-4 °C Stjordal, NO
20/02/2020

Sosial trim på Sagatun

Trimgruppa Sterk og Stødig trener hver torsdag

De trener i gruppa Sterk og Stødig på Sagatun hver torsdag. Foran: Marit Bertheussen. Bak: Valdis Skulbørstad, Synnøve Lorentsen, Ambjørg Myrbekk, Ragnhild Aune, Johan Arnt Skulbørstad, Toril Holthe, Gunbjørg Leikvoll, Oddrun Stokke og Kari Mælen. Treningsgruppa har flere medlemmer som ikke var til stede denne dagen. De trener i gruppa Sterk og Stødig på Sagatun hver torsdag. Foran: Marit Bertheussen. Bak: Valdis Skulbørstad, Synnøve Lorentsen, Ambjørg Myrbekk, Ragnhild Aune, Johan Arnt Skulbørstad, Toril Holthe, Gunbjørg Leikvoll, Oddrun Stokke og Kari Mælen. Treningsgruppa har flere medlemmer som ikke var til stede denne dagen.

Sterk og Stødig er et tilbud med forebyggende treningsgrupper for seniorer. Fysisk aktivitet er viktig for å opprettholde helse, selvhjulpenhet i hverdagen og livskvalitet.

Sterk og Stødig er et gruppetreningstilbud som tilbys en gang i uken. I Stjørdal møtes opptil et 20-talls deltakere på Sagatun grendehus hver torsdag hele året. Treningen på Haraldreina inneholder øvelser som skal bedre muskelstyrke og balanse, samtidig får deltakerne muligheten til å være sammen med og trene med andre treningsglade seniorer. Tordis McKay og Ambjørg Myrbekk er instruktører og treningsprogrammet er enkelt lagt opp der øvelsene foregår både stående, sittende og gående.

Øvelsene utføres på deltakernes premisser

– Hos oss er det er anledning til å støtte seg til en stol eller sette seg ned ved behov. Øvelsene skal utføres på deltakernes premisser og deres evne til deltakelse. Etter treningen som varer en time, legges det gjerne til rette for en liten samling med kaffe og prat for de som ønsker det, sier Ambjørg Myrbekk.

Snekker’n Boligmesse

Deltakere på Sterk og Stødig er seniorer fra 60 år og oppover. Noen kan ha utfordringer i forbindelse med bevegelse, de har behov for rehabilitering, eller de ønsker å forebygge positivt med egen fysisk og psykisk form. Andre har kanskje merket en begynnende ustøhet eller hatt følelsen av å være svakere i føttene enn tidligere. To av deltakerne er Toril Holthe (73) og Gunbjørg Leikvoll (81). Begge sier de merker positiv virkning av treningene.

Har det moro sammen

– Jeg kjenner personlig at balansen har blitt styrket etter at jeg startet i Sterk og Stødig, samtidig er det veldig sosialt og vi har det moro sammen, sier Toril Holthe. Gunbjørg Leikvoll sier hun i tillegg til denne treningsformen passer på å gå lengre turer.

– Hva kreves for å bli deltaker i trimgruppa hos dere?

– For tiden er vi ganske fulltallige her på Sagatun, men vi hadde ønsket minst en ny gruppe til i Stjørdal sentrum. Ettersom dette tilbudet er i regi av kommunen, håper vi også at nabokommuner kan tilby dette til flere, sier Ambjørg Myrbekk. Treningen har fokus på variasjon i bevegelse av kroppen, med vekt på å unngå stivhet i muskler, rygg og ledd.

Noen krav stilles til deltakere. Man bør kunne gå og bevege seg innendørs, og man må komme til og fra treningen på egenhånd eller samkjøre med andre deltakere. Det kan være lurt å rådføre seg med lege om treningen er akseptabel i forhold til egne sykdommer man må ta hensyn til. Minimal bruk av apparater gjør øvelsene enkle å gjennomføre.

– Hovedkoordinator på Stjørdal for Sterk og Stødig fra DMS-Senteret er Randi Kvello. For de som eventuelt ønsker å etablere flere grupper, bør hun kontaktes sier instruktør Ambjørg Myrbekk. Treningsprogrammet som benyttes er utviklet i samarbeid med NTNU.

Les forrige sak:
Brann i vogntog stanser E6-trafikken

Lastebil måtte stanse rett vest for Væretunnelen

Close