15 °C Stjørdal, NO
21/09/2020

To stjørdalinger dømt til lange fengselsstraffer

Fraktet store mengder amfetamin fra Østlandet til Stjørdal

(Illustrasjonsfoto) (Illustrasjonsfoto)

To menn i 20-årene fra Stjørdal er dømt til henholdsvis to år og fire måneder og to år i fengsel.

De to var tiltalt sammen med tre andre menn fra ulike steder i landet for grov narkotikakriminalitet. En av disse møtte ikke opp til rettssaken i Sør-Trøndelag tingrett.

En mann i 40-årene fra Orkdals-området, som i dommen omtales som hovedmannen ovenfor de to stjørdalingene, ble dømt til fengsel i to år og seks måneder.

Fraktet 3,8 kilo amfetamin

Begge de to stjørdalingene var involvert i transport av store mengder amfetamin fra Østlands-området til Stjørdal. Ved to anledninger ble det fraktet til sammen 3,8 kilo amfetamin i bil fra to ulike steder på Østlandet. Den yngste av de to stjørdalingene var den som kjørte bilen med narkotikaen tilbake til Trøndelag begge gangene. For den første turen fikk han 10.000 kroner i betaling, mens han ble lovt 25.000 for den andre turen. Denne betalingen har han aldri fått.

Avslørt av viltkamera

Den andre stjørdalingen, som er noen år eldre, var med og kjørte rekognoseringsbil på den første turen med amfetamin. Til den andre turen var han sentral i å rekruttere den andre stjørdalingen som fører. I tillegg ble den eldste av de to dømt for å ha oppbevart 228 gram amfetamin i et depot ved Hegra festning. Politiet satte opp et viltkamera på stedet for å finne ut hvem som oppbevarte narkotika i dette depotet. Dette skjedde i september 2017.

Bare en drøy uke senere kjørte de to stjørdalingene, og mannen fra Orkdals-regionen, til Østlandet for å hente hjem store mengder amfetamin. Den yngste av de to stjørdalingene kjørte bilen hjem med cirka to kilo amfetamin. Den andre stjørdalingen og mannen fra Orkdals-regionen kjørte rekognoseringsbil foran på turen nordover til Stjørdal. Vel hjemme i Stjørdal delte de to stjørdalingene opp stoffet og gjemte det først ved Forbordsfjellet, men flyttet det etterpå til Mostadmarka. Alt amfetaminet ble omsatt i Trøndelags-området i løpet av en snau måned.

Hentet amfetamin i strøsandkasse

Ganske nøyaktig en måned etter første transport fra Østlandet til Stjørdal var det gjort avtale om å hente ytterligere 1,8 kilo amfetamin. Verken Orkdals-mannen eller den eldste stjørdalingen ville hente stoffet på Østlandet, og de manglet sjåfør. Dagen før turen skulle gjøres ble den yngste stjørdalingen forespurt om oppdraget og han svarte ja til det. Han ble tilbudt 25.000 kroner for dette oppdraget, men denne betalingen fikk han altså aldri.

Politiet hadde kommunikasjonskontroll på de involverte i forkant av denne turen, og i tillegg hadde politiet peiler på bilen som ble benyttet til å frakte stoffet. I en strøsandkasse på Maura i Akershus hentet den yngste stjørdalingen tre blokker med amfetamin. Han oppholdt seg der i fire minutter før han returnerte til Stjørdal og plasserte stoffet i sin mors garasje.

700 gram av dette stoffet skulle sendes til den fjerde tiltalte i saken, en mann i Finnmark. Etter å ha delt opp stoffet inne i sin mors hus kjørte den yngste stjørdalingen til postkontoret for å sende pakken nordover, men dit kom han aldri. Like utenfor innkjørselen ble han stanset av politiet og pågrepet. Samtidig byttet politiet ut amfetaminet med proteinpulver og sendte det til mottakeren i Finnmark. Da han skulle hente ut pakken ble også han pågrepet.

Rabatt for tilståelse og liggetid

I dommen heter det at utgangspunktet på straffenivået for de to stjørdalingene og Orkdals-mannen er fengsel i fire år og seks måneder. De hadde imidlertid ulike roller vedrørende narkotikaovertredelsene som påvirker straffeutmålingen. Alle har erkjent alle forholdene de var tiltalt for. Ettersom politiet ikke hadde beviser knyttet til den første transporten av amfetamin fra Østlandet til Stjørdal var de tre sine innrømmelser avgjørende for at de blir dømt for dette forholdet. Dette har bidratt til at de har fått en strafferabatt tilsvarende en tredjedel. I tillegg har saken hatt lang liggetid hos politiet, noe som reduserer straffens lengde med om lag seks måneder.

Den eldste av de to stjørdalingene ble dømt til ubetinget fengsel i to år og fire måneder. Han er den av de dømte som har hatt befatning med mest amfetamin og var sentral i hentingen av stoffet ved to anledninger på Østlandet. Mannen er tidligere straffedømt, hovedsakelig for vinningskriminalitet.

Den yngste av de to stjørdalingene ble dømt til ubetinget fengsel i to år. Han er tidligere ikke straffedømt, men har noen forelegg for narkotikaovertredelser. I tillegg til den grove narkotikakriminaliteten ble han også dømt for promillekjøring lille julaften i 2017 og for å ha kjørt 93 km/t i en 70-sone på E14 i januar 2018.

Dommen ble avsagt og forkynt til de involverte tidligere denne uka. Det er ikke kjent om noen av dem kommer til å anke dommen.

Les forrige sak:
(Illustrasjonsfoto: Værnes flyklubb)
Inviterer til flyhelg

Muligheter til å oppleve småflymiljøet på nært hold

Close