11 °C Stjørdal, NO
19/06/2021

Header-Bingo-med dato
SparHegra uke 24

Sperret E14 med traktoren: – Vi arbeider livet av oss

Bøndene stiller seg kritiske til statens forslag på jordbruksoppgjøret

Torsdag kveld stilte Størseth opp traktoren på E14 for å markere bondeoppgjøret. Foto: Stig Rune Størseth

Torsdag kveld markerte bonden Stig Rune Størseth bondeoppgjøret ved å stille opp traktoren på tvers av E14 i Meråker.

I litt over en halvtimes tid sperret han for veien i håp om å bevisstgjøre bøndenes kamp.

Underveis i markeringen mottok bonden både positive og negative tilbakemeldinger, men flertallet viste sympati til aksjonen.

– Markeringen ble dekt i media og jeg oppnådde det jeg ville. Støtten jeg har opplevd på Facebook i ettertid har stort sett vært positiv. Noen syntes det var idiotisk, men det bryr jeg meg ikke om. Hadde jeg stått der hele dagen hadde jeg forstått det, men det varte i kun en halvtimes tid og det tror jeg alle har tid til, sier Størseth.

Brudd i forhandlingene

Sist uke gikk bøndene ut og ba om 2,1 milliarder kroner i støtte. Videre ble det også stilt krav til velferdsordninger, grep for å gjøre yrket mer attraktivt for kvinner, ekstraordinær investeringspakke og mer.

Les også: Ordet fritt: Jordbruksoppgjøret 2021

Tilbudet staten kom med var på 962 millioner kroner. Det og uttalelsene fra landbruksministeren og statsministeren fikk Størseth til å reagere.

– Vi har et flertall i Stortinget som sier de skal tette inntektsgapet mellom bønder og industriarbeidere. Så blir vi presentert for det de kommer med nå. Det er kanskje mer enn kostnadsdekning, men det er langt mer mulig å tette gapet, sier bonden.

– Synd på unge bønder

Størseth har jobbet som bonde siden 1993, og helt siden barneskolen hadde han ikke noe annet ønske enn å bli bonde. Gjennom årene som bonde har han måttet jobbet flere jobber samtidig for at familien kunne ha et normalt liv, og forteller at han arbeider livet ut av seg. Han er glad på barnas vegne at de ikke vil ta over driften.

– Jeg er glad jeg er så gammel som jeg er. Man ser ungdommer på rundt 20 år som satser på landbruket, og jeg synes synd på dem. Jeg har holdt på i tretti år og hørt på løftene, regjering etter regjering, men det skjer ingenting. Det er en frustrasjon. Det ser vi over bondeoppgjøret som er i gang, sier han.

Forventer flere markeringer

Selv om Størseth ikke har planlagt flere markeringer, regner han med det vil komme flere aksjoner fra bøndenes side.

– Det er en travel tid for bøndene, men det blir vel noe. Det har aldri vært brudd i forhandlingene tidligere, så jeg vet ikke hvor godt forberedt bondelaget er sentralt, for vanligvis har det kommet en uke etterpå. Man ser i dag at det er en del markeringer med traktorer som går rundt i byer, og det er hengt ut bannere flere steder, sier han.

Det ble også markert bondeopprør i Hegra torsdag. (Foto: Guro Storli Aune)

Arbeidsoppgjøret vil gå til Stortinget, og Størseth mener man da vil se hvor mye ryggrad politikerne har.

– Partiene har vedtatt at det skal satses og være et bærekraftig landbruk i Norge, og der får vi se hvem som klarer å holde det. På et punkt må vi si at nok er nok, for selv om vi får forhandlet frem noen millioner til, er symbolikken på at det var et direkte brudd større, legger han til.

Les forrige sak:
(Illustrasjonsfoto: Marianne Flekstad Johnsen)
Politiet rykket ut til trafikkuhell utenfor sentrum

Føreren kjørte inn i rekkverket på ei bru

Close