14 °C Stjørdal, NO
28/09/2021

XC40
XC60
Header-Bingo-med dato
XC90
Spar Hegra uke 39

– Strandryddedagen har fungert

I år venter de 500 deltakere på den store ryddedagen

Rune Sagen (t.v.) satser på nok et år med Strandryddedag. Her sammen med oppsynsmann i Statens Naturoppsyn, Tom Roger Østerås, som mener å se en tydelig forandring på søppelmengden de siste årene. Rune Sagen (t.v.) satser på nok et år med Strandryddedag. Her sammen med oppsynsmann i Statens Naturoppsyn, Tom Roger Østerås, som mener å se en tydelig forandring på søppelmengden de siste årene.

Lørdag 24. april går startskuddet for årets lokale Strandryddedag, og aksjonsleder Rune Sagen forventer fullt oppmøte.

– Jeg regner med å finne litt mindre søppel i år, men når jeg sitter her og ser nå, så er det faktisk en god del som ligger her, sier Rune Sagen mens han ser utover strandlinjen fra båthavna i Stjørdal.

500 deltakere

Vanligvis er det 30 lag og foreninger, i tillegg til nærmere 500 personer som deltar på Strandryddedagen hvor flere kilometer med strandlinje skal renskes.

– Jeg har sett at det ligger en god del søppel på Langøra, men i år tror jeg vi vil finne mindre enn i fjor. Det er vanskelig å si en konkret årsak til det, men det er nok en kombinasjon av få stormer, at hele Trøndelag generelt er blitt renere og at folk er flinkere til å rydde etter seg, forklarer Sagen.

Som tidligere år er Stjørdal småbåthavn basen hvor konteinere fra Innherred blir stasjonert og hvor man kan henvende seg for å hente poser og hansker. Når det gjelder smittevern, er dette noe hver gruppe må organisere selv.

– Når det gjelder munnbind og smittevern ellers, er dette noe folk må ordne selv. Jeg regner med de fleste har dette klart nå. Fra båthavna vil enkelte bli fraktet over til Langøra med båt, sier han videre.

Stiller med vannskuter

Noe av det som vil være nytt for årets ryddeaksjon, er blant annet at Trondheimsfjord Båtutleie AS stiller med vannskuter med frontluke og vinsj.

– Dette gjør det enklere å frakte inn søppel, knuste båter eller oljefat, som er noe av det vi har funnet de siste årene. Jeg husker spesielt et år hvor varaordfører Ole Hermod Sandvik gikk med vann opp til magen for å hente inn søpla. Han blir nok ekstra glad når det kommer et slikt fartøy, forteller Sagen mens han humrer og mimrer.

Fra 90 til 40 kubikk

Ifølge Sagen har det skjedd en enorm endring siden han for flere år siden satte i gang Strandryddedagen.

– Det første året fant vi rundt 90 kubikk med søppel, i fjor ble det hente inn nærmere 40 kubikk. Det går nedover, og det er veldig positivt, sier han.

Arrangementet er ganske forbløffende med tanke på hvor mange som deltar, og hvor lite organisering som kreves. Sagen avslører blant annet at organiseringen hans innebærer null papir, men to telefoner.

– Jeg noterer ingenting, men jeg tar gjerne to telefoner. Den ene er til Innherred for å høre om konteinere og det andre er for lån av båt, ellers går det meste av seg selv, forklarer han.

– En tydelig forbedring

En av de som tydelig har sett en endring av arbeidet som har blitt lagt ned de siste årene er ornitolog og oppsynsmann i Statens Naturoppsyn, Tom Roger Østerås.

– Det har skjedd en tydelig forbedring og jeg mener det som har blitt gjort med Strandryddedagen har fungert. Jeg går en del i fjæra for å registrere hva som finnes, og har sett at fabrikkprodusertmateriale har minsket kraftig, sier Østerås.

Les forrige sak:
Se blinkskuddene fra premieren

Operaforestillingen «Czardasfyrstinnen» hadde premiere torsdag kveld

Close