idrettslige fellesaktiviteter som trening og kamper blitt rammet.

– Mindre sosial omgang har blant annet medført at egentrening og matvaner kan ha tatt for mye fokus, sier Aasland.

Bruker app-er

Pandemien har gitt anledning for å fokusere mer på egen kropp.  Blant annet opplever Aasland at flere elever benytter seg av app-er som teller kalorier. Det er det ikke alle foreldre som vet noe om.

– I utgangspunktet kan dette kanskje være harmløst, og det er fint at ungdommer har et bevisst forhold til eget kosthold. Samtidig mener vi at ungdommer som fortsatt er i vekst ikke har behov for å telle kalorier for å ha et sunt kosthold, sier hun.

En kropp i utvikling trenger et godt og sunt inntak av næring, både fett, karbohydrater og proteiner, for å utvikle seg godt.

– Gjennom puberteten vokser de i ulikt tempo og på ulik måte både i bredden og høyden uten at de trenger å ta noen kostholdsgrep for å motvirke dette, sier Aasland.

– Ta kontakt

Helsesykepleieren ønsker å gi foreldre mer informasjon og kunnskap om teamet, og om når de har grunn til å være bekymret.

– Dette er en beskjed om å være årvåken, slik at man kan stoppe det før det utvikler seg og blir alvorlig. Foreldre kan henvende seg enten til fastlegen, helsestasjonen for ungdommer eller helsesykepleier ved skolen. Vi kommer også til å gi informasjon ut i klassene, sier Aasland.

Også på hjemmebane kan voksne ta noen grep som bidrar til forebygging av eventuelle spiseforstyrrelser.

– Det er viktig at foreldre gir barna ekstra oppmerksomhet. Det å spise minst fire måltider om dagen er viktig, og helst bør flere av måltidene spises hjemme. Ellers er det fint at de voksne bistår og gjerne gir litt ekstra omsorg i denne tiden, sier helsesykepleieren.

Les forrige sak:
Frykter utslipp kan være fare til for omgivelsene. Følges det ikke opp står bedriften overfor kraftig bot

- Det er grunn til å mistenke utslipp av miljøgifter til vann og gass

Close