10 °C Stjørdal, NO
27/06/2019

Stiller i Havre-NM

 

Jon Gisle Vikan stiller i front for Trøndersk Kornutvalg, et lag fra Sør-Trøndelag Bondelag med mottoet ”Havre i Skuddet”.  Vebjørn Reinsberg fra Øvre Eidum på Hell har mottoet ”Vi like hævre”. På hans lag Reinsberg og Bævre er Leif Roar Bævre med.

 

Påmeldingen til havrekonkurransen i Trøndelag teller nå 5 påmeldte lag. På landsbasis er det 26. Det betyr at trøndersk mester får kr 18 750,- og Norgesmesteren kr 32 500,- i tillegg til fylkespremien. 

 

Coop Storlien artikkelnivå

Målet med konkurransen er å øke produksjonen av norsk mathavre til havregryn og å bedre kvaliteten på havre både til mat og fôr. God avling og god kvalitet gir også det beste resultatet til bonden. Derfor dreier konkurransen om å få det største overskuddet når kornet er solgt og alle kostnader er dekket.

 

Det er andre gang Havre-NM arrangeres. I fjor foregikk konkurransen på Hvam i Akershus med ni deltakende lag. Hubygda havredyrkerlag fra Kløfta innkasserte premiepotten på 45 000 kroner, med et dekningsbidrag på 507 kroner per dekar etter en kald og guffen sommer og en unormal våt høst.

 

Lagene velger sort, såmengde, gjødsling og planteverntiltak. NLR Nord-Trøndelag, Hedmark Landbruksrådgiving, Romerike Landbruksrådgiving og NLR SørØst gjør selve arbeidet med jordarbeiding, gjødsling, såing, plantevern, tresking, veiing og innsending av prøver.

 

Det beste laget i hvert av fylkene blir kåret til fylkesmestere. For å jevne ut for ulike klimatiske forhold mellom landsdeler tas arealtilskuddet med i beregningen av dekningsbidrag. Norgesmester blir det laget med høyeste dekningsbidrag ved konvensjonell dyrking, inkludert arealtilskudd.

 

Antall lag er minst fire på hvert sted. Hvert lag får fire forsøksruter på 1,6 x 8 meter som dyrkes i henhold til lagets valg.

 

 Styreleder Rune Sandsether i Havreforeningen sådde for øvrig havre i Hurum i helga. Det går mot våronn også på forsøksfeltene, selv om det fortsatt er tele noen steder. 

Les forrige sak:
Besøker salamanderen

  Storsalamanderen (Triturus cristatus) er en art som Stjørdal kommune har […]

Close