12 °C Stjørdal, NO
18/07/2019

– Slutt å snakk – begynn å gjør noe

SE VIDEO fra skolestreikmarkering utenfor rådhuset

Julianne Aftret (t.v.) og Johanne Størseth fra sjettetrinnet ved Lånke skole var to av dem som holdt appeller på rådhustrappa. Julianne Aftret (t.v.) og Johanne Størseth fra sjettetrinnet ved Lånke skole var to av dem som holdt appeller på rådhustrappa.

Med slagord, plakater og appeller streiket elever fra Lånke og Halsen skole for klimaet fredag morgen.

«Friday for future», «Bruk hodet – vi har bare en klode», «Vi har ikke en planet B», «Slutt å kast søppel i naturen». Budskapene var mange og ikke minst tydelige da 5. og 6. klassinger markerte sin støtte til miljøsaken foran rådhuset.

– Vi streiker for framtiden og miljøet, sier Julianne Aftret, som var en av elevene som holdt appell på rådhustrappa. Engasjementet var stort og slagordene ble ropt høyt, og med overbevisning.

– Vi er redde for at jorda råtner, – at framtida vår blir ødelagt. Det er vi som skal overta jorda, og nå streiker vi for at vi vil bli lagt merke til, sier Aftret og hennes venninner fra Lånke.

– Hva gjør dere selv for miljøet?

Ren Røros Lesmer mobil

– Vi prøver så mye vi kan. Vi tar buss til og fra skolen i stedet for å bli kjørt, vi plukker opp søppel når vi ser det, vi er med på strandryddedagen og vi skrur av lysene i rom vi ikke bruker, sier de engasjerte skoleelevene. (Artikkelen fortsetter under bildet!)

Julianne Aftret (fra venstre), Sanna Kvande Malmo, Johanne Størseth og Astrid Aurheim i front for en svært så engasjert miljødelegasjon fredag morgen.
Julianne Aftret (fra venstre), Sanna Kvande Malmo, Johanne Størseth og Astrid Aurheim i front for en svært så engasjert miljødelegasjon fredag morgen.
Oppdrar de voksne

De innrømmer at foreldre og besteforeldre ikke er like bevisste i alt de foretar seg.

– De er litt sløve, men vi prøver å oppdra dem, og de gjør så godt de kan, sier elevene.

Nå oppfordrer Lånke-elevene alle til å gjøre sitt for miljøet og framtiden.

– Folk må slutte å snakke, og heller begynne å gjøre noe, sier de i sitt tydelige budskap.

Utenfor rådhuset var det flere lokalpolitikere til stede. Både Venstres Ragna Straume og Miljøpartiets Tommy Reinås var på plass.

– Det er håp for kloden. Disse elevene har gjort hjemmeleksa si, noe vi foreldre og politikere ikke har gjort like godt. Det er et herlig engasjement, sier Ragna Straume. (Artikkelen fortsetter under bildet!)

Varaordfører Ole Hermod Sandvik møtte de engasjerte skoleelevene.
Varaordfører Ole Hermod Sandvik møtte de engasjerte skoleelevene.
Avtale med varaordføreren

Også varaordfører Ole Hermod Sandvik (H) tok seg tid til en lengre prat med skoleelevene.

– Det som er viktig er å tenke på hva kan jeg gjøre, hva kan vi i min familie gjøre, så legger vi en slagplan. Jeg som politiker skal bidra med det jeg kan. Er det en avtale, spurte Sandvik elevene om, og fikk et rungende ja.

– Hva synes du om dette engasjementet?

– Så klart det er bra. Samtidig er det viktig at vi alle reflekterer over hva dette innebærer for meg, sier varaordfører Sandvik.

Venstres Ragna Straume var på plass og applauderte engasjementet.
Venstres Ragna Straume var på plass og applauderte engasjementet.

Les forrige sak:
Utrykningspolitiet har vært på fartskontroll i Elvran fredag morgen. (Illustrasjonsfoto: Utrykningspolitiet)
Tre fratatt førerkortet i fartskontroll

Kjørte altfor fort i 60-sone

Close