2 °C Stjørdal, NO
05/12/2019

Teller fugler for å overvåke naturen

– Utviklingen av de ulike fugleartene er en av de viktigste faktorene for å si noe om endringer og tilstand i naturen

LYTTER OG REGISTRERER: Tom Roger Østerås (t.v.) er Nord-Norge-ansvarlig for fugleprosjektet, mens Gunnar Uglem er en av mange fugleinteresserte som går sine faste kilometer og lytter etter fugler hvert eneste år. LYTTER OG REGISTRERER: Tom Roger Østerås (t.v.) er Nord-Norge-ansvarlig for fugleprosjektet, mens Gunnar Uglem er en av mange fugleinteresserte som går sine faste kilometer og lytter etter fugler hvert eneste år.
Ditt Apotek Hellsenteret  Mobil

Hvert år, på samme tidspunkt fra år til år, går fuglekjennere 500 ulike ruter i Norge. Stjørdalingen Tom Roger Østerås har ansvar for 140 ruter i Nord-Norge. Hensikten er å registrere endringer i fuglelivet og naturen.

Prosjektet «Ekstensiv overvåking av hekkefugl», forkortet TOV-E, ble startet i 2005. Hvert eneste år siden har fuglekjennere over det ganske land gått de samme kilometrene for å registrere endringer.
– Utviklingen av de ulike fugleartene er en av de viktigste faktorene for å si noe om endringer og tilstand i naturen, forklarer Tom Roger Østerås.

Ansvar for nord

Han er en kjent ornitolog i Stjørdals-området og er hyppig brukt til ulike prosjekt som omhandler fuglefaunaen. I TOV-E-prosjektet har han ansvar for at de 140 rutene i våre tre nordligste fylkene blir gått og registrert. En av de som har lyttet og registrert i Nord-Norge er Gunnar Uglem.
– Jeg har vært gjennom åtte ruter i år, inkludert tre i Trøndelag, forteller Uglem. Han er velkjent som lokalpolitiker, men også lidenskapelig fugleinteressert. Som toppkandidat for Miljøpartiet De Grønne i Stjørdal er han naturlig nok meget opptatt av hva som skjer med naturen vår.
– I dette prosjektet er Norge delt inn i 1000 geografiske «firkanter». 500 tilfeldige ble plukket ut til årlig observasjon. To av disse ligger i Stjørdal, og jeg skulle gjerne sett at vi gjorde noe lokalt ut av dette prosjektet også. Det lager en veldig bra tilstandsrapport for naturen vår, sier Uglem.

Tydelige utslag

Østerås og Uglem forteller om temmelig oppsiktsvekkende funn i prosjektet, som er tydelige tegn på endringer i naturen.
– Blant annet er antall vipeobservasjonene redusert med 80 prosent på de siste ti årene. Det sier noe om utviklingen, sier Tom Roger Østerås.
– Hva er årsaken til den type utslag?
– En aktuell årsak kan være at vi driver et svært så intensivt jordbruk. Det er iallfall mye som tyder på det, ettersom vi ser at bestanden er stabil i Øst-Europa der de fortsatt driver jordbruk på «gammelmåten».

Les forrige sak:
Dorthea Elverum (23) har i fire perioder hatt fast plass i kommunestyret for Senterpartiet i Stjørdal. Mot høstens kommende kommunevalg har hun ledet programkomiteen. Hun tar gjenvalg i landsstyret hos Senterungdommen og er barnebarn av tidligere ordfører Johan Arnt Elverum. Her foran Kimen kulturhus, der hun har arbeidet deltid hos Trondheim Kino siden åpningen av huset.
Dorthea (23) vil føre en solid politisk arv videre

Vil være med og bygge Stjørdal for fremtiden

Close