-10 °C Stjørdal, NO
18/01/2021

Header-Bingo
SparHegra uke 03

Tar et oppgjør med friluftslivet fra Kimen-scenen

Fortsatt et ti-talls ledige billetter til Kalvø-show

Are Kalvø kommer til Kimen med sine turopplevelser. (Foto: John Andresen / Stand Up Norge AS)

Sakte men sikkert opplevde Are Kalvø å miste vennene sine til friluftslivet. I et forsøk på å finne ut hva som drev dem vekk fra byen og ut i naturen, ga han selv turen en sjans. Det har blitt til forestillinga «Hyttebok fra helvete» som kommer til Kimen søndag.

– De siste 10 årene har så og si alle rundt meg gitt seg hen til naturen og turlivet. Jeg ville prøve å skjønne hvorfor. Selv er jeg imot hele konseptet, jeg har ikke gått på tur siden jeg gikk på skolen. Igjennom det tenkte jeg at det ville utkrystallisere seg en slags hyllest til det motsatte, altså å være sammen med andre folk, forteller Kalvø.

For å finne ut av hvorfor alle vennene hans hadde forlatt byen og dratt på tur, måtte Kalvø selv oppsøke naturen. Det skulle vise seg å by på noen utfordringer for en urbanist som ikke var særlig vant til friluftsliv fra før.

– Det første sjokket kom da jeg skulle kjøpe utstyret. Det var en ukjent verden med et helt eget språk og et helt eget prisnivå. I og med at jeg ikke visste hva ting heter og hva ting skal koste, ble jeg lett offer. Lett å lure. Der gikk jeg nok på et par smeller, forteller Kalvø.

Etter utstyrskjøpet ga Kalvø seg i kast med den norske fjellheimen. I samråd med profesjonelle turfolk, la han opp en variert rute som skulle inneholde alt det beste norsk natur har å by på. Kalvø forteller at forflytninga – det å faktisk gå på tur – ofte var kjedelig. Det var på turisthyttene på kveldene han trivdes best.

– Turisthyttene har et miljø som tiltaler meg. Der er det mange folk samla som spiser, drikker og prater. Det var der jeg var nærmest å kose meg i løpet turen.

I løpet av sitt tureksperiment mener Kalvø å ha funnet noen fellestrekk blant turfolket han har pratet med og observert. Noe som utpeker seg, ifølge Kalvø, er behovet for å formidle til andre at man har vært på tur.

– Det er jo fascinerende at det på den ene siden handler om at man skal legge samfunnet og hverdagsstresset bak deg og bare være ute i naturen, samtidig som man har behovet for å fortelle alle andre at du er der. Man har liksom ikke vært på tur dersom det ikke er dokumentert på Facebook eller Instagram. Det er jo en grunn til at en del eksotiske fjellformasjoner ikke er så mye besøkt, det er jo fordi det ikke er signal der. Det er ingen som går der det ikke er 4G-dekning, forteller Kalvø.

Are Kalvø besøker 24 spillesteder med sin «Hyttebok fra Helvete». Han har også gitt ut en bok med samme navn basert på de samme opplevelsene. Han forsikrer derimot at man ikke vil bli servert det samme i forestillinga som det man får i boka. «Hyttebok fra helvete» spilles altså i Kimen Kulturhus, søndag 6. oktober.

Les forrige sak:
Tettere bånd mellom frivillige og kommune

Flytter frivilligsentralen organisatorisk

Close