11 °C Stjørdal, NO
19/06/2021

Header-Bingo-med dato
SparHegra uke 24

Steins idé har vakt internasjonal interesse

– Dette er en rimelig, enkel og effektiv løsning

Stein Funderud har løsningen på å få bukt med blyforurensing på norske skiskytteranlegg. Det har vakt internasjonal interesse. Foto. Knut Lundemo Stein Funderud har løsningen på å få bukt med blyforurensing på norske skiskytteranlegg. Det har vakt internasjonal interesse. Foto. Knut Lundemo

I flere år jobbet skiskytterprofilen Stein Funderud fra Meråker med å løse problemet med blyforurensing på skiskytterarenaene. Nå har det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) fattet interesse.

Det var den tidligere norske skiskytterpresidenten og nåværende medlem i IBU, Tore Bøygard, som nylig informerte Funderud at IBU ønsker å se nærmere på miljøutfordringen med at blyet ikke blir samlet opp etter at skuddene er avfyrt.

– Jeg ble litt paff, selv om det ikke betyr så mye for meg personlig er det hyggelig at IBU har fattet interesse for de planene jeg var med på å utarbeide, sier 71-åringen fra Meråker.

Fryktet pålegg

Fra 1993 til 2008 satt Funderud i styret for det norske skiskytterforbundet, og i årene etter var han medlem i utviklingskomiteen. Det var på denne tiden at ryktene begynte å gå om at forurensingsmyndighetene kunne komme med pålegg om å få redusert blyforurensingen på norske skiskytterbaner.

For å ta historien kort. Et prosjektil som avfyres gir fra seg bly idet den treffer blinken. Frem til nå har ikke blyet blitt samlet opp, og det har heller ikke kommet noe krav om det. Sammen med blant andre Harald Denstad fra Stjørdal ble det først laget et forsøk med å legge en fiberduk tre meter bak og to meter foran selvanviserskiven. Etter veiing viste det seg at hele 70 prosent av blyet ble oppsamlet.

Sperrevegg foran

Noe senere var Funderud på befaring ved et skiskytteranlegg i Alta hvor de hadde satt opp en betongvegg i bakkant med en stålplate foran for å samle opp blyet. Funderud og flere ildsjeler mente at dette kunne være veien å gå, og gjennomførte en test i skianlegget Knyken i Orkdal. Her var resultatet svært oppløftende, og over 90 prosent av blyet ble oppsamlet.

– Spørsmålet var hvor de siste ti prosentene havnet? Resultatet ble å sette opp en 60 centimeter sperrevegg like foran skivene nede på bakken. Det hindrer blyet å slå tilbake, og dermed kunne også resten av blyavfallet bli tatt vare på, sier Funderud.

Selvanviserskivene, som finnes på rundt 90 prosent av alle skiskytteranlegg i Norge, er plassert én meter over bakkenivå, og dermed vil ikke sperreveggen være til hinder for sikten til skiskytterne.

– Dette er en rimelig og enkel løsning som på en effektiv måte samler opp blyet på et vanlig norsk skiskytterstadion, sier han.

– Forventet mer respons

I 2017 var rapporten med forslaget ferdig, og så ble det stille. Helt til Bøygard informerte Funderud om at ideen var lagt på IBUs bord.

– Jeg forventet egentlig å få mer respons her i Norge, men jeg har ikke fått det. Det er ofte slik at så lenge det ikke settes krav, så skjer det heller ikke noe. Når kravet kommer, kan være fint at det finnes et prosjekt og en idé som er ferdigarbeidet. Det er bedre at vi i miljøet selv finner løsningene, enn at det kommer et pålegg fra myndighetene, sier Funderud, som synes det er svært hyggelig at de internasjonalt er i gang med å se på planene.

Les forrige sak:
Ungdomsskole stenges – Ukjent smittekilde

- Det er løpende kontakt mellom rektor, smittesporingsteamet, elever og foreldre

Close