-2 °C Stjørdal, NO
15/10/2019

Til kamp mot komfyrbrannene

I dag har brannvesenene fokus på komfyrvakter

SKAL REDUSERE KOMFYRBRANNER: Branninspektør Tor Buan ved Stjørdal brann- og redningstjeneste er opptatt av å få ned antall komfyrbranner. Derfor er det viktig med dagens komfyrvaktdag. SKAL REDUSERE KOMFYRBRANNER: Branninspektør Tor Buan ved Stjørdal brann- og redningstjeneste er opptatt av å få ned antall komfyrbranner. Derfor er det viktig med dagens komfyrvaktdag.

Halvparten av alle brannutrykningene til boliger i Trøndelag i fjor skyldtes komfyren. Derfor er det helt på sin plass at det akkurat i dag er komfyrvaktens dag

I fjor var det 151 komfyrbranner i Trøndelag. Det er 48 prosent av alle brannutrykningene til boliger i løpet av året.

Komfyren er hjemmets største brannkilde og de fleste komfyrbranner skyldes uoppmerksomhet og ikke tekniske feil ved produktet.

– Ingen tar skade av å vente litt på at du skrur av ovnen, men mange kan ta skade dersom du glemmer det, sier branninspektør Tor Buan i Stjørdal brann- og redningstjeneste.

Krav i nye boliger

Onsdag 13. februar arrangeres en nasjonal komfyrvaktkampanje for å få økt oppmerksomhet om de mange komfyrbrannene. Under kampanjen vil over 200 brannvesen, feiervesen og det lokale eltilsyn ha lokale aktiviteter over hele landet. Som del av kampanjen vil det bli installert nesten 100 komfyrvakter hos noen som trenger det rundt om i landet.

– Mange sitter nok på en historie om da det holdt på å gå skikkelig galt på kjøkkenet. Enten om da det ringte på døren, eller da babyen begynte å skrike på soverommet. Litt uoppmerksomhet er alt som skal til for at en brann skal blusse opp og komme ut av kontroll, sier brannsjef Håvard Nicolausson i Meråker kommune.

Coop Storlien artikkelnivå

Han forteller at det er krav til komfyrvakt i alle nye boliger og hvis det legges opp ny kurs til komfyren. De samme reglene gjelder for fritidsboliger. Komfyrvakter får du kjøpt hos flere elektronikkbutikker, i en rekke kjøkkenbutikker og i nettbutikker.

Treffes på stand

Komfyrvakten består av en sensor og en strømbryter og er enkel å installere. Sensoren overvåker kokeplatene. Hvis sensoren oppdager fare for brann, utsløser den en alarm. Om ingen reagerer på denne, gir sensoren beskjed til en bryter om å kutte strømmen til komfyren.

– Hold oppsikt under matlaging og skru av eller demp varmen hvis du blir avbrutt. Det er også viktig å rengjøre ventilator jevnlig og passe på at det ikke ligger brennbare ting for nær koketoppen, sier branninspektør Tor Buan.

Brannvesenet i Meråker benytter komfyrvaktdagen til oppsøkende virksomhet, mens Stjørdal brann- og redningstjeneste vil være godt synlig rundt omkring i både Stjørdal og Selbu.

– Vi kommer til å ha stand både i Torgkvartalet, Hellsenteret og Coop Extra ved Evja i Stjørdal, i tillegg til at vi også blir å treffe ved Coop´en i Selbu, sier Tor Buan.

Nytt av året, og noe Buan er veldig glad for, er at elektrobransjen i Stjørdal er med på kampanjen og kjører gode tilbud på komfyrvakt denne dagen.

 

 

 

 

Les forrige sak:
Husbymarka barnehage skal driftes videre, som en avdeling av Fosslia barnehage. Det sier ordfører Ivar Vigdenes (innfelt) om saken som skal avgjøres i kommunestyret torsdag ettermiddag.
Barnehagen er reddet – iallfall inntil videre

Flertallspartiene har bestemt seg for å ikke avvikle Husbymarka barnehage

Close