9 °C Stjørdal, NO
27/05/2020

Spar Hegra uke 22
Klar ferdigbetong unicon

Tok med publikum rundt i London

Fra NRK-studio til Hjelseng gård

Arrangør Jan Henrik Siraas kunne glede seg over en meget vellykket kveld på Hjelseng gård med godt besøk i det intime lokalet. Espen Aas på sin side satte pris på en tur utenfor studio. Arrangør Jan Henrik Siraas kunne glede seg over en meget vellykket kveld på Hjelseng gård med godt besøk i det intime lokalet. Espen Aas på sin side satte pris på en tur utenfor studio.

NRK-journalisten Espen Aas tok publikum på Hjelseng gård med på en rundtur med «The Underground» i London.

Gjennom et foredrag med naturlig presentasjon inspirerte den tidligere London-korrespondenten forsamlingen til å vurdere en London-tur. Espen Aas startet med noen grunnleggende tall. Hver dag foretas det fem millioner passasjerreiser med «The Underground». Flesteparten av stasjonene ligger nord for Themsen, men mange deler av London har fortsatt ingen stasjoner. Aas ga en historisk bakgrunn fra Metropolitan Line åpnet i 1863, District Line i 1868, Circle Line i 1884 og Northern Line i 1890.

– På tross av navnet har denne linja ikke den nordligste stasjonen, men tvert imot den sørligste. Her er det mange stasjoner som tjente som tilfluktsrom under krigen for å unnslippe den tyske bombingen. Noen stasjoner er blant de travleste mens andre har relativt liten trafikk, forklarte Espen Aas.

SN vippskampanje 1 mobil artikkel

Etter en beskjeden start med noen ganske få holdeplasser har «The Underground» blitt kraftig utvidet og har i dag 270 tubestasjoner som er ganske forskjellige. Waterloo og City Line er Londons korteste linje som dessuten er stengt på søndager. Derfor er denne linjen elsket av filmselskaper som legger sine opptak hit og om nødvendig skifter de navn på stasjonene. De kan uforstyrret bruke hele søndagen på opptak.

Central Line, som åpnet i 1900, har en intens trafikk. Her kan det gå 34 tog i timen.

– Men likevel løper folk for å nå neste avgang, sier Espen Aas lett humoristisk.

Espen Aas har besøkt alle tubestasjoner og samlet alle inntrykkene i boken «London langs Tuben», som er en guide til verdens eldste undergrunn og byen den binder sammen. Den var det mange som sikret seg et eksemplar av etter foredraget.

 

Les forrige sak:
Flyr lavt over sentrum

Skal gjøre filmopptak i tom skatepark

Close