2 °C Stjørdal, NO
09/04/2020

Tenåringsjenter utsatt i trafikken

Unge jenter er utsatt i trafikken i følge spørreundersøkelser fra Trygg Trafikk. Bildet viser rundkjøring i Halsøen Stjørdal.


Dette kommer fram i to spørreundersøkelser foretatt av Trygg Trafikk i årene 2008-2010. Her deltok til sammen 1091 jenter som akkurat hadde meldt seg inn i “Jentenes trafikkaksjon”. På det tidspunktet var de 16 år gamle.

SN vippskampanje 1 mobil artikkel

 

– Dette er jenter som viser interesse for trafikksikkerhet. Vi er derfor overrasket over hvor mange som har opplevd farlige situasjoner på veiene, sier prosjektleder Siri Persheim Kola i Trygg Trafikk.

 

Skremmende tall
En eller flere ganger de siste 12 månedene har:
• 9 prosent av jentene sittet på med en sjåfør som har drukket alkohol.
• 2,4 prosent kjørt med en bilfører påvirket av narkotika.
• 34 prosent ikke brukt bilbelte i forsetet.
• 52 prosent ikke brukt belte i baksetet.
• 20 prosent vært med på kappkjøring i bil.

 

I tillegg forteller 61 prosent at de i løpet av livet har opplevd at noen de kjenner godt er blitt skadet i en trafikkulykke.

 

– Tallene for alkoholpåvirket kjøring er svært høye. Dette kan være et stort problem i mange ungdomsmiljøer, sier Persheim Kola. Til sammenligning viste en undersøkelse av 9000 norske bilister i 2008-2009 (Folkehelseinstituttet/TØI) at 0,3 prosent kjørte i alkoholpåvirket tilstand. Narkotiske stoffer ble påvist hos 2 prosent av sjåførene.

 

Overrasket over manglende beltebruk
– Vi ble også overrasket over hvor mange som ikke bruker bilbelte. I Norge ligger vanligvis bruksprosenten på over 90. Det er skremmende at så mange ungdommer sitter usikret i bil, sier prosjektlederen. I om lag 25 prosent av dødsulykkene er ofrene ungdom i alderen 15 til 24 år. Den samme aldersgruppen utgjør kun 7 prosent av trafikken.
Blant de 16 år gamle jentene fortalte 11 prosent at de har vært innblandet i en ulykke på veiene de siste to årene. Nesten halvparten har opplevd en eller flere nestenulykker i bil det siste året, mens over halvparten sier de har kjent seg utrygge når de har sittet på med en ung sjåfør.
24. oktober i år sendte Trygg Trafikk ut 31 000 invitasjoner til “Jentenes trafikkaksjon”. Brevene gikk til alle jenter født i 1995, bosatt over hele landet. Det har også blitt sendt ut invitasjoner til samme målgruppe tidligere denne høsten. I dag har aksjonen 10 000 medlemmer, hovedsakelig i alderen 16 til 19 år. I tillegg kan alle som ønsker det melde seg på gjennom aksjonens nettside www.jentenes.no

 

– Medlemskapet er gratis og uten forpliktelser. Aksjonen er åpen for alle som bryr seg. Vi håper den vil engasjere ungdom, slik at færre skades eller mister livet i trafikkulykker, sier Persheim Kola.

 

 


Les forrige sak:
Lønn ut desember

  Reglementet for godtgjørelser inneholder ingenting om lønn etter avgang etter […]

Close