7 °C Stjørdal, NO
27/09/2020

Sprer det glade matbudskap

Matentusiasten og gründeren Roar Hildonen besøkte Dialogforum i Stjørdal

POSITIV UTVIKLING: - Det er bare når vi samarbeider at vi løfter oss og kommer videre, sier Roar Hildonen som ser en veldig positiv utvikling for det trønderske matfatet og lokalt landbruk. POSITIV UTVIKLING: – Det er bare når vi samarbeider at vi løfter oss og kommer videre, sier Roar Hildonen som ser en veldig positiv utvikling for det trønderske matfatet og lokalt landbruk.

Roar Hildonen er en velkjent fra trøndersk matliv og tirsdag besøkte han Dialogforum i Stjørdal for å spre det glade budskapet om framtida for norsk og særlig trøndersk landbruk med Stjørdal som en sentral aktør.

Han tok utgangspunkt i at Trøndelag fra naturens side har fått et usedvanlig godt jordsmonn med utmerket dyrkingsjord og i dag står for 23 % av norsk matproduksjon.

– Det er artig å snakke om mat i disse dager når vi forbereder den årlige Michelin-utdelingen i Trondheim mandag 17. februar. I Trøndelag har vi fått både den grønne og den blå åkeren med havets rike ressurser. Jeg har smakt på mat over hele verden. Dermed kan jeg sammenligne. Kamskjell som er fløyet inn til Dubai har ikke den samme smaken som ferske råvarer fra Hitra og Frøya. Nå blir vi sammenlignet med noen av de beste reisemålene i hele verden, sier Roar Hildonen.

– Fantastisk jordsmonn

– Lasse Berre og jeg hadde møte med en geolog. Det er fantastiske forhold for å dyrke. Kollisjonen mellom Norge og Grønland ga oss mange gunstige mineraler. Havnivået har gått høyere. Mange stoffer fra havbunnen. Gunstige forhold i kombinasjon med klima og jordsmonn. Vi får et fantastisk jordsmonn med utmerket dyrkingsjord. Vi får et grunt havnivå langt utover. Sola kommer til og gir næringsoppblomstring. Vi har fått både den grønne og den blå åkeren. Det er helt unikt i verdenssammenheng. Våre bær har den gode egenskap av å være både syrlig og søte. Norge flyter på et lavt forbruk av sprøytemidler i forhold til andre land, sier Hildonen.

Det trønderske matfatet

– Nå er ikke snakk om Oslo eller Stavanger; det er Trondheim som gjelder med sine kvaliteter. Restaurantene i Trondheim snakker godt om naboene sine. Det blir utført en fantastisk dugnadsjobb uten betaling for å styrke det trønderske matfatet. Michelinutdelingen samler masse folk. BBC kommer med et eget TV-tream, avslutter Roar Hildonen.

Les forrige sak:
VINTERLEK: Nå blir det skidager og vinterlek på Selbuskogen skisenter tre dager i vinterferien. Skiforeninga Selbuskogen er arrangører. Arkivbilde fra et tilsvarende arrangement.
Arrangerer skidager i vinterferien

Skiforeninga Selbuskogen arrangerer skidager for skolebarn

Close