2 °C Stjørdal, NO
17/11/2019

Stiller ut tre jernhjulstraktorer

Klart for museumshelg på Lilleøyan

NY I SAMLINGEN: Sønnen Gustav Peder Berg Vold (t.v.) og pappa Hans Gunnar Vold er begge spente foran den kommende museumshelgen. Blant annet skal de tre jernhjulstraktorene stå og gå hele helgen. NY I SAMLINGEN: Sønnen Gustav Peder Berg Vold (t.v.) og pappa Hans Gunnar Vold er begge spente foran den kommende museumshelgen. Blant annet skal de tre jernhjulstraktorene stå og gå hele helgen.

Jernhjulstraktorer er populære samleobjekt for traktorentusiaster. På Lilleøyan Gårdsmuseum finnes det tre kjørbare eksemplarer som skal brumme hele tiden under den kommende museumshelgen.

Hele 34 veterantraktorer, hvorav 31 er kjørbare, råder museumsbestyrer Hans Gunnar Vold over.

– Dette er den siste i samlingen, og jeg brukte vinteren på å få den i kjørbar stand, sier han.

En Fordson 1933-modell med rundt 20 hestekrefter er blant de tre jernhjulstraktorene som finnes på gården. Alle tre startes ved hjelp av en sveiv.

– I tillegg har vi en Fordson fra 1937 og en Case fra samme år. Alle tre er kjørbare, og skal stå og gå hele helgen for de besøkende, sier Vold.

Gråtasskjøring

Rundt et par hundre mennesker regner Vold med vil komme i løpet av lørdag og søndag på Lilleøyan Gårdsmuseum. Som vanlig vil det bli servering av kaffe, brus og vafler, traktorutstilling, leker for barna og trampolinehopping.

Hegra Spbank-Stilling

– I tillegg skal vi ha Gråtasskjøring med museumshengeren. Den har vi dispensasjon fra politiet til å benytte, og da kjører vi en tur til kirken og tilbake. Vi bruker en Gråtass fra 1953 med 32 hestekrefter til sightseeingen. Barna er helt ville når det gjelder Gråtasskjøring, sier Vold.

Inne i låven finnes det masse annet å titte på, blant annet en traktor med ski, rundt 300 vegskilt, moped fra 1967, gamle motorsager, motorer og mye annet. (Artikkelen fortsetter under bildet)

BURSDAGSGAVE: Fra pappa i toårsgave fikk Gustav Peder Berg Vold en traktor fra 1954.
BURSDAGSGAVE: Fra pappa i toårsgave fikk Gustav Peder Berg Vold en traktor fra 1954.
Litteraturstuggu

I tillegg til å restaurere Fordson-traktoren fra 1933, har Vold benyttet vinteren på å utvikle et annet tilskudd til gårdsmuseet.

– Jeg har bygd opp et rom som vi kaller Litteraturstuggu. Her inne finnes traktorblader, Donald-samling, komplett Stomperud-samling fra 1970 til 2018, ukeblader helt tilbake til 1928, eksemplarer av Aftenposten tilbake fra 1888 og mye mer, sier han.

Gulltass på gården

For Vold er det viktig at museet kan tilby noe nytt.

– Hvert eneste år forsøker vi å presentere noen nyheter. I år er det litteraturstuggu og jernhjulstraktoren fra 1933 som er nytt fra i fjor, sier han.

Vold hadde egentlig planer om å få en annen traktor kjørbar til museumshelgen 13. og 14. juli.

– Jeg fikk kjøpt en Gulltass som Mood of Norway brukte i sine utstillinger, før de gikk over ende. På grunn av de andre prosjektene rakk jeg det ikke i år. Til vinteren skal jeg i gang med det prosjektet, men Gulltass vil bli utstilt, sier han.

En gullfarget traktor er sjelden.

– Derfor kommer jeg til å beholde fargen. Barna elsker denne traktoren, sier Vold.

Les forrige sak:
Mats Lillebo signerte fredag ettermiddag avtalen om å spille for Stjørdals-Blink også i høstsesongen. (Foto: Stjørdals-Blink Fotball)
Storscoreren blir i Blink

Lillebo blir utlånt fra Ranheim også i høstsesongen

Close