12 °C Stjørdal, NO
12/07/2020

Tilbake til røttene

Asbjørn Stenmark og jeg har laget 60 – 70 melodier som vi lagrer i en hatt. I løpet av høsten er målet å hente nye melodier ut av hatten for å spille inn en plate til. Men nå til fredag handler det om Frosta Fjordfestival, sier Håvard Flatmo som også skal opptre som en del av «Vømlingan» på lørdag.

 

Trioen skal opptre på Frosta Fjordfestival fredag: – Jeg har holdt på så mye med musikk at jeg vil at det skal være bra. Plutselig en dag på Ica gikk jeg meg på Asbjørn Stenmark som jeg kjente fra før. Asbjørn skriver tekster. – Vil du skrive tekster som jeg kunne lage melodier til?

 

Det ville Asbjørn som har skrevet boka «Pølsedrømmer» utgitt på Cappelen Damm. Det er kortprosa. Han var på jakt etter et nytt litterært prosjekt. Etter et par uker kommer det en mail med en del tekster. Da er det bare å lage melodier og dermed var vi i gang. Jeg spilte melodiene for Asbjørn; vi ble enige om hva vi likte og hvor løpet videre skulle gå, forteller Håvard.

 

– Så kom Ola Gresseth inn i bildet. Jeg visste jeg skulle lage musikk der jeg ville ha med piano, men jeg kjente ingen pianist. Jeg spurte mange folk på Stjørdal etter en pianist som kunne traktere musikken til Neil Young, The Band og E-Street Band – kompbandet til Bruce Springsteen. Ola er egentlig bassist og jeg spurte han om pianist. Han visste ikke av noen.

 

Men så er våre døtre venninner. En dag var Ola på besøk og setter seg ned ved pianoet. Da fikk jeg høre akkurat det trengte! Jeg trenger ingen toppskolert pianist, men en som kan spille coolt. Det gjør Ola!

 

Det har med øret å gjøre; musikeren skal ikke ta av, men holde igjen og ikke spille flere noter enn du må. Ola har sansen for de små detaljer. Det var deilig å knekke koden!

 

Ola og jeg spilte sammen ei stund og prøvde oss med litt forskjellige sammensetninger uten å finne helt fram. Så kom Anbjørn inn i bildet. Da sa det «klikk» på første øving. Anbjørn bidro med alt Ola og jeg følte at vi manglet.

 

Vi har snakket en del om hva vi skal være: Vi skal være ærlig, ekte, ikke spille flere noter enn nødvendig (det kan være krevende). Gjennom dette arbeidet har vi opplevd å finne tilbake til våre musikalske røtter. Etter å ha vært innom mange typer musikk i årenes løp, er det likevel noe som ligger rotfast i botn. Det handler om røttene som er et godt selskap der jeg finner meg godt til rette, sier Håvard Flatmo.

 

– Nå har vi holdt på siden våren 2011. På den tida har Asbjørn skrevet mange gode tekster som jeg har satt musikk til i et ujevnt tempo. Da Anbjørn kom med i bildet, tok vi noen låter opp av hatten og øvde på dem. Men hatten er stor og rommer mange tekster; mye musikk.

 

Vår første offentlige opptreden fant sted i april i år da vi spilte på Banken Bar i Stjørdal og Verkstedhallen i Trondheim. Vi ønsket en bekreftelse på at vår musikk er riktig – ikke bare i våre ører, men at det også er publikum mens sans for våre låter og ikke minst tekstene.

 

Så valgte vi ut halvparten av settlista og spilte inn den. Innspillingen fant sted i Okkelberg kapell i Skjelstadmark. Ola, Anbjørn og jeg har brukt mye tid på å prate. Det har en sammenheng med at vi liker å prate, men vi skal også være trygge på vegen videre.

 

For innspilling er det aller enkleste å gå i et studio med en produsent og en tekniker. Men vi var besatt av en grunnleggende idé: Dette ville vi ha full kontroll over uten noen kompromisser. Da trengte vi et stort rom med et godt piano. Da begynte jakta med Ola som jaktleder. Han visste akkurat hva vi trengte. Den konkurransen vant Okkelberg kapell der vi hadde supre dager.

 

Anbjørn arbeider på Trondheim lyd og tok det tekniske ansvaret.  Vi spilte inn alt «live» og det er vi litt kry over. Jeg foretrekker musikk som er spilt inn der og da med vokal, gitar, piano, mandolin og trekkspill. Vi ville ha det autentiske uttrykket som ikke er fikset på.

 

Det betyr at innspillingen inneholder enkelte små sjarmerende feil som gjør musikken levende. Jeg er heller ingen skolert sanger; derfor kler dette musikalske uttrykket min stemme. Dette er Hauk & Due i en ærlig presentasjon.

 

Vi har fått noen positive tilbakemeldinger på vår innspilling fra meget godt fornøyde lyttere. Det virker som om vi treffer en nerve. For oss blir det veldig spennende å spille på Frosta Fjordfestival. Men når den innholdsrike helga er ferdig, tenker vi videre.

 

– Hva tenker dere på da?

 

– Da må vi gå tilbake til hatten og plukke flere låter. Men jeg merker at skriveformen er god sommers tid. Kanskje kommer også noen nye låter. Asbjørn lager stadig tekster som jeg med glede setter musikk til. Vi håper å få gitt ut ei plate til i høst.

 

Kanskje blir det en ny innspilling i Okkelberg kapell, sier Håvard Flatmo.

 

Les forrige sak:
År 1917 – Den tyngste børi

  Likevel vil nok allmuen fort enes om at noen har […]

Close