6 °C Stjørdal, NO
23/09/2020

Sonja er årets mest ålreite person

– Det er jo artig at det er flere som synes jeg er ålreit da.

OPPTUR: For et år 2019 har vært for Sonja Helen Moen. Prisen som årets mest ålreite person var toppen på et begivenhetsrikt år. Nå er hun for øvrig også nominert til «Årets trønder».

– Det er veldig stas og veldig stort. Butikksjef Sonja Helen Moen er landets mest ålreite person i 2019. Det fikk hun Harry Hole-prisen for, og prispengene på to millioner kroner er gitt videre til SOS-barnebyer.

– Det er jo artig at det er flere som synes jeg er ålreit da.
Sonja Helen Moen smiler, flirer, tar imot gratulasjoner, skryter av sine ansatte og tar seg tid midt i julehandelen.
– Jeg har ikke landet ennå. Jeg gleder meg til juleferie, – da skal jeg sette meg ned og reflektere over alt som har skjedd, sier sjefen i Kiwi-butikken i Stjørdal sentrum.

Trodde det var tull

27. november tikket en tekstmelding inn på telefonen hennes. – Se her, sier hun og blar på telefonen.
Tekstmeldingen var underskrevet av Jo Nesbø som lurte på om han kunne ringe henne. Kiwi-sjefen var skeptisk, og trodde at det var noen som misbrukte navnet til landets aller mest kjente forfatter og kulturpersonlighet. Først dagen etterpå, og litt tilbakeholden, svarte hun på meldingen og lurte på hva det gjaldt. Det ble fulgt opp av en ny tekstmelding fra Nesbø og en oppringing fra en annen person i Harry Hole-stiftelsen. Til slutt ringte Nesbø mens Sonja Helen Moen satt i badekaret temmelig sliten etter en lang og hard arbeidsdag.
– Han var jo så jordnær og så hyggelig og sa at han gjerne ville overbringe meg beskjeden personlig, forteller Moen.
Beskjeden var at hun var kåret til årets mest ålreite person av Harry Hole-stiftelsen. Hun har bitt seg merke i det Nesbø sa under utmerkelsen og er stolt og glad for prisen.
– Årets ålreite trenger ikke å ha flyttet fjell, vært på TV, blogget eller ha vunnet medalje for Norge, sa Jo Nesbø under utdelingen av prisen.

Store navn

Sonja Helen Moen innrømmer at hun ikke hadde hørt mye om «ålreitprisen» fra Harry Hole-stiftelsen før henvendelsen kom fra Nesbø.
– Da jeg begynte å google og undersøke litt fikk jeg puls ja, sier hun og smiler sitt velkjente brede smil.
– Han som vant i fjor var jo Gordon Brown, tidligere statsminister i Storbritannia, sier hun og forstår ikke helt hvordan de fant fram til henne.

– Pris til alle ansatte

Harry Hole-prisen, som selvsagt er oppkalt etter hovedpersonen i Jo Nesbø sine mest kjente bøker, er delt ut årlig siden 2008 og består av heder, ære, oppmerksomhet og to millioner kroner som skal gis videre til en veldedig organisasjon. I år havnet pengene hos SOS-barnebyer. For Moen betyr millionene mye, for de skal hjelpe barn til grunnleggende lese- og skriveferdigheter, men mest av alt er prisen en pris til alle ved Kiwi Mindes Hus.
– Dette er en pris til alle ansatte, jeg klarer ikke dette alene. Jeg setter i gang, kommer med forslag, inspirerer og motiverer, men det er de ansatte som gjennomfører mye.

Ser alle

Hun ser stolt utover butikken. Butikksjefen som ble mamma som 16-åring, og som kun har 9-årig grunnskole som utdanning. Hun trodde aldri hun skulle få noen fast jobb, men en deltidsstilling hos Kiwi var inngangen til alt.
– Det at jeg ble sett for den jeg er og hva jeg fikk til var viktig for meg, sier Sonja Helen Moen.
Nå er det akkurat det hun selv praktiserer som sjef, og som gjør at hun fikk Harry Hole-prisen.
– En ting er å være sjef for en butikk med 14 ansatte, noe annet å se alle menneskene. Hvis jeg investerer litt i det, så ser jeg resultatene av det. Jeg er heldig som er i den posisjonen at jeg kan gjøre det. Når jeg ser hvordan våre ansatte utvikler seg på den måten er det mer enn godt nok resultat for meg, sier Moen.
Hun har 14 ansatte, – fem av disse har fått jobb etter å ha startet i butikken som arbeidstrening.

Klemmer og gratulasjoner

Mens hun står ute i butikken og fyller på med julevarer strømmer både klemmer, utstrakte hender og brede glis til. Kunder som hun kjenner, men også mange som aldri tidligere har snakket med henne, gratulerer butikksjefen etter å ha blitt utropt til den mest ålreite personen.
– Det er visst flere som synes jeg er ålreit, og det er godt å vite. Det kom blant annet en dame i går og ville gratulere og takke meg. Hun hadde selv en sønn med noen utfordringer, og satte stor pris på det vi hadde fått til her, sier Sonja Helen Moen.

Et år for minneboka

Julaften ettermiddag blir det endelig juleferie etter et helt spesielt 2019 for Sonja Helen Moen. Da skal skuldrene senkes, tankene slippes til og hun skal skrive i minneboka.
– Det blir vanskelig å toppe 2019, og jeg synes det er veldig stas og veldig stort alt som har skjedd. Men vi må huske på at det er i det daglige ting skapes. Det er tross alt flest hverdager.
– Nå som du har blitt en kjent butikksjef med stort fokus på ditt menneskesyn og dine verdier har du vel også fått noen henvendelser om andre jobber?
– Nei, vet du hva; det har jeg ikke fått. Men jeg har fått noen nye Facebook-venner og mange hyggelige henvendelser der. Hvis noen vil snakke med meg om det vi har gjort og fått til her så er de alltid velkommen.

Nesbø-skryt

Moen skal skrive om 2019 i minneboka i jula. Kanskje blir det å lese i en Harry Hole-bok også.
– Jeg har lest to av bøkene hans «Panserhjerte» og «Snømannen». Han skildrer tankene til menneskene så godt. Men jeg må innrømme at jeg har mest forhold til musikken hans og Di Derre. Men for en real, flott og jordnær mann han er, sier årets mest ålreite person i Norge.

Les forrige sak:
Ga bort 80 kilo ribbe

- På sin plass å gi til de som trenger litt støtte og oppmerksomhet

Close