-1 °C Stjordal, NO
29/01/2020

Sparer miljø og penger som fyrtårn

Leif Hastadklev AS er offisielt godkjent

NYTT MILJØFYRTÅRN: – Det er en glede å innlemme Leif Hastadklev AS blant våre miljøfyrtårn, sier avgått leder av komité Kultur, Næring og Miljø, Tommy Reinås (t.v.) sammen med Bente Ertsgaard og Leif Anders Hastadklev.

– Det handler om å sette hverdagen i system med gode rutiner for å oppnå en miljøgevinst som også vises på bunnlinja, sier Leif Anders Hastadklev.

Han er glad for at avtroppende leder Tommy Reinås i komite kultur, næring og miljø overrekker beviset på at Leif Hastadklev AS er blitt sertifisert som miljøfyrtårn. Tommy Reinås er på sin side glad for å kunne dele ut en slik pris og lurer på hvilke tiltak bedriften har gått til for å oppnå en slik status:

– En enklere hverdag

– Dette er et felles løft for hele bedriften Leif Hastadklev AS og verkstedene i Hommelvik, Tømra, Frosta, Meråker og Stjørdal. Felles standarder gir en enklere hverdag og besparelser, sier Leif Anders Hastadklev og forklarer:

– Alle ledd i bedriftene skal bli sertifisert som miljøfyrtårn på samme måte som 2 av våre andre firma, Trøndelag Diesel AS og Trøndelag Gass AS. De er allerede sertifisert. Vi skal kjøre samme runde fordi vi ser fordelene. Ikke minst er det greiere for de ansatte å forholde seg til et fastere system. Nå skifter vi ut alle lyspærer med ledd, sier Leif Anders og ser bort på regnskapsansvarlig Bente Ertsgaard som har svaret klart:

Store besparelser

– Det vil gi oss en besparelse på et sekssifret beløp. Vi vil halvere lysforbruket på strømpunktene. Investeringene får vi dekket i løpet av tre-fire år. Siden er det ren fortjeneste, sier hun.

– Vi bruker bevegelsessensorer for å styre strøm og opplever at teknologien tilbyr enklere løsninger. Med enkle midler kan vi også redusere papirforbruket ved å skrive ut på begge sider for eksempel. Dessuten får vi flere og flere elektroniske løsninger. Det er allerede bruk av gassvarme på Hognesaunet, i Hommelvik, i Meråker og på Frosta. Det er en veldig effektiv og økonomisk løsning. Ellers er det viktig å lage praktiske system for å håndtere søppel, sier Bente Ertsgaard.

Forbedringer

Leif Anders Hastadklev:

– Vi har gått gjennom hele vår aktivitet for å finne fram til forbedringspunkter. Her ser vi at gamle vaner har fått råde for lenge. Dermed har vi forholdt oss til svært mange flere leverandører enn nødvendig. Her måtte vi strukturere dagliglivet og velge oss færre leverandører. Det gir en gevinst. La oss ta spesialavfall. Nå har vi stilt krav og inngått en avtale med Veglo som tar over all håndtering av spesialavfall. Tidligere hadde vi igjen av gammel vane hatt tre leverandører. Det handler om å sette hverdagen i system med gode rutiner. Om et år eller to blir det en ny forhandlingsrunde som omfatter alle verksted under vår paraply.

– Hvor mange ansatte er dere?

– Hastadklev-gruppen har i dag 48 ansatte og i tillegg kommer ti ansatte Trøndelag Diesel AS og Trøndelag Gass AS.

Leif Hastadklev AS har fått utarbeidet en egen HMS-håndbok som tar opp spørsmål som helse, miljø og trivsel på jobben. Innføring i våre vilkår er rutiner ved alle ansettelser. Ved hjelp av håndboken har vi fått samlet alle rutiner og instrukser mellom to permer. Dersom du for eksempel skulle bli trakassert på jobben, er det forklart hvordan du skal gå fram.

– Er det krevende arbeid å lage en håndbok?

– Jo, det krever en innsats. Men det syntes vi var nødvendig. Dessuten har vi brukt en dyktig rådgiver som er oppdatert på lover og regler. Håndboka finnes også elektronisk.

System og gode rutiner

Tommy Reinås spør: – Hvilke fordeler ser dere av miljøengasjementet?

Leif Anders Hastadklev: – Vi ser at stadig flere kunder og leverandører er opptatt av at vi er miljøfyrtårn. Og nå kan det være et krav dersom du ønsker å levere et anbud. Det blir et kvalitetsstempel med årlig rapportering og revisjon hvert andre år. Her skal vi rapportere på alt fra søppel og strømforbruk til sykefravær.

– Det er artig å få det på stell der system og gode rutiner er nøkkelord. Vi lever alle i en tidsklemme. Da er det nyttig å redusere på antall leverandører og skape et felles system. Det er gunstig for hele selskapet at også alle verkstedene har samme leverandører som oss.

– Hvor lenge gjelder sertifiseringen?

– Dette er ingen sovepute. Vi må rapportere alle år og ha resertifisering hvert andre år, sier Leif Anders Hastadklev som er stolt over miljøsertifiseringen.

 

Les forrige sak:
– Fotball er totalt ufarlig

Blink-treneren vil be guttene nyte det gode utgangspunktet

Close