1 °C Stjørdal, NO
27/11/2020

Tar med seg jentekoret til Stjørdal

Maren Hustad gleder seg til å opptre på hjemmebane

AVSLUTTER PÅ HJEMMEBANE: Maren Hustad gleder seg til å opptre på hjemmebane, for første gang siden hun begynte i Nidarosdomens Jentekor. AVSLUTTER PÅ HJEMMEBANE: Maren Hustad gleder seg til å opptre på hjemmebane, for første gang siden hun begynte i Nidarosdomens Jentekor.

Maren Hustad sliter med ME, men å delta i Nidarosdomens Jentekor har hatt førsteprioritet. Nå avsluttes en ti år gammel korkarriere i Stjørdal kirke lørdag. Det blir en begivenhet, for ifølge Hustad er det første gang jentekoret besøker Stjørdal.

– For meg har koret vært mitt fristed, og der har jeg fått venner og opplevelser for livet. Koret har tilrettelagt og hatt forståelse for min situasjon, og jeg har prioritert å delta for jeg har måttet sluttet med alt annet på grunn av sykdommen. Selv om jeg har slitt med ME har koret vært bærebjelken i livet. Det blir rart å slutte, for det har vært en opplevelse å være med, sier Maren Hustad.

21-åringen fra Stjørdal startet i Nidarosdomens Jentekor 11 år gammel. Hun begynte som andresopran i den yngste gruppen før hun endte opp som andrealt i ungdomsgruppen. Gjennom årenes løp har Hustad vært med på å utgi flere CD-er, deriblant Christmas in Norway som i flere år er blitt vist på TV.

Gest til Hustad

Turneene har tatt henne med til England, Island og USA før Tyskland står for tur uken etter konserten i Kimen.

– At konserten ble lagt til Stjørdal er en gest til meg, men dirigenten har også hørt mye flott om kirken og kvaliteten på lyden. Dirigenten sa at jeg hadde pendlet i så mange år, at det nå var korets tur til å besøke Stjørdal. Konserten lørdag er første gang koret besøker Stjørdal, sier Hustad, som er blitt tildelt korets øverste utmerkelse etter hennes innsats i ti samfulle år.

Konserten i Stjørdal blir hennes siste på norsk jord, men en ti dager lang turne i Tyskland markerer den endelige avslutningen på sangkarrieren, i alle fall for denne gang.

Koret skal blant annet synge i Kölnerdomen, i Thomaskirche i Leipzig, hvor J. S. Bach hadde sitt virke, og i Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche i Berlin.

Krevende turne

Å reise sammen med sine sangvenninner blir et høydepunkt, men samtidig er Hustad usikker på hvor mye hun makter. Sju konserter i løpet av ti dager er krevende, selv for et friskt menneske.

– Jeg skal gjøre alt for å delta, men er forberedt på at resten av sommeren kan gå fløyten. Jeg har med medisiner, og koret vil sørge for at jeg skal få best mulig hjelp i løpet av oppholdet. Jeg kan også velge å stå over en konsert hvis det skulle bli nødvendig, sier hun.

ME er en sykdom som tapper krefter ut av kroppen, og stort behov for hvile og søvn er nødvendig for i det hele tatt å komme seg gjennom hverdagen. Hustad har hatt ME siden 2013, og er hardt rammet. For å beskrive elendigheten, gir hun oss dette eksemplet.

– I dag makter jeg kun en oppgave, og det er å gjennomføre dette intervjuet. Dagene fremover skal jeg kun slappe av for å samle mest mulig overskudd til turneen og konserten i Stjørdal, sier hun.

Variert meny

Konserten i Stjørdal kirke lørdag blir en generalprøve foran Tysklandsreisen. Koret skal framføre et vidt spekter av sanger, og har blant annet musikk av Johannes Brahms, Felix Mendelssohn, Knut Nystedt, Egil Hovland, Trondheimskomponisten Kim André Arnesen og Ola Gjeilo på programmet.

– Jeg gleder meg til å synge i Stjørdal, sier Hustad, som håper mange vil komme for å oppleve hennes siste konsert på hjemmebane.

Les forrige sak:
Matfestivalen åpnet

Matfestivalen som strekker seg over fredag og lørdag er i full […]

Close