17 °C Stjørdal, NO
17/06/2019

Slik unngår du uærlige håndverkere

 

– Hvem som helst kan kjøpe seg en hammer, og tilby håndverkertjenester, sier kjedeleder i Mesterhus, Raymond Myrland.

Ifølge en undersøkelse gjennomført av Norstat i mai i år, innrømmer hver femte nordmann å ha betalt for svart håndverkerarbeid.

 

– Nordmenn er for naive
Raymond påpeker at svart arbeid ikke er den eneste faren når du ansetter håndverkere til å jobbe i hjemme ditt. En del håndverkere som betaler skatt mangler nemlig svennebrev og er ikke kvalifisert til jobben.

Coop Storlien artikkelnivå

– Mange nordmenn er for naive. Det er viktig å være kritisk, for det kan være vanskelig å unngå useriøse håndverkere. Særlig i bystrøk, siden folk gjerne kjenner hverandre på mindre steder, mener Myrland.

 

Her følger tipsene for å unngå å bli lurt:

1. Gjør research ved å søke på firmaet på Google. Om du finner dårlig omtale, eller ikke finner noen ting, bør du være skeptisk.

2. Sjekk referansene til selskapet. Selv om gode referanser er et godt tegn, vet ikke referansene nødvendigvis om arbeidet er utført skikkelig. Derfor bør du undersøke referanser over et lengre tidsrom. Hvis en fornøyd kunde plutselig får vannlekkasje et år etter at jobben ble utført, vil de forhåpentligvis si ifra.

3. Gjør en skriftlig avtale med håndverkeren tidlig i prosessen, slik at det blir vanskeligere å endre rammebetingelsene underveis. Avtalen må inneholde hva som skal gjøres, når det skal gjøres og samlet pris.

– Dette er det det viktigste tipset jeg kan gi til folk som ansetter håndverkere. Uansett hvor liten jobben er, bør avtalen gjøres skriftlig, råder Myrland.

4. Ikke betal kontant eller på forskudd. Dette er typiske tegn på svart arbeid eller uprofesjonelle aktører med dårlig økonomistyring.

– Det er skremmende mange håndverkere som krever å få betalt på forskudd. I mine øyne er det et tegn på at de er useriøse, fastslår Myrland.

5. Insister på å få en skikkelig kvittering. Hvis håndverkeren ikke kan gi deg en kvittering er det et klart faresignal.

6. Avtal dagmulkt. Mange kunder opplever at håndverkeren ikke holder tidsfrister. Ved å avtale dagmulkt, gir det håndverkeren økonomiske insentiver til å bli ferdig i tide. Det er alltid en fordel å avtale en fremdriftsplan på forhånd.

7. Avklar på forhånd hvordan uforutsett tilleggsarbeid skal håndteres. Selv om en plan er bunnsolid, er det dessverre mange som opplever å ende opp med ekstraarbeid som sprenger budsjettet. Hvordan dette skal håndteres bør avklares på forhånd så langt det lar seg gjøre.

Les forrige sak:
Foto: AUF.no
2 år siden terroren

  Jens Stoltenberg skriver på sin facebook side;  Dette er dagen […]

Close