12 °C Stjørdal, NO
17/09/2021

Spar Hegra uke 37
Header-Bingo-med dato

To tøffe damer hopper i havet

Vinterbading i Trondheimsfjorden er ikke for pyser

Her kommer to tøffe damer på vei ut i isvannet; Ann-Kristin Øverengen Skjervold (t.v.) og Gudrun Waaler Bjørnelv. Her kommer to tøffe damer på vei ut i isvannet; Ann-Kristin Øverengen Skjervold (t.v.) og Gudrun Waaler Bjørnelv.

To tøffe damer på Skatval hopper i havet helt frivillig året rundt.

Selv nå i disse travle førjulstider gjennomføres den ukentlige badingen nede på Vingestrandens bredder. Gudrun Waaler Bjørnelv og Ann-Kristin Øverengen Skjervold er nok litt tøffere enn de fleste av oss nordboere.

Gudrun Waaler Bjørnelv (t.v.) og Ann-Kristin Øverengen Skjervold, foretrekker varme ullklær før og etter badingen.
Gudrun Waaler Bjørnelv (t.v.) og Ann-Kristin Øverengen Skjervold, foretrekker varme ullklær før og etter badingen.

For damene hopper nemlig ut i Trondheimsfjorden minst en gang i uka hele året, og de hevder at det er både sunt og godt.

– Vi startet for alvor i august i fjor etter et veddemål med våre bedre halvdeler. De trodde nemlig ikke at vi var så tøffe som vi ga uttrykk for. Men der tok de feil, gitt!

Veddemål med ektefellene

– Våre ektefellers utfordring ga oss blod på tann og dermed var det gjort, sier Gudrun.

– Vi bestemte oss der og da for at vi skulle vise herrene hva vi er lagd av. Og de lovet selvsagt at vi skulle få både gull og grønne skoger hvis vi gjennomførte en vinter med en dukkert i sjøen hver uke. For det trodde de ikke et sekund på!

En skikkelig dukkert gjør bare godt.
En skikkelig dukkert gjør bare godt.

Og mens journalisten noterer kommer Ann-Kristin plutselig på at damene ikke har sett noe til verken gull eller sølv så langt. Nå blir de veldig opptatt av å minne karene på hva de hadde lovet.

– Husk å skriv det i artikkelen slik at alle får vite om veddemålet, sier Ann-Kristin med et lurt smil.

– Et bad i iskaldt hav er sunt!

På vei ned til badeplassen ved Skjervold ble vi møtt av kald nordavind med snøbyger i lufta. Bølger slo hardt inn mot stranda. En ting er helt sikkert: Journalisten hadde aldri i verden frivillig gått ut i sjøen på en slik dag. Brrrrrr!

Godt å komme i land igjen.
Godt å komme i land igjen.

– Det hender at vi sitter og gruer oss når været er slik. Men når vi først har bestemt oss og fått på oss gode badesko, badedrakt og lue, så er vi topp motiverte for en vinterlig dukkert i Trondheimsfjorden. Og når vi først har dukket oss, blir vi god og varm i kroppen. Da føles det ikke lenger så kaldt, sier Gudrun.

– Hvor lenge er dere uti?

 Ett minutts tid, kanskje. Og vi bør være i bevegelse hele tiden, særlig når bølgene er så kraftige som i dag. Vel oppe tar vi på oss gode ullklær for å holde varmen til vi kommer oss i hus. Det er veldig godt å kjenne på mestringsfølelsen i etterkant. Vi tror psyken har godt av denne helårsbadingen. Ja, det er nesten slik at vi ser fram til neste badedag, sier Gudrun og Ann-Kristin.

– Har dere fått besøk av andre som bader i løpet av året?

– Noen få har tatt imot invitasjonen og noen av barna våre har også vært ute i vannet til og med vinters tid. Men de fleste takker som regel høflig nei når vi spør om de ønsker å være med. Men de fleste synes at vi er modige og noen skikkelige tøffinger. Og det er vi kanskje, nikker de samstemt.

Gudrun og Ann-Kristin oppfordrer flere til vinterbading. Sunt og godt, hevder de.
Gudrun og Ann-Kristin oppfordrer flere til vinterbading. Sunt og godt, hevder de.
Skal bade på julaften

Damene har ingen planer om å gå inn i julehøytiden uten sin ukentlige dukkert i Trondheimsfjorden.

– Julebadet på formiddagen julaften blir årets nest siste i sjøen før vi avslutter året med et forfriskende bad i romjula.

– Nå vil vi benytte anledningen til å utfordre alle kjente til å være med oss og oppleve gleden og godfølelsen en dukkert i iskaldt vatn er for både kropp og sjel. Ta gjerne kontakt med en av oss for nøyaktig tidspunkt, avslutter Gudrun og Ann-Kristin, som legger til at det spiller ingen rolle om det er dårlig vær.

For vanntemperaturen på 3-5 grader er helt innafor, påstår de med ett lurt smil. Journalisten takker for seg idet en kraftig snøstorm fra nord fyker rundt ørene ute på trappa. Brrrrrrrrr, men lykke til videre og god fornøyelse.

Les forrige sak:
Hele torsdag og fredag denne uka tar Hellsenteret imot gaver til Jul for alle i Fjellhallen. Året 2018 var 280 personer med på julefeiringen. Alle deltakere på arrangementet får tildelt julegaver.
– Det er ikke for sent å glede andre

Torsdag og fredag denne uka tar Hellsenteret imot gaver til Jul for alle

Close