5 °C Stjørdal, NO
12/12/2019

Stjørdals-firma sentral i Disneyland Paris

– Amazing, var tilbakemeldingen fra lyddesigneren

STORE INTERNASJONALE SCENER: Prosjektleder i TTA, Willy Trehag, var med på å sette opp TTA-systemet i Disneyland Paris i juni. STORE INTERNASJONALE SCENER: Prosjektleder i TTA, Willy Trehag, var med på å sette opp TTA-systemet i Disneyland Paris i juni.
Hellsenteret111219

Firmaet TTA i Stjørdal har utviklet et unikt trackingsystem som gjør at både følgelys og -lyd på scener gjøres automatisk. Nylig tok Disneyland Paris i bruk stjørdalingenes innovative teknologi.

– Amazing, var tilbakemeldingen fra lyddesigneren i Disneyland Paris, Michael Paradis, etter at «Rythm of the Pride Lands» fra Løvenes Konge ble satt opp i Disneylands nye konserthus i juni ved hjelp av TTA sitt trackingsystem.

– Jeg var med på å «spekke» anlegget helt fra start av, og jeg må innrømme at det var en stor opplevelse å få være med på oppsetningen i Paris. I tillegg var det ekstra moro å få en så hyggelig tilbakemelding, sier Willy Trehag, prosjektleder i TTA.

Bruker trackere

Utfordringen på en scene med mange artister som stadig er i bevegelse, er å få lyd og lys til å følge med hver enkelt aktør – hele tiden. Tidligere foregikk dette manuelt, men TTA på Tangen har utviklet et helautomatisk system som følger artistene tredimensjonalt. Ved å sy inn trackere i artistenes kostymer, kan anlegget sørge for at hver enkelt artist får lyd og lys som kreves til enhver tid.
Daglig leder i TTA, John Torger Skjelstad, forklarer hvorfor dette er så viktig.

– I fjor sommer var jeg på Stiklestad for å overvære Spelet. Amfiet er fantastisk, og man blir satt tusen år tilbake i tid. Lyden kommer fra høyttalerne på siden, og dermed er man konstant på etterskudd. Under forestillingen hørte jeg plutselig en stemme fra et sted, og det tok 10-15 sekunder før jeg forsto at det var Olav Den Hellige, altså hovedpersonen i forestillingen. Slik skal det ikke være, og det har bransjen forstått, sier han

Metallica interessert

Ved hjelp av det automatiske systemet, sparer arrangører arbeidskraft. Ofte kreves det to mann under hver eneste forestilling for å styre lys og lyd på artistene.

TTA-systemet har vakt stor internasjonale oppmerksomhet, og nå står artister og høyttalerprodusenter i kø for å lære og ikke minst ta i bruk systemet fra Stjørdal.

– Representanter fra Sting og Metallica har tatt kontakt, og i vinter var en delegasjon fra høyttalerprodusenten Yamaha på besøk hos oss. Av fem store høyttalerprodusenter for scene, har vi avtale med fire, forteller Skjelstad, som startet opp TTA for noen år siden.

Utviklerne i TTA mener markedet for disse avanserte lys- og lydsystemene er stort. Alle som arrangerer sceneshow og konserter ønsker at publikum skal få den beste opplevelsen.

– Alle vil inn på markedet som ønsker oppfyllende lyd og lys i et 3D-landskap. Markedet er enormt, sier Willy Trehag.

Utviklingsfase

Firmaet var og er inne i en utviklingsfase, men har begynt å selge systemet til kunder som har tatt det i bruk.

– Vi regner i år med å selge ett system pr. måned, men allerede til neste år ser vi for oss en dobling eller en tredobling. Vi har nedfelt et mål om å vokse, og det er opp til oss å levere, sier Skjelstad.

Les forrige sak:
Edvard Hagen Kvål smiler bredt sammen med en enda mer smilende Samuel Adegbenro da 9-åringen sikrer seg et minne for livet på telefonen.
Edvard (snart 10) fikk møte helten Samuel (23)

Se mange bilder fra Rosenborgs fotballskole

Close