13 °C Stjørdal, NO
10/07/2020

Stor hyllest til stor stemme

Jussi Björling hyllet av Opera Trøndelag

NYDELIG SANG: Sopran Kine Sandtrø gledet forsamlingen med sin sang. NYDELIG SANG: Sopran Kine Sandtrø gledet forsamlingen med sin sang.

Bibliotekamfiet i Kimen var fylt av sangentusiaster da Opera Trøndelag inviterte til en gratis aften om Jussi Björlings liv og karriere.

Kåre Bjørkøy ønsket velkommen og lovte en times program, men halvannen time gikk før seansen ble avsluttet. Gunnar Thorbjørnsen hadde en veldig personlig beretning:

– Jeg kom heim til jul i desember 1966 etter at jeg begynte å studere i Oslo. Alene hjemme hørte jeg på Ønskekonserten da Jussi Björling ble introdusert med «O helga natt». Jeg ble grepet for livet! I alle år etterpå har jeg søkt kunnskap om Jussi Björling. Denne interessen har også satt med i kontakt med hans familie.

Jussi Björling var en sammensatt person som hadde en tøff oppvekst med en meget myndig far. Men uten nettopp denne oppveksten hadde vi kanskje aldri fått en tenorsanger av Jussi Björlings format.

Han ble preget av bare tre års skolegang, men allerede som 15-åring hadde han gjennomført tusen konserter. Men paradokset er at jo større ære Jussi Björling høstet på de store operscener, jo mindre følte han seg som person. (Artikkelen fortsetter under bildet!)

ENGASJERT: Gunnar Thorbjørnsen holdt et personlig og følelsesladet foredrag om sitt nære forhold til Jussi Björling.
ENGASJERT: Gunnar Thorbjørnsen holdt et personlig og følelsesladet foredrag om sitt nære forhold til Jussi Björling.

– Jussi Björling er kanskje den største tenorsanger som verden har kjent, sier en rørt og meget engasjert Gunnar Thorbjørnsen med en liten unnskyldning til Caruso og Pavarotti. Den pensjonerte pedagogen formidlet på en glimrende måte sitt nære og intense forhold til Jussi Björling som ble kronet med avspilling av et lydopptak.

Gitta Maria Sjöberg har vært en ledende nordisk sopran gjennom den siste generasjonen. Hun har en stor internasjonal operakarriere med utgangspunkt i Det Kgl. Teater i København. Gitta Maria Sjöberg har også markert seg som pedagog med mange internasjonale mesterklasser i sang og leder Nordisk Sangfestival.

Hun leder opera-workshop under festivalen til ære for Jussi Björling og fortalte om forholdet som hennes svigerfar; den finske bassen Kim Borg, hadde til Björling. Hun viste fram et bildet fra 50-tallet av de to sangerne i selskap med en ung pianist som hun ikke kjenner. Hvem er det spør hun ut i salen? Svaret var kontant: Kjell Bekkelund! (Artikkelen fortsetter under bildet!)

GOD OPPSLUTNING: Det var stor interesse for å høre om den svenske tenoren Jussi Björling i bibliotekamfiet onsdag kveld.
GOD OPPSLUTNING: Det var stor interesse for å høre om den svenske tenoren Jussi Björling i bibliotekamfiet onsdag kveld.

Kåre Bjørkøy drøftet hemmelighetene bak Jussi Björlings stemmeklang og sangteknikk med bakgrunn i nyere forskning. Han fikk god respons da han inviterte auditoriet til å stille spørsmål.

Kvelden ble også preget av nydelig sang. Tenoren fra Sogn Endre Aaberge Dahl fremførte Puccinis «Lykketennerens arie e Catherine». Det var den samme sangen som Jussi Björling debuterte med ved Kungliga Operaen.

Mezzo Frøydis Fegran Kopperud lot forsamlingen høre «Silverfägeln» av M. I. Goethe. Siste sanginnslag var sopran Kine Sandtrø som med sin nydelige stemme sang «Tonerna» av C. I. Sjöberg.

Kåre Bjørkøy kunne ønske en meget fornøyd forsamling god tur hjem. Honnør til Opera Trøndelag som inviterte til en gratis aften.

Les forrige sak:
VELKOMMEN: Ingen tvil om at smilet er på plass hos butikksjef Ellen Marie Askim (t.v.) og Anita Tømmeråsmo Eriksen ved Europris Meråker.
Klart for enda en butikkåpning

Splitter ny Europris-butikk på 1100 kvadratmeter

Close