20 °C Stjørdal, NO
11/08/2020

Ta bildene selv

 

– Konfirmasjon er en dag med mange inntrykk. Blinkskuddene kommer som perler på en snor, og det er viktig å være forberedt hvis man skal ta egne bilder denne dagen. Med riktig utstyr og enkle grep kan man fange fine øyeblikk gjennom konfirmasjonsdagen, sier Østensen.

Her er fotografens tips som bør leses når du vurderer å ta egne konfirmasjonsbilder:

 

1. Bruk kamera – ikke mobil

Mobiltelefoner kan være morsomt å fotografere med, og til sitt bruk er det helt ok. Jeg vil imidlertid anbefale å bruke et godt kompaktkamera eller speilreflekskamera for å fotografere viktige hendelser som konfirmasjon. Mange vurderer kamera ut fra hvor høy oppløsning det har, og glemmer å tenke på at god optikk er svært viktig for å kunne ta bilder i vanskelige lysforhold som det gjerne er under en konfirmasjon. Selv går jeg ofte rundt med et lite kompaktkamera i vesken, fordi man aldri helt vet når situasjoner dukker opp som kan bli minnerike.

2. God optikk

Man kommer langt med et kamera som har god optikk. I høytidlige situasjoner kan det være greit å fotografere uten blits, og da gjelder det å ha optikk som er lyssterk. Når man sitter til bords under taler er det begrenset hvor mye man kan bevege seg for å fange det man vil. Da er det viktig å ha et kamera med god vidvinkel og zoom, så en kan fange hele selskapet eller kun taleren med samme kamera. På de fleste kameraer kan man trykke utløserknappen halvveis ned for å låse fokus, og så flytte kamera til venstre eller høyre hvis det du skal fotografere ikke er i sentrum av bildet. Mange har sikkert opplevd å ta bilde av en som står oppreist og holder tale i et selskap, men ender heller med et skarpt bilde av vasen som står på bordet foran. Det er fordi vasen fyller mer av bildeflaten, og kamera ikke skjønner hvor du vil at det skal fokusere. Rett kamera mot personen, selv om du synes vedkommende kommer for langt ut til siden, og trykk utløseren halvveis ned. Da låses fokus. Flytt så kamera tilbake sånn at du får den komposisjonen du vil og trykk utløser helt ned. Da får du taleren skarp, og vasen blir uskarp. Det er en veldig nyttig funksjon som kanskje ikke alle vet om.

 

3. Vanskelig konfirmasjonsvær

Været kan by på utfordringer i forbindelse med konfirmasjonsfoto. Det vanskeligste lysforholdet er definitivt direkte sollys. Jenter og gutter i bunad og dress betyr ofte store kontrastfarger. Fotograferer man en gutt eller jente i hvit bunadsskjorte og sort skjørt eller bukser i sollys, vil ikke et dårlig kamera klare å fange opp eller gjengi detaljer i både det hvite og det sorte samtidig. Resultatet vil da ofte bli utbrente partier i høylysene og helt gjengrodde sorte partier i de mørke områdene. Tar du med konfirmanten inn i skyggen vil det bli lettere å unngå dette. I tillegg er det vanskelig for den som blir fotografert å unngå å myse hvis man står vendt mot solen. Jeg vil også her anbefale å sette på blitsfunksjonen (ikke bruk autoblits) for å unngå store kontraster og skyggepartier. Noen kameraer har en såkalt HDR-funksjon som automatisk tar tre bilder med forskjellig eksponering og setter disse sammen til ett bilde. På denne måten sikrer en å få med seg alt av kontraster uten at det blir for lyst eller mørkt i bildet.

 

4. Hurtighet er viktig

Mange har sikkert opplevd å trykke på utløserknappen for å finne ut at det kan gå flere sekunder før kameraet faktisk eksponerer. Under en konfirmasjon, vil situasjoner og stemninger endre seg hele tiden. Hurtigheten på kameraet er derfor avgjørende når man skal ta bilder i konfirmasjon. For å fange øyeblikkene må man reagere kjapt, og ha et kamera som gjør det samme. Ellers risikerer man å ta bilde av en situasjon som var over for tre sekunder siden. Jeg jobbet i fotobutikk i årevis før jeg ble portrettfotograf på heltid, og har derfor en del erfaring med blant annet Casio sine kompaktkamera, som er kjent for å være veldig raske. De har 0,26 sekunders intervallfotografering, som gjør at du kan knipse i vei for å fange øyeblikket.

 

5. Film og bilde av samme øyeblikk
Konfirmasjonsdagen er full av inntrykk. Noen inntrykk kan dokumenteres gjennom stillbilder, mens andre formidles best gjennom film. Flere kameraer lar deg faktisk gjøre begge deler samtidig, slik at du kan filme tantes rørende tale og fotografere onkel som feller en tåre ved siden av. Skal man benytte seg av filmfunksjonen er det avgjørende at kamera er godt, at minnebrikken har god plass og at filmfunksjonen er god. Noen kamera kan være gode på stillbilder, men ikke ha god filmfunksjon. Har man begge deler, som for eksempel i Casio sine Exilim-kameraer, synes jeg det er spesielt nyttig i forbindelse med konfirmasjon og bryllup.

 

6. Bilde til takkekort

Skal man bruke bildene til takkekort er det avgjørende å ha et kamera som takler vanskelige lysforhold, det vil si at dynamikken er god og at man kan se detaljer i høylys og i skyggepartier. Et kamera som ikke takler det vil vise digital støy – noe som viser seg som en udetaljert grumsete masse på det printede bildet.

 

7. Bevar minnene
Ikke la bildene bli liggende på minnebrikke eller datamaskinen. La konfirmanten velge ut sine favoritter, og lag takkekort, fotobok og gjerne et lerretsbilde. Forstørr noen og gi i gave til nær familie. Denne dagen får dere aldri tilbake, så det kan være hyggelig med jevnlige påminnelser gjennom gode bilder.

Les forrige sak:
Et kinderegg til boligeierne

  De nye støtteordningene ble lansert mandag 13. mai, i forbindelse […]

Close