12 °C Stjørdal, NO
26/06/2019

Startet ryddegruppe på skolen

– Vi bestemte oss tidlig for å rydde rask og søppel

Elever fra Lånke skole og «Ryddegruppa» dro til Kimenparken og ryddet søppel. Alle elevene er fra 6.klasse på Lånke skole. Fra venstre: Iris Kristoffersen, Hedda Bjørgum, Theo Reinås, Heljar Kjesbu Stoum, Mikael Velve, Sire Sagen, Amalie Søøfe, Danielsen og Jeanette Emilie Hansen. Elever fra Lånke skole og «Ryddegruppa» dro til Kimenparken og ryddet søppel. Alle elevene er fra 6.klasse på Lånke skole. Fra venstre: Iris Kristoffersen, Hedda Bjørgum, Theo Reinås, Heljar Kjesbu Stoum, Mikael Velve, Sire Sagen, Amalie Søøfe, Danielsen og Jeanette Emilie Hansen.

Elever på Lånke skole har startet sin egen ryddegruppe inspirert av klimastreikende elever. Etter skoletid fredag dro de ned til Stjørdal sentrum. Her ryddet de Kimenparken fri for søppel og rask.

Engasjementet for et trygt klima uten farlig havstigning og rene hav fri for plast og søppel er blant annet bakgrunnene for at «Ryddegruppa» startet opp med elever fra 6.klasse på Lånke skole. Etter at elevene fikk varsel om registrert fravær ved en eventuell skolestreik, fant de ut at aksjonen kunne endres til noe fysisk og nyttig lokalt.

– Vi bestemte oss tidlig for å rydde rask og søppel. Med sekker til overs fra strandryddedagen har vi utført noe nyttig arbeid etter skoletid, sa Mikael Velve, Hedda Bjørgum, Sire Sagen og Theo Reinås. Alle fra 6. trinn i Lånke.

Gruppa skal kommende fredag rydde rundt egen skole sammen med alle skolens elever.

– Hva synes dere er viktig for å skape et trygt miljø med gode omgivelser?

– Vi ser jo at voksne bare snakker, og de gjør for lite for miljøet. Sånn sett er skolestreikene vi opplever bra for å vekke folk som ikke forstår farene vi har foran oss. Vi savner egentlig mer fag og undervisning om jorda, dyr, planter, klima og miljø på skolen. Bare rundt Torgkvartalet og i parken her har vi funnet et hundretall tobakksneiper og flere sekker med søppel.

Coop Storlien artikkelnivå

Hedda Bjørgum og Iris Kristoffersen lover å videreføre engasjementet i ryddegruppa fra Lånke.

– Hva skal dere gjøre for miljøet utover våren og sommeren?

– Vi skal be foreldrene kjøre mindre med bil. Vi skal plukke søppel oftere og kjøpe mindre klær. Flasker vi finner skal vi pante og gi pengene til Kreftforeningen. Noen mennesker som får kreft kan oppleve å få store smerter. Vi vil at disse skal få medisiner mot smertene sine, avslutter 6. klasseelevene som reiste ned til Stjørdal sentrum for å gjøre byen sin renere.

Les forrige sak:
Kjersti Forbord Jensås er ansatt som ny rådmann i Røros kommune. (Foto: Røros kommune)
Stjørdals-kvinne blir ny Røros-rådmann

Har hatt kommunale lederposisjoner både i Malvik og Holtålen

Close