6 °C Stjørdal, NO
19/04/2019

Sommerregn duger ikke som husvask!

Værnes begravelsesbyrå steindag april

 

 

Kjedeleder Raymond Myrland i Mesterhus, Norges største husprodusent, kjenner godt til feilene folk ofte gjør når de går løs på husvasken. En av de vanligste feilene er å bruke for høyt trykk, og å rette høytrykkspyleren rett mot husveggen.

 

– Vi har etter hvert blitt vant til å bruke høytrykkspyleren til alt fra å vaske bilen til og fjerne grus fra oppkjørselen, derfor er det lett å la seg friste til og bruke den også på husveggen. Den kraftige vannstrålen kan slå vann inn bak plankene og føre til fuktskader, så dette er noe man skal være veldig forsiktig med, forteller Myrland.

Coop Storlien artikkelnivå

 

En annen risikabel teknikk er å bruke terrassevaskeren til husvask. Terrassevaskeren er for grov til husveggen og er kun designet til terrasser med steinheller, fliser eller solid plank.

 

Det enkle er ofte det beste

– Noen foretrekker å bruke dyre spesialmidler til husvasken, men svenske forskere sier at et vanlig flytende hånd-oppvaskmiddel er like effektivt. Det er bare hvis man skal male huset at man bør bruke kraftig rengjøringsmiddel med høy pH som matter malingen. Da kan det også være behov for å spraye soppdreper på veggen og la det tørke etterpå, sier Myrland. Han anbefaler følgende fremgangsmåte for husvasken:

 

1. Spray vaskemiddel fortynnet i vann på veggen nedenfra og oppover.

2. La virke noen minutter før du går over med en halvstiv børste/kost for å komme til i alle fordypninger. Viktig: Vask alltid nedenfra og oppover for å unngå såkalte vaskestriper og skjolder.

3. Vaskemiddelet fjernes ved å skylle rikelig med hageslange ovenfra og nedover. Ikke bruk høytrykkspyler.

NB! Ikke vask i direkte solskinn, og hold veggen våt under hele vaskeprosessen.

 

Sikkerheten først

Skal man arbeide i høyden er det viktig at man også sørger for egen sikkerhet. Riktig utstyr som hansker og briller er viktig når man håndterer soppdreper eller kraftige rengjøringsmidler. Såpe og vann kan gjøre gardintrapper og stiger farlig glatte, så det er viktig med godt fottøy og sikring når man går i stigen.

– Noe av det aller viktigste ved husvask er at man beskytter øynene og sikrer seg godt når man skal bevege seg opp i høyden. Et rent hus er ikke verdt en brukket nakke eller øyeskader. Husk også å benytte anledningen til å rense takrennene når du først går over huset, avslutter Myrland.

 

Husk på følgende når du tar husvasken:

–        Vær forsiktig med høytrykkspyler

–         Ikke bruk terrassevasker

–         Du trenger ikke dyre spesialvaskemidler til vanlig vask

–         Sikre deg godt

–         Ikke vask i direkte solskinn

Les forrige sak:
Kurt Nilsen kommer til Frostafestivalen 22-23.juli.
Vinn “privat” møte med Kurt

    Ved å delta i vår nettkonkurranse, svare på 3 […]

Close