4 °C Stjørdal, NO
19/10/2021

Spar Hegra uke 42
XC60
Header-Bingo-med dato
XC90
XC40

Slik skal lokalsamfunnet stenge ned

18 smittet og 400 personer i karantene

Ordfører Ivar Vigdenes Foto: Frank Skaufel

Nå varsles det delvis nedstengning av samfunnet frem til 16. november.

– Vi har 18 smittetilfeller og over 400 personer i karantene. Fire er innlagt på sykehus og er der fremdeles, sier Stjørdalsordfører Ivar Vigdenes under fredagens pressekonferanse.

Setter inn ytterligere tiltak

-Basert på smittesituasjonen må vi nå sette inn ytterligere tiltak, forklarer Vigdenes videre.

Dette er tiltakene:

  • Ni-dagersdugnad utvides i tid og omfang. Blir en ti-dagersdugnad og strekker seg frem til 16. november.
  • Vi holder oss hjemme og unngår sosial omgang
  • Vi tar hjemmekontor om jobben tillater det
  • Vi unngår kollektivtrafikk og bruker munnbind i situasjoner der hvor 1-meteren ikke kan holdes
  • Vi lager lister over hvem i møter
  • Vi varsler folk vi har vært i kontakt med om vi blir kontaktet av smitteteam eller selv opplever symptomer
  • Alle bosenter holdes stengt, også rådhus

Ytterligere tiltak:

  • Alle idrettsarrangement- og kulturarrangement for både voksne og barn innstilles
  • Videregåendeskoler, barne- og ungdomsskoler settes i rød beredskap
  • Kommunens svømme- og idrettshaller stenges
Etter 16. november

Det opplyses fra det kommuneledelsen erfarer, og fra hva deres fagfolk vurderer, at den smitteøkningen vi nå har sett nok er et resultat av at vi før denne smitteøkningen kom hadde senket skuldrene litt for mye i dagliglivet.

– Det er derfor viktig for meg å understreke at om den samlede forsterkede innsatsen nå foreløpig og forhåpentligvis er avgrenset fram til og med mandag 16.november, så kan vi heller ikke etterpå påregne å gå helt tilbake til den livsførselen vi hadde tillagt oss for 14 dager siden. Vi ser hvor sårbare vi var, forklarer Vigdenes.

400 i karantene

Det er spesielt smittesporingeteamet innen oppvekst som får prøve seg nok en gang. Her opplyses det at arbeidet med smittesporing pågår dag og natt.

– De tallene som Ivar har fått av meg forandrer seg hvert femte minutt. Det at vi har 400 i karantene går tilbake til situasjonen på Lånke. Der har vi testet 328 personer. Alle disse testene var negative. Dette betyr at ingen har blitt smittet, sier kommuneoverlege Leif Edvard Vonen.

Videre opplyser han at strategien videre vil være å teste videre, for vi vet dette kan smitte raskt.

-Vi har nå forsterket teamet ganske betraktelig. Jeg håper alle skriver ned hvem de møter, for å gjøre jobben vår enklere, forklarer han videre.

Helsearbeider i  karantene

Totalt 17 helsearbeidere ble i dag satt i karantene. Det bes om at personer i den nærmeste tiden ikke besøker sine kjære ved institusjoner for personer med nedsatt immunforsvar.

– Vi skal ta godt vare på de i denne perioden, sier etatsjef omsorg Hans Frederik Selvaag.

Hvor dramatisk er situasjonen?

-Den er ikke ekstrem, den er uavklart. Vi venter på et større antall tester, eller har vi god kontroll og vi har egentlig gjennom det at vi ikke hadde noen positive tester på Lånke. Vi har ikke helt kontroll, men vi følger dette igjennom helgen, sier Vonen.

Privat næringsliv

– Når det gjelder privat næringsvirksomhet så ser vi at næringslivet lokalt har tatt poenget, mange forstår situasjonen, gjør egne kloke vurderinger og følger opp. Det er vi takknemlig for, fortsatte Vigdenes.

Videre forklarer han at det da også for verdiskapingens del, i tillegg til det helsemessige, at en kortere periode med sterke tiltak forhåpentligvis kan forhindre en lengre periode med enda sterkere tiltak.

– Vi beklager videre at enkelte bransjer naturlig nok rammes hardere av våre tiltak og anbefalinger enn andre. Dette følger imidlertid av pandemiens natur og karakter, sier han.

Han varsler at det vil også kunne komme ytterligere tiltak, forlengelse, lokale tilpasninger og suppleringer fram til mandag 15.november.

Barnehagene på gult nivå

Oppvekstsjef Ann Kristin Geving forklarte at alle skoler som nå har vært på gult nivå siden sommerferien, vil rykke opp til rødt. Dette betyr at det vil bli satt inn strengere smitteverntiltak.

– Barnehagene vil fortsette å være på gult nivå, slik som de har vært noe vi er veldig glade for. Det er viktig at skolene og barnehagene fremdeles kan holdes åpne, forklarer hun.

Mottak for karantene

Videre ble det fortalt at dette grenseløse viruset også krever grenseløst samarbeid. Ved at viruset nærmer seg nærliggende kommuner, og dermed har kommuneledelsen fått i ansvar av fylkesmannen å organisere et mottak for transport fra utlandet, som må i karantene.

Mottaket skal være for utenlandske som ikke har et sted å oppholde seg i karantene. Det er forventet at det vil bli klart fra mandag, og det er hotell som vil bli tatt i bruk som samlingssted. Dette er noe som erunder planlegging.

 

Les forrige sak:
Kommunen innkaller til ny pressekonferanse

Smittesituasjonen i Stjørdal er tema

Close