15 °C Stjørdal, NO
27/09/2020

Stjørdals beste jegere

De som bidro mest i smårovviltkampanjen siste sesong og som mottok premier for bortimot 30.000 er fra venstre: Vidar Nogva, Andreas Aasvang, Pål Bjørgum, Torgeir Granås og Ivar Rimul.

 

Ivar Rimul innledet med å oppsummere jaktåret. Han kunne fortelle at det er blitt avhold kurs i lokking, fellefangst, pelsing og skinnbehandling denne jaktsesongen. Det er blitt kjøpt inn og lånt ut 50 mårfeller og delt ut materialer til ca. 10 revebåser.  I samarbeid med Ole Vig Vgs er de også i gang med å bygge ei åtebu som skal lånes ut til interesserte kommende sesong. Prosjektet hadde hentet åte fra Nortura på Steinkjer 3 ganger. Ivar gikk gjennom resultatene fra revetaksten som ble kjørt i mars og refererte tallene som revekryssninger pr. km/natt. Tallene var ikke direkte sammenlignbare med året før da opplegget ble endret denne sesongen. Dette kan bli interessante tall etter hvert der vi forhåpentlig vis vil kunne se om reveantallet i kommunen blir redusert som resultat av prosjektet. Ivar gikk gjennom fellingstallene og var imponert over at jegerne hadde klart å felle 214 rever denne sesongen. Dette er spesielt imponerende ettersom dette er året etter krakk i smågnagerbestandene og lite revevalper er blitt produsert sist sommer. Han var også imponert over at mårfangsten hadde økt fra 29 mår forrige sesong mot 65 mår denne sesongen.  Dette antallet bør utgjøre noen sparte rype og skogsfuglreir kommende sesong og vi får bare håpe på en varm og fin vår. Han gikk gjennom hvor revene var skutt i kommunen og Hegra hadde tatt flest med 112 rever, Lånke hadde tatt ut 64 rever og Skatval 31.  Spesielt Lånke hadde økt sitt uttak denne sesongen, og det er under åtejakta det er felt fleste rever.  Ivar kunne fortelle at antall jeger som rapporterte fellinger til prosjektet hadde økt fra 60 til 72 jegere denne sesongen. Det burde være mulig å få flere med på jakta, spesielt savnes det engasjement fra rypejegerne.

 

Foredrag

Kim Storstein Jønsson som er utmarksforvalter for Kiær Mykleby og er ansatt for å jakte småpredatorer på heltid fortalte så om hvordan de hadde lagt opp sitt prosjekt.  De forvalter 240 000 mål på østlandet og har i forskningssammenheng fått tillatelse til å jakte predatorer også i ynglesesongen. De aller fleste fellingene ble allikevel i ordinær jakttid. På eiendommen ble det årlig tatt ut ca. 300 predatorer, hovedsakelig røyskatt og ravn, men også en del rev og mår. Han mente de kunne se gode effekter på rypebestanden opp mot tilsvarende områder der det ikke ble jaktet så intensivt. Rypetettheten der varierte fra 20 til 40 ryper/km2.  Stjørdal har de siste årene variert mellom 5 til 20 ryper/km2 selv om dette ikke er direkte sammenlignbart. Kim snakket mye om jakt med hund, både drivende hunder og hihunder etter rev, mår og grevling. Spesielt hihunder kunne være veldig effektivt når forholdene ligger til rette for det. Han mente det var viktig å kombinere forskjellige jaktformer da det er en del rever som kan være vanskelig å få inn på åte. Han var imponert over prosjektet og det engasjementet som er rundt smårovviltjakt i Stjørdal og mente vi kom til å se resultater på annet småvilt etter hvert men at det også var viktig at det ble jaktet i nabokommunene.

 

Stjørdals beste jegere

Kvelden ble avsluttet med en høytidlig premiering av de 5 som hadde samlet flest poeng denne sesongen og trekking av premier blant alle som hadde rapportert. Det var mange flotte premier som kikkertsikte, stolsekk, vadebukse, filmer osv. Premiene var sponset av hovedsakelig lokale bedrifter som Sakshaug Sport, Hørselslaben, Best Fiske, Riis Bilglass, Felleskjøpet og Hagia Grunnan. I tillegg var det mange fine premier fra Fangstbua Steinkjer og Jakt24.no.

 Beste revejeger og mårfanger fikk plaketter med tilhørende motiv malt av Lise Sivertsen på Mona Liza. Prosjektets leder takket for oppmøtet og innsatsen som var lagt ned denne sesongen. Han minnet samtidig om at det allerede 15. juli er i gang igjen med revejakta.

 

Les forrige sak:
Elever ved kokk og servitørfag er snart klar for eksamen. 7 av disse var på Gran Canaria, mens de øvrige var utplassert i Norge.
Arbeidspraksis på Gran Canaria

  Det var til sammen 12 elever og 4 lærere med […]

Close