11 °C Stjørdal, NO
17/09/2021

Spar Hegra uke 37
Header-Bingo-med dato

Små jobber har blitt til stor bedrift

– Flere av karene kunne vært pensjonister, men de foretrekker å arbeide

ARBEIDSKARER: De har alle drevet gård på heltid, men nå er det mer og mer By- og Bygdeservice som står på programmet. Fra venstre: Jostein Ertsgård, John Einar Moum og Sverre Kvål. ARBEIDSKARER: De har alle drevet gård på heltid, men nå er det mer og mer By- og Bygdeservice som står på programmet. Fra venstre: Jostein Ertsgård, John Einar Moum og Sverre Kvål.

Siden oppstarten i 2003 har både antallet som jobber for Stjørdal By- og Bygdeservice, og omsetningen doblet seg flere ganger.

Formålet med stiftelsen av Stjørdal by og bygdeservice var ikke først og fremst å bli en stor aktør, men heller å kunne tilby tilleggsarbeid til alle gårdbrukerne som har mulighet til å kunne ta på seg mer arbeid i tillegg til gårdsdriften.
– Organiseringen av gårdbrukere i Stjørdal By- og Bygdeservice startet som en del av veiledningsprosjektet «Samarbeid i Landbruket» i 1991. Etter at det første bygdeserviceforetaket ble etablert på Østlandet i 1992, spredte interessen seg over hele landet og Stjørdal By- og Bygdeservice ble etablert i 2003, forteller fungerende leder, John Reidar Vold.
Fra noen få medlemmer har bedriften sakte, men sikkert vokst i antall og omsetning og er nå en etablert aktør i Stjørdals-regionen.

Rutinerte og praktiske

John Reidar Vold har vært med fra starten av, og er en av de som har hatt mange forskjellige oppgaver for bedriften.
– I dag har jeg for det meste oppfølging og organisering av jobbene vi tar på oss. Tidligere har jeg blant annet vært snekker og kjørt brøyting vinters tid. Flere av de som var med fra starten av er fortsatt med, og vi har en rutinert og stødig stab å ta av, ja flere av karene kunne vært pensjonister, men de foretrekker å arbeide og de holder seg i god form fortsatt, sier John Reidar Vold.

Mange år på baken.

På Skatval driver John Einar Moum, Sverre Kvål og Jostein Ertsgård med forberedelser til støping av et garasjegulv, før de skal starte på selve bygget.
– Vi har mange ulike oppdrag. Variert snekkerarbeid som renovering, tilbygg, takarbeid og mindre bygg som denne garasjen er det vi har mest av, sier Sverre Kvål.
– Slike arbeidsoppgaver passer godt for oss veteranene. Vi trives godt i hverandres selskap og på slike oppdrag jobber vi i lag. Ellers har vi også forholdsvis store oppdrag, blant annet for Avinor og kommunen, sier Jostein Ertsgård,
Både Kvål og Ertsgård har vært med helt fra starten i 2003 mens John Einar Moum, som er den yngste av karene, kom inn i Stjørdal By- og Bygdeservice for omlag ti år siden.
– Jeg drev gård på heltid før jeg begynte her. I starten var det som et tillegg til gårdsdriften, men så ble det mindre gård og mer arbeid her etter hvert. Det ble rett og slett mer igjen i lommeboka og mer fritid når jeg sluttet med gården og det setter jeg mer pris på nå, enn da jeg var yngre.

Tenkt attåtnæring

Alle de tre var gårdbrukere på heltid før de begynte i bygdeservicen. Tilleggsarbeidet ble fort heltidsarbeid for flere av medlemmene og valget om å delta for fullt i Stjørdal By- og Bygdeservice ble foretrukket av flere i samme situasjon. For Jostein Ertsgård var imidlertid jobben i bygdeservicen tilleggsarbeid helt til han overlot gården til yngre krefter.
– Som pensjonist trives jeg svært godt med denne jobben. Jeg tar på meg det jeg har lyst og tid til, og det passer meg godt, sier Ertsgård.
– Jeg kan bekrefte at mange har sluttet med gården, leid bort jorda og begynt mer eller mindre på heltid her hos oss, sier daglig leder, John Reidar Vold. (Artikkelen fortsetter under bildet!)

ENKELT: Driften av Stjørdal By- og Bygdeservice skal være så enkel som mulig. På kontoret er det Aud Espåsløkk og daglig leder John Reidar Vold som holder orden.
ENKELT: Driften av Stjørdal By- og Bygdeservice skal være så enkel som mulig. På kontoret er det Aud Espåsløkk og daglig leder John Reidar Vold som holder orden.
Eget utstyr

Alle som er tilsluttet bygdeservicen har egne foretak og holder seg med eget utstyr og arbeidsklær selv.
– Trenger vi en gravemaskin til et oppdrag eller trefelling inne i en hage så har vi noen i staben som har slikt utstyr og kan ta på seg jobben. Jeg prøver å fordele jobbene så godt som mulig, men krav til kompetanse og hvilket utstyr hver enkelt rår over blir noen gang avgjørende for hvem som skal få de forskjellige jobbene, sier Vold.
Spesialmaskiner leier de fra utleiefirmaer og mange medlemmer har den godkjenningen som kreves for å håndtere utstyret.

Enkelt og effektivt

Aud Aspåsløkk er kontorsjef for Stjørdal By- og Bygdeservice. Hun står blant annet for fakturering.
– Alle medlemmene leverer timelister for utført jobb og jeg foretar utbetaling. Jeg har kontortid to dager i uka og tar imot bestillinger og videreformidler jobbene i samarbeid med daglig leder, sier Aspåsløkk, og legger til at HMS-oppfølging og avtaleskriving er også hennes oppgaver.

Les forrige sak:
(Illustrasjonsfoto)
Lurte til seg 80.000 kroner fra NAV

Kvinne må sone samfunnsstraff

Close