5 °C Stjørdal, NO
21/03/2019

Snart kommer pass-rushet

|| Toril Sandvik anbefaler alle å være tidlig ute med sin pass-sjekk.||

– Nå er det færre steder som utsteder pass. Selbu har mistet denne oppgaven. Det blir ikke lenger mulig å få pass verken på Levanger eller Verdal. Det betyr at neste sted nordover i Trøndelag blir Steinkjer.

– Hva betyr det for passøkere i Stjørdal?

– Nå handler det om å kjenne sin besøkelsestid og bestille timer på politiet.no. For mange av kundene nordover i fylket vil komme til Stjørdal som dermed opplever større press. Vi har allerede et merkbart press fra Trondheim som har slitt med å behandle alle søknadene, sier Toril Sandvik.

Beskjed til idrettslag

– Jeg vil særlig gjøre idrettslag oppmerksomme på krav om pass. Vi trenger ikke pass for å krysse grensa til verken Sverige eller Danmark slik mange idrettslag gjør, men det er krav om bevis for spillernes alder. Da er det viktig med pass. Dette må idrettslagene være oppmerksomme på, sier Sandvik, som også har en oppfordring til alle med unge barn. 
– Noen barn har allerede pass. Men da skal vi huske at barnepass under 16 år har maks gyldighet på fem år. Derfor er det viktig at alle idrettslag med reiseplaner snarest mulig sjekker status for pass på de som skal reise. Jeg gjentar at de gjerne må gå inn på politiet.no for å bestille time. For jo nærmere vi kommer de forskjellige cupene, jo større blir trafikken hos oss. Det betyr mer venting. Nettopp av den grunn er det viktig å være tidlig ute, sier Toril Sandvik som har en viktig påminning om nødpass.

Stol ikke på nødpass!

– Noen tror at nødpass fikser biffen. Da vil jeg minne om at cupdeltakelse ikke kvalifiserer for nødpass. Er laget for sent ute, kan adgangen til å bestille pass fordufte.

Coop Storlien artikkelnivå

– Hvilke erfaringer har dere fra de siste årene med større pågang?
– Økningen har vært merkbar. Det betyr lengre køer. I fjor hadde vi ventetid på opp til en måned for å få pass. Allerede i mars startet den store pågangen.

10. klasser

– Vi har erfart at mange 10. klasser drar på turer som krever pass. Det gjelder blant annet turene med «Hvite busser». Da er det viktig å ordne pass i god tid slik at alle deltakere får bli med på turen. Det er for dumt om sen søknad for pass skal forhindre en slik unik opplevelse, sier Toril Sandvik som understreker følgende:

– Sjekk passet ditt! Og vi har erfaring for at passene til barn lett kan bli glemt med de følger det får. Sjekk derfor passet til barnet ditt, – ikke minst med tanke på kortere gyldighetstid for pass til barn, sier Sandvik. 

For barn gjelder følgende passregler:

• For barn under 5 år har passene gyldighet på to år.

• For barn mellom 5 og 10 år gjelder passene i tre år.

• For barn mellom 10 og 16 år gjelder passene i fem år.

– Hva bør folk være oppmerksomme på?

– Da vil jeg spesielt gjøre oppmerksom på følgende: Hvilke krav stiller det landet som familien skal reise til? Her er det mye god informasjon å finne på et nettsted som heter Landsider.no. Ellers kan vi bistå med hjelp, sier Toril Sandvik som opplever større og større pågang etter pass i en sesong som utvider seg år for år.

Les forrige sak:
||
I dag åpnes den første scooterløypa i Meråker

Snøscooterløypa som åpnes i dag går fra Teveldalen til Skursdalsporten. Ved […]

Close