13 °C Stjørdal, NO
11/07/2020

Starter bygging av topp moderne trafostasjon

Investeringsramme på 80 millioner

En helt ny og moderne digitalt styrt trafostasjon skal bygges på Sutterøy. Byggestart var torsdag 4.juni. Ordfører Ivar Vigdenes gratulerte og tildelte blomster til konsernsjef Trygve Kvernland i Tensio.

Nettselskapet Tensio starter nå bygging av ny strømstasjon for Stjørdal. Byggestart ble markert på Sutterøy i dag. NTE, TrønderEnergi og KLP er eiere av Tensio som har hovedkontor i Stjørdal.

Det blir en digitalisert trafostasjon som nå bygges nord på Sutterøy i Stjørdal. Denne typen strømleverandør og trafostasjon er ny, digitalisert og en av de første i landet. Tensio betrakter dette som et stort utviklingsprosjekt for nettselskapet som får med lokale entreprenører i et prosjekt med kostnadsramme 80 millioner kroner for nytt bygg. Prosjektlederne fikk tildelt blomster fra ordfører Ivar Vigdenes da spaden ble satt i jorda.
– Det er gledelig å kunne delta på en slik oppstart. Nå har det vært ganske stille en periode med nye prosjekter, jeg registrerer at Tensio har valgt mange lokale leverandører til prosjektet. Det er gledelig å registrere og jeg ønsker på vegne av kommunen lykke til med prosjektet. Vi har vedtatt å være en foregangskommune innen klima- og miljø. Dette er i tråd med ønsket måloppnåelse av dette vedtaket, sa ordføreren. Konsernsjef Trygve Kvernland i Tensio var sammen med prosjektleder Arne Morten Kammen til stede og orienterte om prosjektet. Kammen var for øvrig også prosjektleder for Øyreina-stasjonen under etableringen for NTE. Marius Stenseth fra Tensio er anleggsleder i prosjektet på Sutterøy. (Artikkelen fortsetter under bildet!)

God stemning og mange gratulasjoner da Tensio markerte byggestarten på Sutterøy. Bygging av ny trafostasjon som digitaliseres starter omgående med Tverås Maskin som ansvarlig for grunnarbeider. Fra venstre: Prosjektleder fra Tensio Arne Morten Kammen. Delvis skjult Torstein Iselvmo fra MT-Byggteknikk. Tensio utfører interne videoopptak. Kommunikasjonsdirektør i Tensio Bengt Eidem. SKA-koordinator hos Tensio Sondre Hansen, daglig leder i Næringsforeningen i Værnesregionen Jon Uthus og delvis skjult Terje Munkhaug fra NTE- Elektro.

Topp moderne trafostasjon

Trygve Kvernland sier stasjonen er en del av en langsiktig plan for bedring og styrking av forsyningssikkerhet til Stjørdal sentrum. Tre trafostasjoner skal etter hvert kobles sammen for både økt- og sikker elforsyning.
– Stjørdal vokser med stadig flere husstander og vi ønsker en oppgradert kapasitet. Tydelige signaler fra samfunnet tilsier behov innen samferdsel. Både BaneNor, Avinor og privatbilismen krever økt elektrifisering, samtidig ser vi en vekst i denne regionen blant flere boliger. Vi vil også sikre forsterkningen av strømnettet i Trøndelag. Tensio er opptatt av å effektivisere gjennom digitalisering, derfor vil denne trafostasjonen bli heldigital. Dette forenkler både styring og betjening, forklarer Kvernland.

Ferdig om ett år

Utbyggingen på Sutterøy skal være ferdigstilt i juni 2021. Trafoen skal kunne tas i drift først ved påsketider 2022, og prosjektet gjennomføres på egen tomt rett vest for tidligere Leca, nå Westgaard. Hovedprosjekt med oppføring av bygg er gitt til MT-Byggteknikk. Daglig leder Torstein Iselvmo var på markeringen og sa bedriften høster mye ny kompetanse med slike prosjekter.
– Vi er i ferd med å oppføre trafo i litt mindre størrelse i Tunnsjødalen, og har deltatt i prosjektet for regionalt strømforsyning tidligere. Kontraktutviklingen har pågått i 7-8 måneder, og vi er glade for at Tensio har valgt oss i prosjektet, sa Iselvmo. Nabo er også Tverås Maskin som skal utføre de forberedende grunnarbeider. NTE-Elektro skal utføre elektroteknisk installasjon, og Terje Munkhaug fra NTE overvar oppstart.
– Hvordan overvåkes strømfordeling via den nye trafoen?
– Tradisjonell overvåking av strøm og spenning blir gjort via analoge måletrafoer forklarer kommunikasjonsdirektør Bengt Eidem hos Tensio. Trygve Kvernland sier de lange kabelføringene erstattes med sensorer som sender målerverdiene over nettverk.
– Dette gir oss raskere bygging, plassbesparelser, lavere kostnad og større personsikkerhet i drift, forklarer konserndirektøren som nå har inntatt eget kontor i Stjørdal hos Tensio. Fra 12 ansatte skal Tensio på sikt øke til 25 ansatte i 2025. ABS -Teknikk AS er også tilsluttet prosjektet i byggefasen. Så langt er det ikke berammet avvikling av eldre trafoer i forbindelse med prosjektet.

Les forrige sak:
Vil bruke millioner på sommertilbud til barn

- Målet er å bidra til en morsom og aktivitetsfylt sommer for barn i vår region

Close