-3 °C Stjørdal, NO
26/01/2021

Header-Bingo
SparHegra uke 04

Sunn galskap og god form har ført ham til topps

Denne uken passerer Erik Hilmarsen 100.000 poeng i Explore Stjørdal 2020

HER STARTET DET: Første innsjekking på årets Explore Stjørdal for Erik Hilmarsen var på Husbyaunhammeren med utsikt over Stjørdal sentrum. HER STARTET DET: Første innsjekking på årets Explore Stjørdal for Erik Hilmarsen var på Husbyaunhammeren med utsikt over Stjørdal sentrum.

Denne uken passerer Erik Hilmarsen (51) nesten utrolige 100.000 poeng i Explore Stjørdal 2020. Litt sunn galskap kombinert med god form fører han til topps med mest poeng.

Av Arne Brunes

Kjentmann har virkelig fått massene ut i Stjørdalsterrenget dette helt spesielle året. En stor andel av kommunens innbyggere har blitt kjent rundt omkring i kommunen. Mange nye bekjentskaper har også blitt til gjennom møte på de blåmerka stiene. Begrensninger i hverdagen, og stengte landegrenser har gitt kjærkommet pusterom med Explore Stjørdal, pusten og formen har også fått en opptur i dobbel forstand.

Fattet interesse

Erik Hilmarsen og kona har hytte i Sverige og ble som mange andre forhindret å dra dit.

– Vi var vanligvis på hytta oftere enn hver 14-dag og mye tid er brukt i fjellheimen på andre siden av kjølen. Begge guttene hadde flyttet hjemmefra og derfor passet det godt å bruke tid på og utforske egen kommune. Innrømmer gjerne at det har blitt mer intensivt enn først tenkt, sier Hilmarsen.

FAVORITTUTSIKT: Hilmarsen liker å hvile øynene bortover landskapet fra Voldsvollen. Foto: Privat
FAVORITTUTSIKT: Hilmarsen liker å hvile øynene bortover landskapet fra Voldsvollen. Foto: Privat

Det hele startet med at han og kona ble med et vennepar fra Ole-Vig bautaen i Vikmarka til Skardshammaren 19. april.

– Samme kveld meldte vi oss på og sjekket umiddelbart inn på første post, Husbyaunhammeren, den som er nærmest heimen, forteller Hilmarsen.

Vekket konkurranseinstinktet

Målsettingen for mange av deltakere er å besøke flest mulig, og gjerne alle de i underkant av tre hundre postene. Det var også tilfelle til Hilmarsen.

– Var ikke i mine villeste tanker om å slåss om en plass i toppen. Det var umulig, og jeg er imponert over navnene i toppen. Fikk høre at den og den var uslåelig. Men etter hvert kom konkurranseinstinktet. Topp 200, 150, 100, osv. krøp jevnt oppover. Kan gjerne si at det hele kulminerte i en sunn galskap. Sjekking av plassering og hvor mye de andre gikk ble en liten besettelse.

IMPONERT: - Jeg lar meg imponere over Roar Valstad, som legger ned en enorm innsats uten egen vinning, sier Erik Hilmarsen.
IMPONERT: – Jeg lar meg imponere over Roar Valstad, som legger ned en enorm innsats uten egen vinning, sier Erik Hilmarsen.

I august så Hilmarsen at teten var innen rekkevidde.

– Jeg at det var en mulighet for å komme helt på topp, og 15. september kom førsteplassen. Den har jeg beholdt siden, men har holdt øye nedover listen slik at angripere ble holdt unna, sier den spreke milslukeren.

Nå venter en hundesledetur som premie til den med flest poeng.

Mange aspekter

Mange stedsnavn i kommunen har blitt i hverdagstale rundt om. Kikkhammeren, Flymyra, Løkshammaren, Litjkaråsen, Kristiankåken, Trongskurru og Alby-gruver er noen av stedene det snakkes ofte om. Prosjektet til Roar Valstad er intet mindre enn en historisk reise, og en mulighet til å ta del i hvordan levd livet har vært levd.

– Jeg vil betrakte trimpoeng som et kinderegg. Jeg er blitt godt kjent i terrenget, truffet mange trivelige mennesker, blitt bedre på navigasjon, bedre fysisk form, foreviget fine bilder, det har blitt fin trim for hunden, og ikke minst ble jeg bitt av konkurransen. Jeg har bare lovord om prosjektet, og jeg liker å sette meg noen hårete mål. Som da jeg gikk hjemmefra og til hytta i Sverige, en distanse på ni mil, sier Hilmarsen.

KIKKHAMMEREN: Topp utsikt over Ausetvatnet fra Kikkhammeren. En av de mest fotograferte stedene i Explore Stjørdal. Foto: Privat
KIKKHAMMEREN: Topp utsikt over Ausetvatnet fra Kikkhammeren. En av de mest fotograferte stedene i Explore Stjørdal. Foto: Privat
Mange rundturer

Dette året har det ikke vært tid til annet trimpoeng. Stjørdals-Nytt ble med Hilmarsen opptil Husbyaunhammeren en uke før postene stenges ned. Pling, og 99500 poeng registreres på smarttelefonen, og bare 500 igjen til hundretusen. Nærmest «walk in the park» for han som har i gjennomsnitt halvt tusen poeng daglig siden første gangs registrering.

– Hva er beste notering?

– Det meste er 1680 poeng på en dag og det var i hovedsak i Rådalen. Jeg har hatt noen favorittrunder, blant annet Kilnesrunden 44 ganger, Haverkleiva 45 og 33 turer til Mælsvollen. Rundene har blitt strategisk, tuner løypa og setter sammen flere løyper. Kan bli rimelig lei av noen runder. Ute med hodelykt i regnvær. Kan spekulere hva en holder på med, og kan le av det i etterkant. Tror dette henger med mange med flest poeng er konkurransemennesker, sier han.

Hilmarsen har oppdaget at kontinuiteten er viktig for å være høyt oppe.

Neste år skal det hele bli mer lystbetont, og setter ned ambisjonene. Forhåpentligvis blir det mulig å komme på hytta igjen, og det er mange andre turer som en har lyst på, understreker han.

ALBY GRUVER: Bortgjemt. Bare et fåtall av bygdefolket visste om gruvehistorien i Flora. Nå har Alby-gruver blitt dagligdags å omtale. Foto: Privat
ALBY GRUVER: Bortgjemt. Bare et fåtall av bygdefolket visste om gruvehistorien i Flora. Nå har Alby-gruver blitt dagligdags å omtale. Foto: Privat
Turer gir helse

Hovedhensikten med Explore Stjørdal er å få folk ut i naturen og å bli kjent på hjemmebane.

– Jeg lar meg imponere over Roar Valstad, som legger ned en enorm innsats uten egen vinning. Han legger sjelen i dette tross redusert helsetilstand. Turer i naturen gir en veldig helsegevinst, og jeg har møtt mange på min vei som lovpriser en lystbetont vei til bedre form. Nå er jeg blitt lommekjent i store deler av kommunen. Mange flotte turer og eksempelvis, det å sitte på Voldsvollen og skue utover gir en flott visuell opplevelse, konkluderer Hilmarsen, og legger til, at han ser fram til å komme på Åstjynna på skitur, en ikke utforsket aktivitet.

Les forrige sak:
Kontrollerte 16 kjøretøy – åtte fikk gebyr og kun fire fikk kjøre videre

Én sjåfør må ut med 10.500 kroner etter kontroll

Close