4 °C Stjørdal, NO
15/10/2019

Tar ofte lenger tid å komme fram til hyttebranner

Nå setter brannvesenet fokus på brannsikkerheten i hyttene

MØTER HYTTEFOLKET: Varabrannsjef og leder i forebyggende avdeling i Stjørdal brann- og redningstjeneste Ole Johan Kiplesund (t.v.) og branninspektør Tor Buan er opptatt av brannsikkerheten i hytter bare dager før påskehøytiden. MØTER HYTTEFOLKET: Varabrannsjef og leder i forebyggende avdeling i Stjørdal brann- og redningstjeneste Ole Johan Kiplesund (t.v.) og branninspektør Tor Buan er opptatt av brannsikkerheten i hytter bare dager før påskehøytiden.

Stjørdal brann- og redningstjeneste (SBRT) markerer «Hyttekampanjen 2019» ved å ha stand på ulike plasser i Stjørdal midt i travleste påskeutfarten.

Det forteller leder i forebyggende avdeling hos SBRT, Ole Johan Kiplesund. Nytt av året er at dette også omfatter Selbu kommune og samarbeid med næringslivet.

Deler ut

– Vi ønsker å minne om brannsikkerheten ved å dele ut en «minihytte» som viser gode brannforebyggende råd, og en kortstokk med de samme gode rådene på. Alt deles ut gratis og skal henges opp et sted på hytta. I minihytta er det et batterimagasin og et røykvarslerbatteri, forteller Ole Johan Kiplesund.
I palmehelgen skal brannvesenets representanter ut å treffe hyttefolket, blant annet ved å ha stand ved Torgkvartalet, Rema 1000 og Extra på Evja, og Coop Prix Hell.

Bevisstgjøring

Mange hytter ligger slikt til at det kan være vanskelig for brannvesenet å komme frem. I gjennomsnitt er utrykningstiden vesentlig lengre til en hytte enn hva tilfelle er for en bolig. Dette innebærer at mange må være forberedt på å slokke en eventuell brann på hytta selv.
– I avsidesliggende områder vil vi kanskje ikke komme frem før hytta er brent ned. Derfor oppfordrer vi alle hytteeiere å utstyre hytta godt med slokkeutstyr, slik at de står bedre rustet til å håndtere et branntilløp, sier Kiplesund
– Om eiere og brukere av hytter gir brannsikkerheten den oppmerksomheten den fortjener, kan tragiske hyttebranner i vårt område unngås, sier Ole Johan Kiplesund.

Mange hytter uten slokkeutstyr

Kampanjen gjennomføres på landsbasis i samarbeid med Norsk Brannvernforening, Tryg Forsikring og DSB. Bakgrunnen for denne kampanjen er at over 20.000 hytter i Norge ikke har slokkeutstyr.
– Det er alarmerende. Alle hytter skal være utstyrt med minst et godkjent brannslokkingsapparat eller en husbrannslange, i tillegg til en røykvarsler, i henhold til lovverket, sier leder i forebyggende avdeling, Ole Johan Kiplesund.
Han understreker at komfyrvakt er påbudt i hytter som er bygd etter året 2010. Uansett anbefales disse å få inn i alle hytter og fritidsboliger.
Det generelle bålforbudet er også viktig for forebygging.
– Det er fra 15. april til 15. september i hele landet, påminner leder i forebyggende avdeling i Stjørdal brann- og redningstjeneste, Ole Johan Kiplesund og branninspektør Tor Buan.

Sjekkliste for hytta:

• Sjekk røykvarsler hver gang dere tar i bruk hytta.
• Test røykvarslere også en gang i året med røyk.
• Bytt batteri ved behov, minimum en gang per år.
• Gå aldri fra levende lys.
• Ikke bruk peis/ovn som tørkestativ.
• Sørg for å håndtere askeavfall på en forsvarlig måte.
• Ikke gå fra hytta med elektriske apparater i bruk.
• Vær ekstra varsom ved bruk av gass. Sjekk utstyr og slanger jevnlig.
• Bruk godkjent installatør når det elektriske anlegget skal utbedres.
• Sørg for å utføre alle bygningsmessige utbedringer iht. plan- og bygningsloven.

Høstkupp

 

Les forrige sak:
TOPPÅR: 2019 kan bli det beste året i bedriftens historie, noe Jan Grandalsmo (foran fra venstre), Roar Hembre, Bård Stræte, Stig Munkvold og Richard Wickstrøm og Ståle Haugen (bak fra venstre), Roar Flåum (skjult), Steinar Opheim og Erling Opheim er glade for.
Rekordår ga utbytte for første gang

- Den dyreste maskinen vi har koster mellom fire og fem millioner kroner

Close