15 °C Stjørdal, NO
22/05/2019

Sparer på strømmen

SMART STYRING: Markedssjef Marit Pedersen og gruppeleder på kundesenteret Elisabeth Sundal ved Malvik Everk viser fram den nye AMS måleren som hjelper husholdningene å spare strøm.

 

Som den eneste kraftleverandøren i landet tilbyr Malvik Everk privatkundene sine å spare penger, ved å slå av strømmen til varmvannstanker og varmekabler de timene av døgnet strømmen er dyrest.

Det eneste som kreves er at kunden har installert en timemåler i sikringsskapet (Avansert måle- og styrningssystem) populært kalt AMS måler, og produktet Smart Styring. Ved å ha Smart Styring hjelper nettselskapet til å styre unna høyt strømforbruk de timene på døgnet strømmen er dyrest.

Nordisk marked
Strømmen vi bruker selges i et felles Nordisk marked og prisene svinger fra time til time, med noen høydepunkter i løpet av døgnet.

– Prisen er høyest når forbruket er størst, sier markedssjef Marit Pedersen ved Malvik Everk, som i de timene en vanlig hverdag starter fra ca kl 07 og utover. Da tennes det mye lys, settes på varme, kokes kaffe og ikke minst dusjes.
Samtidig starter kraftkrevende industri, offentlige bygg, skoler, kjøpesenter osv.

Coop Storlien artikkelnivå

– Det er på denne tiden dyrt og for eksempel vaske klær, forteller Pedersen.

Kunder som har Smart Styring vil da få slått av kursen til varmekablene uten at temperaturen i betonggulvet synker nevneverdig.

– Vi hadde tidligere et prosjekt med dette og det viste at ingen kunder syntes komforten ble redusert selv om varmekablene eller varmvannstanken ble slått av noen timer i døgnet. Derimot virket det positivt inn på strømregningen, sier Elisabeth Sundal, som er gruppeleder ved kundesenteret hos Malvik Everk og som skal selge dette produktet til elverkets kunder.

Husholdningsprosjekt
Det å betale strøm time for time er helt vanlig i industrien, men for husholdninger har dette vært upløyd mark inntil nå. Til tross for energieffektivisering og massevis av energisparende tiltak i de siste årene har ikke strømforbruket gått nevneverdig ned.

– Det er en av grunnene til at vi ser på privatmarkedet og på hvilke muligheter vi har for å redusere forbruket innenfor hjemmets fire vegger, sier Marit Pedersen. Hun kan fortelle at Malvik Everk har startet forarbeidet til et prosjekt som tar det hele enda litt lenger.

– Vi er i ferd med å utvikle et produkt med et displaysom vil fortelle kundene hva spotprisen er, time for time, det nærmeste døgnet. Omtrent som et værvarsel. Da vil forbrukeren kunne unngå å vaske klær i de timene det er størst energiforbruk og høgest pris, sier Pedersen. Dette prosjektet med Homedisplay vil iverksettes etter hvert og krever at kundene er timemålt og at de har timespot.

Er vi litt tilbake til bestemors tid, med ”Kjøkkenwattmeter” som viste overforbruk?
– Ja det kan faktisk sammenlignes med det, for kundene vil få et display for å ha på stua, eller kjøkkenet som forteller dem akkurat hvor mye de bruker i strøm i nåtid, og hva dette forbruket koster de nærmeste timene. På denne måten ønsker vi å øke forbrukernes bevissthet, sier Elisabeth Sundal.

Dyr juleribbe
Det er vel liten tvil om at det fortsatt er mye å spare ved å kutte ned på strømforbruket til gitte tider på døgnet. I desember var strømprisen absolutt på det høyeste klokken 08.00 22. desember.  Da var prisen i Midt-Norge på 1,375 kroner/kWh, og det er før moms og faste påslag til kraftleverandøren. Mellom fire og fem på juleaften var snittprisen for hele landet over 82 øre/kWh.

– Julaften er en dag med høyt forbruk, bekrefter Marit Pedersen. Men de husholdningene som hadde ”Kjøkkenwattmeter” holdt seg ofte under overforbruksgrensen også denne dagen, sier hun. Noe lignende vil også komme på det nye prosjektet med ”Homedisplay”.

– Der vil kunden kunne legge inn en ”smertegrense” for hvor mye man vil betale i strømforbruk. Passeres dette vil systemet automatisk stenge av et eller flere produkter i påvente av at strømprisen går ned igjen, forklarer Elisabeth Sundal ved kundesenteret hos Malvik Everk.

OVERFORBRUK: Mange husker sikkert ”kjøkkenwattmeteret” som viste overforbruk. En lignende løsning kan være på full fart tilbake i vanlige husholdninger igjen. (Illustrasjonsfoto)

 

Malvik er unikt
En skulle tro at en kraftleverandør som Malvik Everk først og fremst var ute etter å tjene mest mulig, er dere ikke det?
– Jo vi ønsker selvsagt å tjene penger, men vi har et samfunnsansvar også, sier markedssjef Pedersen. Derfor har vi gode rådgivere som vet hva de snakker om og som kan alle kraftproduktene vi har å tilby. Men vi ønsker også å være en innovativ leverandør og har blitt lagt merke til langt utover både Trøndelag og Norges grenser, forteller Marit Pedersen.

Mange ser på Malvik Everk som en foregangsbedrift og kundene i Malvik er foreløpig de eneste i landet som tilbys et produkt som Smart Styring. Innen 2018 skal alle strømkunder i Norge ha smarte målere, kundene i Malvik har det allerede i dag. Også forbrukermyndighetene mener dette er veien og gå og i NRKs program Forbrukerinnspektørene onsdag 12.januar er strøm og forbruk i fokus etter at vinteren 2010 ble den kaldeste siden 1941.

– Jeg kan bekrefte at NRK har vært her og sett på våre eksisterende produkter og det nye prosjektet med ”Homedisplay” sier Marit Pedersen.

Les forrige sak:
Her planlegges det første møtet i Stjørdal Senior­forum. Representanter fra Innherred Seniorforum gir velvillig gode råd til Stjørdals­seniorene f.v. Inger Johanne Sakshaug, Ole Myrbekk og Modulf Sandstad. Bak står gjestene fra Levanger, Arvid Vada og Ivar Risberg.
Seniorforum etableres

  For de litt eldre blir det nå et tilbud om […]

Close