-5 °C Stjørdal, NO
30/11/2020

Til helga skal vi stille klokka

Skal stilles én time tilbake

Natt til søndag skal klokka stilles èn time tilbake

Natt til søndag 25. oktober skal klokka stilles én time tilbake når vi går fra sommertid til normaltid, eller «vintertid» som mange kaller det.

Klokka skal stilles tilbake klokken 0300 natt til søndag, og det betyr at vi får en ekstra time søvn.

Mange er usikre på om klokka skal stilles frem eller tilbake. En grei regel er at klokken alltid skal stilles mot nærmeste sommer. Altså en time frem om våren, og en time tilbake om høsten.

Næringsminister Iselin Nybø har ansvar for Justervesenet, som er et norsk direktorat med ansvar for målenheter og for nøyaktig tid her i landet. Hun er lei seg for at vi får enda en time i 2020.

– Som tidsminister beklager jeg på det sterkeste at 2020 blir enda en time lenger, dette har allerede vært et krevende år for veldig mange, sier Nybø i en pressemelding.

-Vi kan også velge å se lysere på det. Når vi stiller klokka tilbake, blir natta en time lengre. Det gjør at når vi står opp på søndag, har sola rukket å komme litt lenger opp over horisonten enn på samme tid dagen før, og vi får en lysere morgen enn vi ellers ville fått, sier næringsministeren.

Forslag om å avvikle ordningen

I 2018 ble det lagt fram forslag av Europakommisjonen om å avvikle ordningen med å stille klokka frem og tilbake. Mange lurer nå på hva som er status på dette. Dette er fortsatt uvisst da forslaget ennå ikke er vedtatt.

– Skulle forslaget bli vedtatt i EU, blir det opp til hvert enkelt EU-land å bestemme om de ønsker å bruke sommertid eller vintertid som sin normaltid. Norge må også ta stilling til hva vi ønsker å gjøre, i så tilfelle, sier næringsministeren.

Les forrige sak:
Reddet to menn ned fra fjellet

Var nedkjølte da de ble funnet

Close