17 °C Stjørdal, NO
05/08/2020

Skal plukke søppel i hele dalføret

To ungdommer får rydding som sommerjobb

Leder Ellen Andersson og styremedlem Morten Harper i Naturvernforbundet i Stjørdal og Meråker, søker sammen med Rune Sagen etter to ungdommer som sammen skal arbeide nesten en måned i sommer. Oppgaven består i oppsamling av søppel og avfall i grender og bygder.

Nå søker Naturvernforbundet i Stjørdal og Meråker etter to ungdommer som vil ha sommerjobb med rydding. Fjorårets Ferskvannspatrulje var så vellykket at patruljen videreføres med rydding. To ungdommer kan nå skaffe seg sommerjobb.

De to ungdommene som blir en del av patruljen må være 18 år og inneha førerkort for bil. De får utdelt en elektrisk drevet varebil og skal patruljere flere bygdeveier og grendestrøk for å rydde avfall og søppel. Det er lokallaget av Norges Naturvernforbund som nå søker etter kvalifiserte ungdommer til oppgaven. Leder Ellen Andersson i Naturvernforbundet i Stjørdal og Meråker sier forbundet sentralt har midler til å lønne ungdommene alle virkedagene i minst 22 dager.
– Det første som interesserte ungdommer må gjøre er å søke på disse to jobbene innen 1.juni. For å bli plukket ut til den nesten 4 uker lange jobben, må de ha førerkort for bil. Vi oppfordrer helst to som kjenner hverandre til å søke sammen. Arbeidsplan og opplæring vil bli gitt på forhånd, sier Ellen Andersson. Hun legger til at daglige rutiner blir å lete og søke etter søppel som skal plukkes opp for levering til mottak.

Rune Sagen var ideskaper til Ferskvannspatruljen som i 2019 besto av to ungdommer, Siri og Ingrid. De to benyttet båt på mange ferskvann for å rydde strender. Denne gang skal ungdommene rydde i grender, langs sideveier og i flere dalfører. Prosjektet er finansiert og Naturvernforbundet lokalt blir arbeidsgiver.
– Vi har kalt dette for Dalføreaksjonen, fordi ungdommene skal kjøre ulike ruter basert på kartvisning rundt for å lete og plukke søppel. De skal kjøre fra Hell retning Selbu, de skal opp E14 mot Meråker og de skal arbeide i Meråker. Skjelstadmark og Langstein er aktuelt, det samme med Vassbygda og Forradal også, sier Rune Sagen. Morten Harper fra Naturvernforbundet sier han håper på en renere kommune etter at patruljen har gjennomført jobben.
– Hvilken type opplæring får ungdommene?
– De blir orientert om sikker adferd, bruk av refleksvester og hansker under arbeidet. Begge skal kjøre rundt i en elektrisk varebil. Avfallet skal leveres til godkjent mottak og mye må nok sorteres av avfallet, sier Morten Harper. Patruljen vil spesielt rydde langs rasteplasser og på steder det kan forventes å finne tomme flasker, bokser, papir, plast og andre ting som ikke skal ligge i naturen. Prosjektet skal bidra til bevisstgjøring om forsøpling og motivere flere til å rydde.
– Vi ser ut i fra Strandsoneaksjonen fra 2.mai i år og tidligere at ryddetiltak må settes inn manuelt. Det viser seg at mennesket er den arten som greier best både å forsøple og rydde opp søppelet i etterkant, fastslår Andersson og Harper fra Naturvernforbundet. De to er litt oppgitt over mengdene søppel som i løpet av et år havner i naturen. To ungdommer ønskes nå til årets aksjon. Søknad sendes: stjordal@naturvernforbundet.no. Mere informasjon om aksjonen finnes på naturvernforbundets lokale nettsider.

Les forrige sak:
Ett nytt tilfelle av koronasmitte

Det åttende bekreftede tilfellet i Stjørdal

Close