11 °C Stjørdal, NO
26/06/2019

Slutt med regninger på papir

Sparer både miljøet og store penger

DIGITALE REGNINGER: Konsulent Tonje Reistad ved Værnesregionen regnskap (t.v.) og arkivleder Nina Fossbakken i Stjørdal kommune sender nå ut alle kommunale regninger digitalt. DIGITALE REGNINGER: Konsulent Tonje Reistad ved Værnesregionen regnskap (t.v.) og arkivleder Nina Fossbakken i Stjørdal kommune sender nå ut alle kommunale regninger digitalt.

Mindre papir gir lavere kostnader og bedre miljø. Nå kommer de kommunale regningene i Stjørdal, Selbu, Tydal og Malvik i digital form.

– Dette gjelder de som tidligere har fått regningene i papirform, og som har en digital postkasse.

Det sier konsulent ved Værnesregionen regnskap, Tonje Reistad og arkivleder Nina Fossbakken i Stjørdal kommune.

Mange har sikkert etablert en e-fakturaavtale eller avtalegiro med kommunen hvor regningene dukker opp. Disse blir ikke berørt av endringene som nå gjøres.

– Vi anbefaler at flest mulig velger enten e-faktura eller avtalegiro. Vi kan ikke opprette disse løsningene for regningsmottakerne, men vi kan bidra med forklaring til hvordan de skal ordne seg dette, sier Tonje Reistad.

Fortsatt mulig med papir

Reistad og Fossbakken understreker at det fortsatt finnes en del mennesker som ikke ønsker regningene kun digitalt, og det er selvsagt fremdeles mulig.

Coop Storlien artikkelnivå

Fakturaene fra kommunene nå sendes til mottakerens digitale postkasse. De to leverandørene der er Digipost eller e-Boks.

– Dersom du ikke har valgt digital postkasse, vil faktura først bli forsøkt sendt til din innboks i Altinn. Åpner du ikke fakturaen i Altinn innen to dager, vil faktura bli skrevet ut og sendt i posten til deg.

Det vil si at de som ikke bruker Altinn, ikke har digital postkasse eller ikke har pc, vil få faktura i posten som tidligere, sier Tonje Reistad.

– Det er også fullt mulig å reservere seg mot digital post. Det kan du gjøre på nettstedet norge.no, sier Fossbakken.

Sparer penger og miljø

Stjørdal kommune har benyttet seg av digital post siden 2018, men det var i desember 2018 at de startet med digital forsendelse av fakturaer.

– Så langt har vi sendt 22.966 fakturaer digitalt fra Værnesregionen regnskap. 56 prosent av disse er lest digitalt, sier Nina Fossbakken.

Digitale fakturaer er lønnsomt for kommunene.

– Siden Stjørdal kommune startet med digitale forsendelser tilbake i 2014 har vi spart cirka 3,8 millioner kroner. Kostnaden for kommunen er 1,50 kroner for hver digitale forsendelse, mens et papirbrev i dag koster oss 10-12 kroner. I tillegg sparer det oss for mye tid, og ikke minst er sikkerheten betydelig høyere, sier Fossbakken.

– Og for ikke å glemme miljøgevinsten. Med det store antall utsendinger som vi har, er den betydelig, sier Tonje Reistad.

Les forrige sak:
AUF-leder Håkon Einarsve smelte til fra talerstolen under første dag av Arbeiderpartiets landsmøte.
– Denne muligheten bør vi bruke for å gjøre en forskjell

AUF-Einarsve med klar melding til partiet sitt

Close