-7 °C Stjørdal, NO
05/12/2021

Tar med seg tusenårig tradisjon til Torget

Fra torsdag og gjennom hele helgen kan du se hvordan prosessen ved tørking av såkorn til produksjon av øl fungerer, når Jørund Geving setter opp et minisåinn på Torget. Her står han ved et såinn i original størrelse. Fra torsdag og gjennom hele helgen kan du se hvordan prosessen ved tørking av såkorn til produksjon av øl fungerer, når Jørund Geving setter opp et minisåinn på Torget. Her står han ved et såinn i original størrelse.

Under «Endelig jul» kan befolkningen ta del i en kulturhistorie som er helt unik for dalføret, når Jørund Geving tar med seg et mini-såinn og tørker malt på Torget for første gang i historien.

– Såkornet produserer egen varme, så jeg må snu det for at det ikke skal gro sammen, sier Jørund Geving mens han drar hånden gjennom kornet som ligger til spiring i garasjen.

Geving er i gang med er å lage malt. Tidligere i prosessen har kornet vært bløtlagt, og nå ligger det og spirer.

Under denne fasen omdannes stivelsen til sukker, før spiringsprosessen stoppes ved at maltet tørkes i et såinn. Tørkingen er viktig å gjøre ved riktig tidspunkt, for å beholde sukkeret.

Nå får stjørdalingene en unik mulighet til å se tørkingsfasen av den tradisjonstunge prosessen på nært hold. Under arrangementet «Endelig jul» kommer nemlig Geving for første gang i historien til å sette opp et mini-såinn, og gjennomføre tørkeprosessen på Torget.

Såkornet må snus gjentatte ganger i løpet av spireprosessen, ellers vil kornene gro sammen.
Såkornet må snus gjentatte ganger i løpet av spireprosessen, ellers vil kornene gro sammen.
Unik i verdenssammenheng

Geving forteller at Stjørdal har en helt unik stilling innenfor brygging av maltøl, og skiller seg faktisk ut i verdenssammenheng når det gjelder omfanget.

Dalføret har en sterk tradisjon, både når det gjelder å lage malt og brygge. En prosess som krever både kunnskap og tålmodighet.

– Det er ingen fare for at tradisjonen kommer til å dø ut i Stjørdal, da vi er mange aktive, og egen produksjon av malt har fått en oppsving de siste årene. I tillegg brygger vi til sammen rundt 35.000 liter øl til jul, smiler Geving.

Faktisk står tradisjonen så sterkt at dalføret imponerte den kjente øl-skribenten Martin Thibault under hans besøk i 2016. Han hadde hørt om et sted i Norge der 150 til 200 personer drev med brygging, og mente det hørtes for utrolig ut til å være sant.

– Jeg sa at det ikke stemte, og fortalte at det faktisk tallet er nærmere 500. Stjørdalinger flest tenker ikke over det, fordi de alle kjenner noen som brygger øl eller brygger selv. Men kommer du ut i den store verden er dette faktisk helt unikt, forklarer øl-entusiasten.

Bare i dalføret alene produserer det 20 tonn malt hvert eneste år, og det er rundt 40 aktive såinnhus som årlig er i bruk.

Man kan både koke øl og lage råøl. I såinnhuset kokes maltølet på denne ringovnen.
Man kan både koke øl og lage råøl. I såinnhuset kokes maltølet på denne ringovnen.
Brygget siden vikingtiden

Det er derfor ikke helt uten grunn at Geving nå tar med seg tradisjonen ut til befolkningen. Han ønsker nå å opplyse folk om den rike kulturen maltølet faktisk har å by på.

– Ved å sette opp et såinn på Torget, vil det forhåpentligvis være med på å vekke litt interesse. Både når det gjelder å inspirere folk til å fortsette å lage malt, men også opplyse om historien bak, forteller han.
Det har seg nemlig slik at ølbrygging slett ikke er noe nytt. Ifølge Geving vet vi med sikkerhet at vi begynte å brygge øl for 6000 år siden, og det er mye som tyder på at det strekker seg enda lenger tilbake i tid.

Det ble brygget øl i vikingtiden, og man benytter seg av den samme metoden i dag, som de gjorde i Stjørdal for over tusen år siden.

– Trolig plukket vikingene opp metoden fra Orknøyene og Færøyene. Ordet såinn stammer fra det keltiske ordet sorn, som tolkes til en slags bakerovn, opplyser Geving.

Den karakteristiske røyksmaken

Miniatyr-Såinnet har de fått sponset av lokalt næringsliv, det inkluderer Vikaune fabrikker AS, Hell sagbruk, Felleskjøpet, Glava og Auto E14. I forbindelse med «Endelig jul» arrangementet, skal Geving og flere andre stå på Torget og tørke malt i regi av foreningen Gjærkransen.

– Det er første gang det er gjort et forsøk på å gjøre såinnet flyttbart på den måten. Det er mye arbeid, men det er verdt det. I løpet av de fire dagene kommer vi til å tørke 100 kilo i to omganger, altså 50 kilo per runde, opplyser Geving.

En vanlig tørkeprosess tar omtrent 24 timer. Mini-såinnet vil i likhet med et vanlig såinn bestå av en mur dekket med planker med hull.

– Gjennom hullene kommer røyk og varme til maltet som ligger og tørker. Det er dette som gir røyksmaken som er så karakteristisk for Stjørdalsølet, smiler han.

Les forrige sak:
Det blir fest i Stjørdal sentrum med flere gratiskonserter førstkommende lørdag. Ole Ivar Teigen er prosjektleder for «Endelig jul i Stjørdal», og håper så mange som mulig tar turen.
Klart for den store folkefesten: – Dette blir et svært opplegg

Close