11 °C Stjørdal, NO
21/08/2019

Stjørdalingene får valgkortet på telefonen

Med i forsøksprosjektet foran valget

VALGKORT PÅ MOBILEN: Stjørdal er en av 18 kommuner der det testes ut et forsøk med digitale valgkort under årets valg. VALGKORT PÅ MOBILEN: Stjørdal er en av 18 kommuner der det testes ut et forsøk med digitale valgkort under årets valg.

Ved årets valg får velgere i Stjørdal kommune en tekstmelding med lenke til valgkortet. Dermed har velgerne valgkortet på mobilen, og lett tilgjengelig når de skal stemme.

18 norske kommuner deltar i et forsøk med digitalt valgkort i forbindelse med årets valg. Stjørdal er en av to trønderske kommuner med i forsøket, – den andre er Skaun.

Omtrent 550.000 velgere får valgkortet sitt digitalt. Det er Valgdirektoratet som har ansvaret for forsøket på vegne av kommunal- og moderniseringsdepartementet.

– Det er verdifullt at velgerne i kommunene deltar i et slikt forsøk. Da kan vi høste erfaringer om hvordan velgerne kan få valginformasjon i framtiden, sier direktør i Valgdirektoratet, Bjørn Berg.

Forsøket gjør valgkortet mer tilgjengelig og fører til mindre bruk av papir og en reduksjon av kostnader.

De fleste velgerne i Stjørdal får valgkortet for kommunestyre- og fylkestingsvalget tilsendt digitalt i stedet for på papir i postkassen. I begynnelsen av august får velgere en SMS med lenke til valgkortet. Lenken viser til digitale postkasser (Digipost eller e-Boks) for velgere som har opprettet dette. Hvis velgeren ikke har digital postkasse ligger valgkortet på en personlig side på valg.no. ID-porten, som velgerne kjenner fra en rekke andre offentlige og private tjenester, brukes ved innlogging.

Coop Storlien artikkelnivå

Velgeren får en SMS med en lenke. Du åpner denne lenken, kommer til pålogging i ID-porten. Du logger deg på ID-porten, og kommer deretter automatisk til valgkortet ditt. Du kan enten lagre valgkortet på mobilen, ta et bilde av dette, eller logge deg på når du kommer til valglokalet.

I valglokalet kan du gå inn i avlukket, finne din stemmeseddel, og så gå til urnen. Der må du vise legitimasjon, og valgkortet ditt. Det kan være lurt å ha valgkortet klart før du kommer til urnen, enten som et bilde, eller ha logget på og valgkortet klart på mobiltelefonen.

Du må ikke ha valgkortet med deg for å stemme, men det sparer deg for tid. Husk legitimasjon.

Har du reservert deg mot digital kommunikasjon med det offentlige, eller ikke har benyttet ID-porten på 18 måneder, får du valgkortet på papir via brevpost.

Les forrige sak:
TOPP PÅ TUR: Tone Bergquist storkoser seg i skog og mark og på fjell. I tillegg til opplevelsene er det god helse i turene. Her er hun på toppen av Skarven tidligere i sommer. (Foto: Privat)
Fjellturer er den beste medisin

- Det han har gjort for bygda er helt utrolig

Close