-1 °C Stjordal, NO
18/01/2020

Speidere til verdensleir

Lokale speidere blant 50000 på leir i USA

KLAR FOR STOR OPPLEVELSE: Fem speidere og en leder fra Stjørdal som er klare for Jamboree. Fra venstre: Hilde H Gauslaa (troppsleder), Elise Kruke Bjugan, Sondre Sakshaug, Imre Wille, Olve Guldseth og Alexander S. Johnsen. Vegard Gauslaa Baug og Sebastian Eimhjellen Mathisen reiser også fra Stjørdal speidergruppe, men var ikke til stede da bildet ble tatt. KLAR FOR STOR OPPLEVELSE: Fem speidere og en leder fra Stjørdal som er klare for Jamboree. Fra venstre: Hilde H Gauslaa (troppsleder), Elise Kruke Bjugan, Sondre Sakshaug, Imre Wille, Olve Guldseth og Alexander S. Johnsen. Vegard Gauslaa Baug og Sebastian Eimhjellen Mathisen reiser også fra Stjørdal speidergruppe, men var ikke til stede da bildet ble tatt.

Sju speidere og en leder fra Stjørdal deltar under den 24. verdensspeiderleiren i West Virginia i USA.

Jamboree er betegnelsen på en internasjonal speiderleir som arrangeres hvert fjerde år. Fra 22. juli til 2. august arrangeres den 24. verdensspeiderleiren i West Virginia i USA. Her får speidere fra 14 til 18 år delta.

– Det betyr at man bare kan delta en gang i livet som speider. For å være med etter fylte 18 år kan man være med som leder, og en av våre speidere, Hilde Hongset Gauslaa er med som leder for en tropp med speidere fra flere steder i Trøndelag. Hun deltok selv på Jamboree i Australia som tenåring. De andre deltakerne fra Stjørdal er Vegard Gauslaa Baug, Sebastian Eimhjellen Mathisen, Alexander Johnsen, Elise Kruke Bjugan, Imre Wille, Sondre Sakshaug og Olve Guldseth, forteller gruppeleder i Stjørdal speidergruppe, Anne-Elisabeth Guldseth.

Totalt 50.000 speidere

Omtrent 600 personer deltar fra Norge, men totalt kommer det nesten 50.000 speidere fra alle verdenshjørner til West Virginia.

– Mottoet til den norske kontingenten er «Be a key – unlock a new world», som gjenspeiler ønsket om å bli kjent med mennesker fra andre kulturer. Alle norske speidere som reiser på Jamboree i år har en metallnøkkel og et merke med nøkkelhull som sys på speiderskjorta for å understreke dette. De kommer til å treffe speidere fra alle verdensdeler og både erfare noe som er likt og noe som er ulikt med hvordan speidingen foregår. I Norge er vi vant til at speidere har nærmest ubegrensede muligheter til å ferdes i trygg natur, men dette er kanskje annerledes andre steder, sier Guldseth.

Økonomisk utjevning

Stjørdals-speiderne har forberedt denne turen i rundt to år. De har vært på totalt tre helgeturer sammen med patruljene de skal reise sammen med for å bli godt kjent, og de har gjort flere oppgaver underveis.

– Troppen til Imre, Elise og Olve har også hatt samarbeid med en svensk delegasjon og hadde sin siste troppstur til Östersund, sier den lokale speiderlederen.

Hun forteller at det naturlig nok er økonomiske utfordringer ved å delta på en verdensleir.

– Det er selvfølgelig kostnader knyttet til en slik tur, og det er et system med utjevnende kontingenter. Det vil si at speidere fra fattige land betaler mindre, mens vi som bor i rike land betaler forholdsvis mer for å delta. Speiderne har jobbet jevnt og trutt for å få inn penger til både turen og lommepenger, sier Anne-Elisabeth Guldseth.

Litt turister i forkant

Speiderne fra Stjørdal skal tilbringe noen dager i Washington-området i forkant av selve leiren, og da står ulike severdigheter i USAs hovedstad for tur. De skal også tilbringe en dag på den kjente fornøyelsesparken Six Flags.

 

Les forrige sak:
Kriminalteknikere fra politiet var i Kimenparken og ved Moheimbygget i lunsjtider fredag for å sikre spor etter flere branner. Morten Selbek fra Steinkjer og Thomas Andreasen fra Trondheim fant denne avfallskurven helt utbrent.
Vekket av ungdommer da brannen brøt ut

Kriminalteknikere jobber på brannstedene

Close