11 °C Stjørdal, NO
10/07/2020

Sommer på Kongshaugen seter

|||| Dyra trives godt på vollen. De er også vant til å omgås folk, og kommer gjerne bort til gjerdet for å hilse på gjestene.|Seterhuset på setra er godt synlig når du kommer oppover. Seterhuset ble satt opp i 2010, og det rommer både fjøs, masstue og spiserom.|||

Etter at kyrne har gått ut på vollen igjen, leveres melka inn i neste dør på seterhus. Der blir den separert, slik at det kan lages rømme. I tillegg blir noe av melka brukt til å koke to typer gomme; en gomme basert på lokale tradisjoner og oppskrifter, og en type som er utviklet på Kongshaugen og som basert på skummet melk.

Kyrne flytter opp på setra i starten av juli hvert år, og de blir der i fire uker. Setra har derfor åpent hver søndag i juli og den første søndagen i august. Da er det muligheter for alle til å komme og oppleve norsk tradisjon og tradisjonsmat. Søndager selges det rømmegrøt med spekemat, og siden den er laget av hjemmelaget seterrømme, er den ekstra kraftig og smakfull. Desserten er skeibladkaker med gomme eller syltetøy, som er en storfavoritt for de yngste besøkende. Og heldigvis er det nedoverbakke når man er godt forsynt med både grøt og dessert og skal gå hjem igjen…

Veien opp til setra

Det er flere muligheter til å komme til setra. Fra Stjørdal kan man selvfølgelig gå fjellveien, men det enkleste er nok å kjøre til Markabygda, og deretter videre til Skogn-Grønningen. Når man har kommet nesten til enden av veien, er det en stor parkeringsplass og saugjerder ved veien. Plassen kalles Sautrøa, fordi den benyttes til laste av og på sauer. Derfra er det en sti som er gul/oransje-merket. Det er ca 3 kilometer å gå til setra. I løpet av turen er det til sammen ca 150 meter stigning, men så smaker til gjengjeld også grøten ekstra godt når man kommer fram.

På stien opp passerer man både gamle setervoller, tørt terreng og vått terreng. På en plass som heter Finnåsen, har det lokale turlaget bygd en stor gapahuk med bålplass. Her kan det være fint å ta en pause, dersom man synes det er langt å gå.

Det er også alternative stier opp til setra. Stiene er for øvrig merket av på fjellkart, og på kartet som er lagt ut på hjemmesidene til setra: www.kongshaugen.no.

Les forrige sak:
||
Quality i ny drakt

- Det er slik vi opplever det. Hotellet har fått en […]

Close