10 °C Stjørdal, NO
21/09/2020

Starter opp splitter nytt forskningsprosjekt

Ida Amundsen er én av 60 elever ved Meråker videregående skole som skal være forsøkspersoner

60 MED I FORSKNING: Ida Amundsen (t.v.) er én av 60 elever som skal være forsøkspersoner i forskningsprosjektet til Rune Talsnes. 60 MED I FORSKNING: Ida Amundsen (t.v.) er én av 60 elever som skal være forsøkspersoner i forskningsprosjektet til Rune Talsnes.

– Jeg tror vi er den eneste videregående skolen i Trøndelag som har egen doktorgradsstudent.

Rektor Bjørg Sissel Kvannli er stolt over at skolen er i gang med enda et nytt forskningsprosjekt, men det er ikke helt tilfeldig at Meråker videregående skole satser på å utvikle et akademisk miljø.

– Vi tenker på å utvikle kompetansesentermodellen, og da er forskning viktig å få med. Vi er allerede i gang med tre doktorgradsstudier. Guro Strøm Solli skal forsvare sin doktorgrad i november, Per Øyvind Torvik jobber med sin i samarbeid med Nord universitet og i tillegg har skolen fått forskningsmidler frem til 2023 for Rune Talsnes, som startet et helt nytt forskningsprosjekt i disse dager, sier Kvannli.

60 testkaniner

Inne på en testlab i andre etasje er Talsnes i gang med å teste 60 elever ved skolen. Gruppen skal deles i to, hvor den ene testgruppen skal forsøke å bli en bedre skiløper eller skiskytter ved å trene mer med lav intensitet. Den andre får en større andel av økter med høyere intensitet.

Målet er at forskningsprosjektet kan komme opp med noen resultater som utholdenhetsutøvere kan ta lærdom av og benytte i fremtidens trening.

– Prosjektet skal pågå i åtte uker. Akkurat nå er vi i gang med førstetestingen, og utøverne skal igjen testes etter fire og åtte uker for å måle effekten. Det er mange hypoteser og studier rundt dette med utholdenhetstrening, og jeg har ingen klar formening for å si hva som er best, sier Talsnes, som får finansiert arbeidet blant annet med midler fra forskningsrådet.

I tillegg er også Tor Arne Hetland og Frode Estil med som mentorer i prosjektet.

Alle skal få effekt

Uansett hvilken gruppe man tilhører, er det meningen at alle skal få effekt. Begge grupper trener etter kjente og utprøvde treningsmetoder, og løper ingen risiko.

– Det er tiltenkt at alle skal få stor effekt, og ved å gi mer oppmerksomhet på trening og jevnlig testing får vi en unik kvalitetssikring av treningen som egentlig er mest brukt for toppidrettsutøver, sier Talsnes, som også har med en referansegruppe ved Heimdal videregående skole i prosjektet.

De skal trene som vanlig, men testes i likhet med de i Meråker slik at Talsnes kan sammenligne fremgangen mellom gruppene.

Omskolering av kinesere

Talsnes har skrevet to vitenskapelige artikler etter det avsluttede Kina-prosjektet. Kina-forskningen, som tok utgangspunkt i utøvere som skulle omskolere seg til å bli langrennsløpere og skiskyttere, var første del av doktorgraden 27-åringen fra Hølonda er i ferd med å gjennomføre.

– Dette prosjektet kan fort ende opp med tre-fire-fem vitenskapelige artikler, sier doktordragsstudenten, som i løpet av 2023 skal forsvare arbeidet.

– Viktig å tenke utvikling

For rektor Kvannli er verdien med forskningen av stor betydning for skolen.

– Forskningen er godt implementert i idrettsfag, og for oss som skole er det hele tiden viktig å tenke utvikling. Det at vi har doktorgradsstudenter ved skolen gjør noe med miljøet og i tillegg er det et spennende arbeid som Rune er ferd med å gjennomføre, sier hun.

Les forrige sak:
«Golfbane-gården» er solgt

Stokke gård er solgt etter ett år i markedet

Close