18 °C Stjørdal, NO
18/06/2019

Til topps i Stjørdalshallen

Helena Aursand klatrer i buldreveggen. Her ligger det madrasser på gulvet og høyden på veggen er lav. Et ypperlig sted å trene på syns Helena på seks år.

 

Instruktørene Ann Karin Kongshaug og Pål Aspeslåen var de som avholdt kurset i regi av Stjørdal Klatreklubb. 12 deltakere var påmeldt, noe som er fulltegnet kurs, fra ungdom til godt voksne deltakere. Kurset ble i følge deltakerne gjennomført på ypperlig måte.

Kursopplegget går ut på spesielt å lære sikring av den som klatrer. Det betyr at en person befinner seg på bakken og ved hjelp av tau og festebolter i veggen. Tauet som klatreren har festet i sin klatresele skal festes innpå og løpe gjennom hvert festepunkt i klatreveggen. Ved et fall vil personen som sikrer nede på bakken kunne stoppe fallet ved å stramme inn slik at klatreren ikke risikerer å falle i bakken.

Klatrere er kjent for å passe godt på hverandre, sier instruktør Pål Aspeslåen. Det blir gjerne godt miljø av det, forsetter han.

Det er lett å tro på det utsagnet når man ser hvor viktig det er at klatrer og sikrer jobber godt sammen. Det krever full konsentrasjon fra begge for å unngå at klatring kan være farlig. Klatreveggen skal visstnok være 14 meter høy. Ulike ruter, både lette og svært vanskelige ruter, er laget av både medlemmer i klubben men også klatrere utenfra. I veggen finnes det utfordringer som passer for de fleste. Nybegynnere finner lette ruter, viderekomne finner ruter som er en større utfordring.

Coop Storlien artikkelnivå

Klatring er flott trening for alle, sier instruktør Ann Karin Kongshaug. Det er også tydelig der både unge og eldre strever med å komme seg opp i klatreveggene. Den yngste, Helena Aursand på seks år, klatret rundt i buldreveggen lett som en lek. Sammen med mor og far som deltok på kurset var hun med for å klatre litt. Høyden i veggene var skremmende nok for noen, men etter tre dager hadde de fleste vært til topps i Stjørdalshallen. Frykten for å falle ble tydelig overvunnet etter hvert som hver enkelt ble sikrere på både seg selv og ikke minst, sikreren på bakken.

Medlemsmassen i Stjørdal Klatreklubb er omtrent 300 medlemmer for tiden og stadig økende. Klatring er blitt populært og mange søker til utfordringen som inneholder både et sterkt fysisk og psykisk aspekt. Mer info om klatreklubben finnes på egne internetsider for Stjørdal Klatreklubb. Klubben har også egen facebookside.

 

 

Les forrige sak:
Are Hembre er gjestesolist.
Åsen Songlag med ny høstkonsert!

  Hembre er født i 1992, og er for tiden bosatt […]

Close